Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, beraberinde iş adamları ve sektör temsilcileriyle Şili ve bölge ülkelerine yaptığı gezi, Türk firmalarının ve girişimcilerin dikkatlerini Latin Amerika’ya çevirdi. Başta bölgemize çok uzak gibi görünse de, son yıllardaki gelişmeler sebebiyle farklı pazarlar arayan firmalarımız için göz ardı edilemeyecek ülkeler pek de bilinmeyen fırsatlar barındırıyor. Pasifik kıyılarına yapılan bu ziyaretin ardından Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, ticaret ve yatırım imkanlarını, İstanbul Ticaret’e anlattı. Ekonomi Bakanı Elitaş, yaptığı açıklamada, “Şili ile Türkiye arasında diplomatik ilişki kurulmasının 90. yıldönümündeyiz. Ancak, ticaret açısından istediğimiz büyümeyi henüz gerçekleştiremedik. Bu ziyaret, ilişkilerimize güçlü bir ivme sağlayacak” dedi.
İMKANLARDAN YARARLANACAĞIZ
Türkiye’nin hızla gelişirken sanayisi için doğal kaynaklara olan ihtiyacının da arttığını belirten Elitaş, “Şili bakır gibidoğal kaynaklar bakımından çok zengin. Bu zemin işbirliğimizi kolaylaştıran, hatta teşvik eden oldukça önemli bir imkandır. Bu imkandan daha fazla yararlanmamız gerekiyor” şeklinde konuştu. Şili’nin Güney Amerika’nın en açık ticaret rejimine sahip ülkesi olduğunu belirten Bakan Elitaş, “Türkiye dahil 60’tan fazla ülke ile Serbest Ticaret Anlaşmaları bulunuyor. Bu sayede Şili 4.2 milyardan fazla nüfusa ulaşabiliyor. Ülkemiz açısından bakıldığında önemli ölçüde tüketim malı ithalatı yapan bir ülkedir” diye konuştu.
HEDEF BÖLGE
Türkiye’nin, yeni pazarları keşfetmek, ekonomik ilişkileri daha üst seviyelere taşımak ve ticareti çeşitlendirmek için 2006 yılında “Latin Amerika Stratejisi” uygulamaya koyduğunu hatırlatan Ekonomi Bakanı Elitaş, “Bu amaçla, bölge ülkelerinden Şili ile Haziran 2009 tarihinde imzaladığımız Serbest Ticaret Anlaşması (STA), 2011 yılı Mart ayında yürürlüğe girdi. Şili ile STA, Latin Amerika’daki ilk STA’mız. Şili, ihracatının ve ithalatının büyük bir kısmını STA imzaladığı ülkeler ile gerçekleştiriyor. Dolayısıyla, Şili ile STA imzalamak, ülkemizin bu ülke ile ticaretinde rekabet gücünü koruyabilmesi ve ikili ticaretini geliştirebilmesi açısından önem taşıyor. Bu STA’nın bölgedeki diğer ülkelere ulaşmamız açısından bir köprü vazifesi göreceğini düşünüyoruz” dedi.
ÜRÜN ÇEŞİTLENDİRME
Türkiye-Şili STA’sı ticari ilişkilerimize önemli bir ivme kazandırdı. 2004 yılında 200 milyon dolar olan Şili ile ticaret hacmimiz 2011-2013 döneminde 600 milyon dolar seviyesini geçti.
Bölge ile ticaret yapımızın az sayıda ürüne dayalı ve derinlikten uzak olduğunu belirten Bakan Elitaş, “Özellikle ürün çeşitliliği yönünde hızlı adımlar atmalıyız. Mevcut STA’nın ticaretimize kazandırdığı ilk ivmeyi daha ileri taşıyacak adımlar atmalıyız” şeklinde konuştu.
