tatil-sepeti

Yüksek kalitesi ve eşsiz lezzetiyle tercih edilen baklava, uluslararası pazarlarda büyük başarı elde ediyor. Türk baklavası ve şekerli ürünlerini dünya geneline daha fazla ihraç etmeye odaklandıklarını belirten sektör temsilcileri firmalara, “Fuarlara daha fazla katılalım” önerisinde bulunuyor.

 

HABER: BARIŞ CABACI

 

Türkiye, şekerleme ürünlerinde net ihracatçı konumunda. 2022 yılında 3.3 milyar dolar şeker ve çikolatalı şekerleme ihracatı; Türkiye’nin toplam ihracat gelirinin yani 254.2 milyar doların yüzde 1.18’ini oluşturdu. Şeker ve çikolatalı şekerleme ihracatı, yıllara göre istikrarlı bir şekilde artıyor. Bu ürün grubunda ihracat, geçen yıl 1.215 ton oldu. Sektör, şu an 189 ülkeye ihracat yapıyor. Hem ihracatı hem de sektörel etkinliği daha da artırmanın yollarını aramak için İTO Baklava, Pasta ve Şekerli Mamüller Meslek Komitesi, ‘Baklava Pasta, Çikolata, Şekerli Mamüllerin Turizm ve İhracattaki Yeri ve Önemi’ başlıklı sektör toplantısı düzenledi. 

 


Toplantıda, “Dünya ekonomisinin küreselleşmesi ile birlikte ekonominin hemen her alanında rekabetçilik öne çıktı” diyen İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Özer, şu değerlendirmeyi yaptı: “Özellikle gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler, küreselleşen dünya pazarlarından daha fazla pay alabilmek adına rekabet avantajı sağlamanın önemi ile hareket ediyorlar. Küresel piyasalardaki rekabet avantajlarının ve dezavantajlarının tespit edilmesi, doğru zamanda doğru stratejiler uygulanabilmesi için sektör ve ürün bazlı analizlerin ortaya çıkarılması önem arz ediyor. Ülkemiz, çikolatalı ve şekerli mamuller sektöründe geniş bir ihracat ağına sahip olmakla birlikte özellikle İstanbul, Konya, Karaman ve Gaziantep’te bu alanda faaliyet gösteren birçok üretici firma bulunuyor. Sektör, dünyanın hemen her bölgesine ihracat yapıyor. En önemli ihracat pazarlarımız; Türkiye menşeli ürünlere ilginin yoğun olduğu Orta Doğu ülkeleri başta olmak üzere, Uzak Doğu, Orta Asya, Amerika, Afrika, Avrupa ve Eski Sovyetler Birliği ülkeleri.”

 

REKABET GÜCÜ

 

Geleneksel Türk ürünlerinden baklava ve lokum çeşitlerinde; ürün ile ülke ismi bütünleşerek rekabet gücüne katkı sağlandığının altını çizen Özer, “Şekerli mamuller sektöründe, kakao hariç diğer tüm hammaddelerin Türkiye’de bulunması, iş gücü maliyetinin diğer gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere kıyasla daha düşük olması, firmalarımıza önemli bir rekabet gücü kazandırıyor” diye konuştu. Gıda sektöründe temsilin güçlü olması için fuarlara katılımın önemli olduğunu vurgulayan Özer, “Elimizden geldiğince ürünlerimizi tanıtmak için fuarlara katılalım. Fuarları milli meseleler olarak görmemiz gerekiyor. Biz ürün tanıtarak ülkemizin marka değerini artıyoruz. Rekabette böyle daha güçlü olabiliriz” çağrısı yaptı.

