tatil-sepeti

Dünyanın en ünlü statları arasında yeralan Barcelona’nın Nou Camp stadyumu nikah için kiralanabiliyor.

HABER: CEYHUN KUBURLU

Dünyada futbol endüstrisi her geçen yıl büyürken, Avrupalı kulüplerin farklı iş modelleri ile artık bir eğlence şirketi konumuna gelmeye başladığı görülüyor. Bunda da Avrupa’nın en çok kazanan kulüpleri başı çekiyor. Bu modelde artık kulüpler sadece bir futbol takımı olarak görülmüyor. Köklü tarihleri, statlarda düzenlenen etkinlikler, dünya çapında organize edilen turnuvalar ve daha niceleri. Futbol artık tam anlamıyla bir eğlence endüstrisine doğru ilerliyor.

BARCELONA ÖRNEĞİ

Peki, kulüpler bunu nasıl yapıyor? Bugün Barcelona gibi dünya çapında bir futbol takımının stadyumu sadece maçlarda kapılarını açmıyor. Bu stadı gezmek, soyunma odasına girmek, sahada yedek kulübesinde fotoğraf çektirmek, tarihini bir sinema perdesinden izlemek için her yıl milyonlarca turist stada geliyor. Kulübün bu gezilerden kazancı oldukça iyi. Statta birçok etkinlik düzenleniyor. Düğünler, tanıtımlar ve doğum günleri... Kulüp tüm bunlardan para kazanıyor. Barcelona zaman zaman Amerika kıtasında düzenlenen turnuvalarda boy gösteriyor. Bu turnuvalar ise tam anlamıyla bir futbol şöleni haline geliyor.

SOSYAL SORUMLULUK

Kulüp bu turnuvalara katılmak için de hatırı sayılır bir para talep ediyor. Yetmedi birçok marka ile sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyorlar. Kulübün kendi özel TV kanalı var tam bir medya imparatorluğu. İşte tüm bunlar bir futbol kulübünün nasıl bir eğlence şirketine dönüştüğünün de kanıtı.

NELER YAPTILAR?

Uzmanlar, bunu şöyle değerlendiriyor: “İş bakışı açısından futbol, önemli bir değişim aşamasından geçiyor. En iyi futbol kulüpleri bir eğlence şirketi modeline doğru ilerliyor. Futbol organizasyonları, tüm dünyadan izleyici çekebilecek gerçek dünya markalarına dönüşüyor.”

YURTDIŞINDAN İZLEYİCİ

Burada önemli olan konunun ise başarı olduğunu vurgulayan, şu yorumu yapıyor: “Her alanda olduğu gibi izleyici çekmek hiç de kolay değil. Bunun için lokal çalışmalar yetmiyor. Yani kulüplerin kendi ülkeleri dışında da izleyicileri olması gerekiyor. Bugün birçok Avrupa takımı, Amerika ve Asya açılımlarına yaklaşık 20 yıl önce başladılar. Bu ülkelerde izleyici çekmek için çok çalıştılar. Bu konuda da tüm takımlarını değerlendiren tek lig İngiltere’de bulunuyor. İkinci lig maçlarının dahi yurtdışında izleyicisi var. Bazı kulüpler daha çok taraftar çekmek adına Asyalı oyuncuları kadrosuna katıyor. Bu ülkelerde star olabilecek isimleri oynatıyor. Tüm bunlar eğlence sektörünün hamleleri.”

TÜRK KULÜPLERİ NE YAPMALI?

Son dönemde bazı Türk kulüplerinin bu konuda önemli çalışmalara imza attığını anlatan yetkililer, şöyle konuştu: “Aslında Türk kulüpleri Asya pazarını 2003’te keşfetti. 2002 Dünya Kupası’na damga vuran Türk Milli takımının yıldızı İlhan Mansız, Japonya’ya rekor ücretle transfer oldu. Japonlar, Mansız’a hayrandı... Ancak devamını getiremediler. Son dönemlerde ise yine birçok çalışma yapıldı. Beşiktaş, Çin’de düzenlenen bir turnuvada boy gösterdi. Galatasaray da bu tür bir turnuvaya katıldı. Yabancı dilde hizmet veren sosyal medya hesapları kuruluyor. Bunlar olumlu şeyler. Ancak Avrupa arenasında başarılı olmadan bu ülkelere çıkarma yapmak çok zor.”

28 Ocak 2019 Pazartesi

Etiketler : Gündem