ÖNCELİKLİ ÜLKELER
Şili’nin, ülkemizin Güney Amerika’da büyük önem atfettiği ülkelerden birisi olduğunu ifade eden Ekonomi Bakanı Elitaş, “Bu ülke ihracatımız açısından da büyük potansiyel taşıyor. Nitekim Şili, 2014-2015 ve 2016-2017 dönemlerinde ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin yoğunlaştırılacağı öncelikli ülkeler listesinde yer almaktadır” dedi.
Bakan Elitaş, açıklamasına şöyle devam etti: “Firmalarımızın işbirliği sayesinde özellikle Avrasya bölgesine yönelik ihracat olanakları geliştirilebilir. Bu noktada, ülkemiz Şilili firmalar için söz konusu pazara açılmada bir lojistik ve imalat üssü olarak değerlendirilebilir. Ülkemiz firmalarının Avrasya’da sahip olduğu dağıtım kanalları ve marka bilinirliği kullanılabilir.”
YAKINDAN TANIYIN
“İşbirliği alanlarının tespiti ve somut uygulamalara geçilebilmesini teminen öncelikle her iki ülke iş adamlarının diğer ülkeyi yakından tanıması elzemdir” diyen Bakan Elitaş “Bu amaçla, düzenlenen sektörel fuarlara katılım, sektörel ve genel nitelikli ticaret heyetleri ile alım heyeti programlarının karşılıklı olarak düzenlenmesinde fayda görüyoruz” diye konuştu.
İŞTE GÜNEY AMERİKA FIRSATLARI
“Şili ile ticari ilişkilerimizin henüz iki ülkenin sahip olduğu kaynaklar ve ekonomik büyüklük ile paralel olmadığını düşünüyoruz” diyen Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, “Ancak ticaret ve ekonomik işbirliğini geliştirmek için önemli bir zemin var. Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında yapılan İş Forumu fırsatlar ve bunları hayata geçirmek için nasıl hareket edeceğimiz konusunda bize rehberlik edecek” dedi.
Ticaret ve yatırım alanında, iş yapmak yönünde Türkiye ve Şili’nin sunduğu fırsatları, güçlü potansiyeli paylaşmak, fırsatları açıkça gözler önüne sermek istediklerini söyleyen Bakan Elitaş, potansiyel alanlara dikkati çekti:
KONUT PROJELERİ
“Şili’de gerçekleştirilmesi tasarlanan büyük konut projeleri, hem müteahhitlik projeleri hem de inşaat malzemeleri konusunda önemli bir ihracat ve işbirliği potansiyeli sunuyor. Şili’nin de önümüzdeki dönemde planladığı 30 milyar dolar seviyelerine varan yatırım projeleri mevcut.
ENERJİ VE SAĞLIK
Türkiye olarak enerji, sağlık, ulaştırma gibi sektörlerde 100 milyar dolara varan değerde büyük altyapı projelerini yürütüyoruz. Bu tür yatırımları önümüzdeki dönemde sürdürecek politikaları uyguluyoruz.
MÜTEAHHİTLİKTE İŞBİRLİĞİ
Şili’de çok büyük altyapı yatırımları ile üst yapı yatırım projeleri olduğunu biliyoruz. Bu projelerde yer almaya ve başarı ile tamamlamaya hazırız. Bu çerçevede, iki ülke arasında müteahhitlik alanında işbirliği olanaklarının araştırılmasının yararlı olacağı kanısındayım. Bahar aylarında yapmayı tasarladığımız İş Konseyi toplantısının ana konularından birisinin müteahhitlik alanında işbirliği olabileceğini düşünüyoruz.
MADENCİLİK VE PERAKENDE
Şili’de gelişen iç pazar imkânları ve bu ülkeden gerçekleştirilecek çok çeşitli ihracat imkanlarının varlığı Türk yatırımcılarının madencilik, gıda, imalat sanayi ve perakende sektörlerine ilgisini artıracaktır.