 

KALİTELİ ÜRÜN

 

Şekerli mamuller sektöründeki ürünlerin üretim eğilimlerinin, iç ve dış pazardaki taleple yakından ilişkili olduğunu belirten Özer, şöyle konuştu: “Türkiye’nin, üretim kapasitesinin iç pazardaki talebin oldukça üzerinde olduğu ve bunun sonucunda çoğu orta ve büyük ölçekli şirketin ürünlerini ihraç ettiği görülüyor. Sektör, geleneksel üretim yöntemleri ile birlikte modern teknolojiyi de kullanarak gıda sanayinin en önemli alt sektörlerinden biri haline geldi. Sektör, Orta Doğu, Balkanlar, Kuzey Afrika, Baltıklar ve Orta Asya’nın genelinden daha ileri bir teknolojiye sahip. Türkiye’de üretilen ürünler, söz konusu coğrafyalardan daha geniş çeşitlilikte ve yüksek kalitede olma özelliği taşıyor. 

 

Öte yandan, Avrupa Birliği ile entegrasyonun bir sonucu olarak, Türk Gıda Kanunları, ilgili Avrupa Birliği Direktifleri ile uyumlu hale getirilerek, tüm tüketicilerin güvenli ürünlere erişimi de sağlanıyor.”


 

BAKLAVACILIK OKULU

 

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı ve İTO Meclis Üyesi Mehmet Yıldırım, sektörün gelişimi için birlik ve beraberlik içinde çalıştığını vurguladı. Yıldırım, “Sektörümüz başka bir komitenin altında yer alıyordu. Büyük gayretler sonucunda kendimize ait bir komitemiz oldu. 

 

Öte yandan, Türkiye’de üretilen baklava, UNESCO tarafından Gaziantep baklavası olarak tanımlanıyor. Yunanistan, baklavanın yöresel ürün olduğunun üzerine giderek ülke olarak sahiplenmeye çalışıyor. UNESCO’ya, baklavanın Türkiye’ye ait olduğunu anlatmamız lazım. Bunun için çalışmalıyız. Usta ve eleman ihtiyacımız oldukça fazla. Sektörümüze ait okul açılması gerekiyor. Bunun için gayret gösterdik, başaramadık. Şimdiki yönetimle el ele verip bu sorunu çözmek istiyoruz. Sektörümüzü destekleyici unsurlar artınca temsilimiz ve ihracatımız artacak” diye konuştu.



FUARLARA ODAKLANALIM

 

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, ihracatla ilgili şunları söyledi: “Türkiye’nin ünlü yiyecekleri denilince kebap ve baklava akla geliyor. Baklava, geleneksel lezzetiyle hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Baklavacılık sektörü, son yıllarda önemli bir büyüme kaydetti ve ihracatta önemli adımlar attı. Türkiye, bu eşsiz lezzeti dünyaya sunmak için üretim ve ihracat konusunda önemli çalışmalar yapıyor. Türkiye, baklavayı tüm dünyaya ihraç etmek için geniş bir coğrafi alana sahip. Fuarlar sayesinde bu oranı artırabiliriz. Firmalarımız fuarlara odaklanmalı.”

 

TOPLANTIDAN NOTLAR…

 

Baklavacılık ve şekerleme sektörünün bazı ortak sorunları şunlar:

 

Hammadde temini: Kaliteli baklava ve şekerleme üretimi için yüksek kalitede hammaddeye ihtiyaç var. Özellikle doğal ve taze malzemelerin tedarik edilmesi, sektörün karşılaştığı zorluklardan biri. Bu yüzden ithal ürünlerden kaçınılması lazım.

 

İşgücü sorunları: Özellikle geleneksel baklava ustalarının yetiştirilmesi ve bu el becerilerinin gelecek nesillere aktarılması konusunda zorluklar yaşanıyor. Sektörde nitelikli işgücü bulmak ve maliyetlerini dengelemek de bir diğer sorun.

 

İhracat ve pazarlama: Baklava ve şekerleme üreticileri, yurt dışı pazarlarda rekabet edebilmek için ihracat becerilerini ve pazarlama stratejilerini geliştirmeli. Uluslararası pazarlara erişim ve uyum sağlama, lojistik zorluklar gibi konular önemli birer faktör. Bunun için uyum eğitimleri düzenlenmeli.

19 Haziran 2023 Pazartesi