Çarşamba, 04 Aralık, 2024
HABER: CEYHUN KUBURLU
Her geçen gün endüstrileşen futbol dünyasında ‘kardeş kulüp’ projesi, yani kulüp ortaklıkları artmaya başladı. Kardeş kulüp kapsamında çalışmalarını hızlandıran kulüpler, kendi ülkelerinin alt liglerindeki kulüpler veya Avrupa’daki alt liglerin kulüpleriyle ortaklığa gidiyor. Projeyle, genç oyuncuların yetişmesi ve daha fazla kitlelere ulaşılması hedefleniyor.
BEŞİKTAŞ VE TRABZONSPOR
Avrupa’da birçok kulübün uyguladığı sistem Türkiye’de de yaygınlaşıyor. Alt yapısındaki genç futbolculara daha fazla şans tanınması amacıyla harekete geçen Beşiktaş, alt liglerdeki bir kulüple temas kurdu. Tıpkı siyah-beyazlılar gibi Trabzonspor da uzun yıllar 1461 Trabzon’u pilot takımı olarak yönetti.
Kardeş kulüp kapsamında yapılan çalışmalar, kulüplere yeni oyuncu kazandırılmasında büyük rol oynuyor. Ancak taraftar sayısını artırmak için yurtdışındaki kulüplerle temasa geçilmesi de önemli. Büyük takımlar bu sayede futbolun gelişme aşamasında olduğu ülkelerde izleyici sayılarını artırabiliyor. Bazen bu takımlarla o ülkede özel maçlar düzenleniyor.
AVANTAJLARI NELER
Kardeş kulüp projesinin kulüplere sağladığı yararlar şöyle sıralanıyor:
HANGİ TAKIMLAR VAR?
Son dönemde kardeş kulüp çalışması yapan bazı kulüpler şöyle:
ALTYAPIYA YATIRIM YAPILMALI
Kardeş takım projesinin avantajları kadar dezavantajları da bulunuyor.
Kulüp ortaklıklarının karmaşayı da beraberinde getirebileceği, aynı zamanda başarısız ortaklıkların kulüplere ekonomik yük olabileceği ifade ediliyor. Büyük kulüpleri destekleyici roldeki küçük kulüplerin taraftarları da bu yapıya sıcak bakmıyor. Uzmanlar, bu tür çalışmalar yerine altyapıya yatırımın daha önemli olduğunu vurguluyor.
15 Aralık 2017 Cuma
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba