tatil-sepeti

Güney Afrika Cumhuriyeti eski Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel, İTO’yu ziyaretinde, “Doğal kaynakların değerlendirilmesinin yanı sıra yerel ihtiyaçlara Afrika’ya özel çözümler üreten firmaların ortaklığı ekonomileri geliştirecek” dedi.

HABER: ADEM ORHUN 

 

Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP) tarafından bu yıl 15’inci kez düzenlenen Boğaziçi Zirvesi, İstanbul’da ‘Geleceğe Köprüler Kurmak: Barış, Teknoloji, Sürdürülebilirlik’ ana temasıyla gerçekleştirildi. Zirvenin açılışında düzenlenen panelde Güney Afrika Cumhuriyeti eski Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel konuştu. Patel, İstanbul’daki temasları kapsamında İstanbul Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Beraberinde akademisyen, iş adamı ve sinema sektöründen isimlerle İTO’yu ziyaret eden heyeti, İTO Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu ağırladı. 

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay, Senegal ve Çad eski Büyükelçisi Prof. Dr. Ahmet Kavas, İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Nihat Alayoğlu, Afrika araştırmalarıyla tanınan akademisyen Doç. Dr. Halim Gençoğlu (University of Cape Town) ve aktör Ahmet Yenilmez’in de katıldığı toplantıda, iki ülke arasındaki sosyal ve ticari ilişkilerin nasıl geliştirilebileceğine ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu.

 

Görüşmede İTO’nun, üyelerini dünyanın her noktasında iş ve yatırım yapmaları için teşvik ettiğini vurgulayan Mehmet Develioğlu, “Özellikle fuar katılımları, heyet ziyaretleri, ikili görüşme organizasyonlarıyla bu adımları destekliyoruz. Halen Sahraaltı Afrika’da ticari ilişkilerimizde en büyük paya sahip ülke Güney Afrika’dır. Dostane ilişkilerimizin ekonomiye olumlu yansımalarını görüyoruz. Gelecekte de ikili dış ticaret hacminin ve yatırımların artması için sektörel fırsatların değerlendirilmesi elzem. İki ülke iş insanlarının gayretleri ve akademisyenlerin ufuk açıcı öncülüğü ticarette önemli rol oynayacak” dedi. 

 

BRICS’İN KURUCUSU

Güney Afrika’da 15 yıl boyunca kabine üyesi olarak görev yapan Ebrahim Patel ise konuşmasında, Türkiye-Güney Afrika arasında potansiyel iş fırsatlarına dikkat çekti. Sultan Abdülaziz döneminde (1863) Güney Afrika’ya gönderilen Ebubekir Efendi’nin torunu olan Patel, şu bilgileri paylaştı: “Güney Afrika’nın nüfusu 63 milyon, kıtanın en büyük ekonomisine sahip ülkesi. Özellikle madencilik ve ziraat, en büyük ekonomik faaliyet alanları. Çelik üretiminde de gayet ileride bir ülke. Birçok otomotiv firması da fabrika kurdu. Ayrıca Güney Afrika, BRICS’in kurucu üyelerinden biri.”

 

KAYNAKLARA İLGİ

Geçtiğimiz yıllarda imzaya açılan Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması’nın kıtada 44 ülke arasındaki ticaretin formunu değiştireceğini belirten Patel, “Uluslararası bağlamda Afrika’ya bir ilgi var. Suudi Arabistan, Hindistan ve Çin başta olmak üzere birçok ülke yoğun ilgi gösteriyor. Bu ilginin sebebi kaynaklarla alakalı. Afrika deyince ekonomik faaliyetlerde en önemli şey hammadde. Demir çelik başta geliyor. Petrol, lityum, bakır, manganez gibi enerji sistemleriyle ilgili kaynaklar, Afrika’ya olan ilginin sebebi. Bununla bağlantılı olarak yatırımlar ticari faaliyetleri artırıyor. Genç nüfusun oranı, eğitim seviyesi ve orta gelirin ekonomik gücü de artmaya başladı” dedi.

 

İŞBİRLİĞİ ARTMALI 

Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticari ilişkilerin arzu edilen seviyeden epey uzak olduğunu vurgulayan Ebrahim Patel, “Örneğin Türkiye’nin Afrika kıtasının tamamıyla olan dış ticaret hacmi Türkiye-Almanya dış ticaret hacminden daha düşük. Dolayısıyla ikili ticari ilişkileri geliştirmek için bu alanda çalışmamız lazım” diye konuştu. 

Türkiye ziyareti sırasında Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile de bir araya geldiğini belirten Patel, “Ticari ilişkileri geliştirmek için neler yapılabileceğini konuştuk. İki ülkenin birbiriyle yarışan tarafları olduğu gibi birbirini tamamlayan tarafları da var” dedi. 

 

YERİNE GÖRE ÜRÜN

Bazı Türk firmalarının Güney Afrika’da yatırımı olduğuna dikkat çeken Patel, şunları söyledi: “Arçelik’in üretim ve pazarlama faaliyetleri dikkat çekici. Firma, burada fırınla başladı, sonra diğer beyaz eşyaları da üretir hale geldi. Buradaki yerli işçileri çalıştırıyor. Ayrıca burada ürettiği beyaz eşyayı, Kenya gibi çevre ülkelere de satabiliyor. Bu firmanın değerli bir çözümü de var. Güneş enerjisiyle çalışan buzdolabı üretti. Bunun gibi Afrika’ya özel çözümler, sadece Türkiye’nin ticari faaliyetlerinin gelişmesi açısından değil, iki ülke arasındaki ortaklığı geliştiren yeni adımlar olabilir. Buna benzer birçok imkan var. Ticaret Bakanlığı yapmış biri olarak söylüyorum, Türkiye’nin Güney Afrika’da yürüttüğü ticari faaliyetlerde, bu örnekteki gibi birçok imkan var. Birçok şirket, Afrika’da ortak çalışmalarla benzer işler başarabilir. Cape Town’a gelin, ortaklaşa birçok şey yapabiliriz.”

20 Kasım 2024 Çarşamba