Pazartesi, 25 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
İstanbul Ticaret Odası (İTO), “Dünya Sınaî Mülkiyet Haklarının Yönetimi Semineri” yaptı. İTO İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi’nin talebi ile gerçekleşen seminerde, Türkiye’nin sınai mülkiyet haklarındaki durumu kadar, firmaların markalarının yurt dışında da güvenliğini sağlamaları konusunda dikkat çekici, önemli uyarılar geldi.
GELİŞMİŞLİK SEVİYESİ
İTO Yönetim Kurulu Üyesi Adil Coşkun, seminerin açılışında, buluşların korunması için sınaî mülkiyet haklarının ne kadar önemli olduğunu vurgulayarak, “Ülkelerin gelişmişlik seviyelerinin belirlenmesinde ‘fikri mülkiyet’ kavramının önemi tartışılmaz. Gelişme yolunda bir mesafe kat edilmek isteniyorsa genel olarak fikri mülkiyet kavramının, daha özelde ise sınai mülkiyet hakkı kavramlarının toplum vicdanında ve bilincinde yer etmesi gerekmekir” açıklamasını yaptı. Fikri Mülkiyet İktisat Mahkemelerinin kurulmasının tek başına yeterli olmadığına dikkat çeken Coşkun, seminerde dünyanın önde gelen patent şirketlerinin yöneticilerinin bilgi ve deneyimlerini paylaşacak olduğunu ifade etti.
DESTEK VAR
İTO İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Kemal Yamankaradeniz, “Türkiye’nin 2023 vizyonu stratejisini yerine getirebilmek için katma değer oluşturması gerekiyor.
Bunu yapabilmek için de endüstrisini marka ve yüksek teknoloji odaklı yapıya dönüştürmek zorunda” dedi. 2023 hedefleri için hazırlanan Ar-Ge reform paketi kapsamında Ar-Ge merkezlerinin artık 15 mühendis ile kurulabileceğine dikkat çeken Yamankaradeniz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Üniversite-sanayi işbirliğinin gerçekleşmesi için öğretim görevlileri artık projelerinin gelirlerinin yüzde 50’sini değil yüzde 85’ine sahip olabilecekler.”
5.500 PATENT BAŞVURUSU
Patent başvurularının 2012 yılından sonra artmaya başladığını bildiren Yamankaradeniz, 2015’te Türkiye’de 5 bin 512 yerli patent başvurusu yapıldığını ve 2018 hedefinde 16 bin yerli patent başvurusu olduğunu söyledi.
DEVRİM YAPABİLİRİZ
Tasarımların da Ar-Ge gibi teşvik edilmesi ile Türkiye’nin tasarımda daha başarılı olabilecek bir ülke konumunda olduğunu belirten Yamankaradeniz, “Mücevherat, mobilya, tekstil ve ambalajda çok sayıda tasarım yapabilecekken gelişmeler zayıf seyrediyor. Tasarımda Türkiye bir devrim yapabilir” şeklinde konuştu.
36 TASARIM FAKÜLTESİ
Türkiye’nin 36 endüstriyel tasarım fakültesine sahip olduğuna işaret eden Yamankaradeniz, “Ciddi bir deneyimimiz var. Binlerce gencimizin üreteceği yeni tasarımlar Türkiye’nin geleceğini yönetecektir. Kısa sürede Avrupa ile yarışabilecek konuma gelebiliriz” dedi.
MARKA KORUMADA TÜYOLAR
HER DİLDE KORUMA
Seminerde, AB ticari markası ile milli ticari markanın aynı olması gerektiğine dikkat çekilerek, markanın her dilde koruma altına alınması gerektiği belirtildi. Eski markaların ise kıdemli marka olduğunun tescil ettirilmesi gerekiyor.
TİCARİ UNVAN KORUMASI
Seminerde Weickmann Weickmann Ortak Marka ve Tasarımlar Yöneticisi Udo
W. Herberth, ticari unvan korunmasının patent ve tasarım dünyasından farklı olduğuna dikkat çekti. Weickmann, şunları söyledi: “Ticari marka, ticari unvan çok önemli. İsminizin ve markanızın korunmasından emin olmalısınız. Markada stratejiniz olmalı. Eski markaların korunması da çok önemli. Aksi halde kötü amaçlı tescillerle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. Ticari markalar fuarlara bir şekilde geliyorlar. Durumun farkında değiller. Sonra sorunlarla karşılaşıyorlar. Fuarlardaki stantları kapatmak zorunda kalabiliyoruz.
Kapsamlı bir koruma yapıyoruz. Bölgesellik çok önemli. Önce tescil yaptırma kuralına dikkat etmek gerekir.”
ÇİN’DE TİCARİ MARKA BAŞVURUSU
Starke Consulting Beijing yönetici ortağı Daniel Albrecht Çin’de ticari marka başvurusu için resmi bir ticari marka şirketi ile anlaşma yapılabileceğini söyledi. Albrecht, şu bilgiyi verdi: “Çin, WIPO üyesi olduğu için uluslararası tescil yaptırabilirsiniz. Çin’de ayrıca bir ilk tescil yaptırmalısınız. Ticari marka kotaları Çin’de sorun teşkil ediyor. İhlal olduğunu göstermek için çok fazla para ve zaman harcamamız gerekiyor. Çin’de ticari marka taklitleri ile ilgili önemli yasalar var ama cezai uygulamalar zayıf kalıyor.”
AVRUPA, ABD FARKINA DİKKAT
MG-IP Yöneticisi Martin Geissler de ABD’de tasarım ve patent sisteminin farklı olduğunu söyledi. Geissler, “Tasarım patentlerinde kamuya açılıştan bir sene sonra tescil ettirme kanunu var. Rekabet edilemez olmak için koruma tedbirlerinizi olduğunuz ülkelere göre alın. Küçük değişiklikler farklılıklar patentinizi geçersiz kılabilir. Detayları üç boyutlu ticari bir marka ile sonsuza kadar koruyabilirsiniz” dedi.
25 Nisan 2016 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi
25 Kasım 2024 Pazartesi