TARIMDA İŞBİRLİĞİ
Türkiye ve Şili kendi bölgelerinde önemli tarım üreticisi. Her iki ülkede bu sektörde gerekli tecrübe, kapasite ve imkanlar var. Tarım ortak işbirliği alanı olarak değerlendirebiliriz.
BİRBİRİMİZİ TAMAMLARIZ
Tükiye hammadde ithalatçısı. Şili ise bakır gibi birçok madene evsahipliği yapıyor. Türkiye’nin bakır, kablo gibi alanlarda önemli üretim gücü var. Bu haliyle, Türk ve Şili ekonomileri ve üretim yapıları da birbirlerini tamamlıyor. Bu nedenle, işbirliği için geniş bir hareket alanı var.
TÜKETİCİ ÜRÜNLERİ
Şili’nin ithalatçı olduğu dayanıklı mallar gibi tüketici ürünlerindeTürkiye’nin önemli sanayi üretimi vardır. Özetle fırsatlar mevcut. Önemli olan, kaynakları harekete geçirmek, iş adamlarını harekete geçirmek, bir araya getirmek ve Serbest Ticaret Anlaşması gibi araçlar ile ticareti kolaylaştırmak.
KOBİ’LERİ DESTEKLEYECEĞİZ
Bu arada dinamik küçük ve orta ölçekli firmaları harekete geçirmek iki ülkeye çok fayda sağlayabilir. Bu alanda iki ülke kurumları arasındaki yakın temas ve somut projelerin teşvik edilmesi fayda sağlayacak. Bu, kısa ve orta vadede öncelikli konularımızdan birisi.”
STA’NIN KAPSAMI GENİŞLETİLECEK
Şili ile mevcut STA’mız kapsamında tesis edilen Ortak Komite’nin bugüne kadar üç defa toplandığını belirten Ekonomi Bakanı Elitaş, şöyle konuştu: “Bu toplantılarda taraflar mal ticaretini kapsayan mevcut anlaşmaya, yatırım ve hizmet ticareti konularının dahil edilmesi hususunda görüş alışverişinde bulundu. Her iki ülke bu ilişkilerin bir üst seviyeye taşınmasına olumlu yaklaşıyor. Bu çerçevede, Şili ile mevcut STA’mızın hizmetler ve yatırımlar gibi yeni alanlara genişletilmesi ile birlikte, STA’nın iki ülkenin ekonomik ilişkilerinin gelişimine ve yatırımlara daha fazla katkıda bulunacağına ve üçüncü ülkelere yönelik ortak yatırımlar ve işbirliği fırsatlarının en iyi şekilde değerlendirilebileceğine inanıyoruz.”
PASİFİK AVANTAJINI KULLANALIM
Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Şili’nin çok sayıda Serbest Ticaret Anlaşması ve Pasifik İttifakı gibi bölgesel oluşumlardaki etkinliği ile oldukça geniş bir pazara hitap ettiğini söyledi. Elitaş, “Türkiye Ortadoğu, Orta Asya, Karadeniz Havzası ve Avrupa’nın merkezinde. Bir çok Amerikan firması bu konumu çok iyi değerlendiriyor. Şilili firmaların da kullanması için her türlü imkan mevcut” şeklinde konuştu.
REKABET GÜCÜNÜ GÖSTERİYOR
Geleneksel kalıpları içinde Şili’nin uluslararası doğrudan yatırımları, daha çok Brezilya, Kolombiya, Arjantin ve Peru gibi bölge ülkelerinde yoğunlaşmakla beraber özellikle son yıllarda ABD, Belçika ve Avustralya gibi ülkelerin de Şilili yatırımcılar tarafından tercih edildiği görülüyor. Bu da Şilili yatırımcıların uluslararası rekabet gücü anlamında güçlendiğini ve bölge ülkeleri dışında da yatırım fırsatlarına yöneldiğini gösteriyor.
21 Şubat 2016 Pazar
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
04 Kasım 2024 Pazartesi
04 Kasım 2024 Pazartesi