İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İTO olarak İstanbul’da ticareti, ekonomiyi geliştirecek projeler geliştirdiklerini kaydetti. Avdagiç, “Bunlar arasında en önem verdiklerimizden biri de şüphesiz ki ticari hayatımız için vazgeçilmez olan fuarlar. Fuarcılığın gelişmesi, ekonomiyle at başı giden bir özelliğe sahip” dedi.
İHTİYAÇ ARTIYOR
Avdagiç, İstanbul’un ticari hinterlandının sürekli genişleyip derinleştiğini ifade ederek, bu derinleşmeye cevap vermesi açısından, İstanbul’un mevcut fuar alanı kapasitesini ikiye katlayacak ölçekte bir projeye ihtiyaç olduğunu belirtti. Avdagiç, şunları söyledi: “Balkanlar, Doğu Avrupa, Kafkasya, Ortadoğu ve Rusya ile gelişen ve önümüzdeki dönemde daha da gelişme potansiyeli taşıyan ticaretimiz, ilave sergileme alanlarına ihtiyacımızı artırıyor.”
GELECEĞE HAZIRLANIYOR
Avdagiç, şöyle devam etti: “Ayrıca yeni nesil fuarcılık anlayışı, sadece ürün sergilemenin ötesinde birçok sosyal faaliyeti de fuarlar kapsamına dahil ediyor. Bir başka ifadeyle, fuarların yapısı ve işlevleri de yeni dönemin ihtiyaçlarına göre şekilleniyor. Bunlar İstanbul’u geleceğe hazırlarken, daha büyük ölçekli fuarları kurgulamayı gerektiriyor. Bu da çok daha büyük kapasiteli, yeni bir fuar alanıyla olabilir.”
ÇITAYI YÜKSELTİR
Şekib Avdagiç, “Ortaya çıkan alanın, İstanbul’un ticaretini güçlendirmenin yanı sıra prestijini ve cazibesini artırmak için değerlendirilmesi isabetli olacak. Ticari uçuşlara kapatılan Atatürk Havalimanı, Türk fuarcılığının gelişiminde önemli bir dönüm noktası olmaya aday. Türk iş dünyası olarak bu tarihi fırsatı kaçırmamalıyız. Çünkü daimi geniş fuar alanları, ekonomiyi hareketlendirecek. Son bir asırdır ticareti canlandırmak için kuramadığımız fuar merkezlerini şimdi yapmalıyız. Bu bölgenin avantajlı konumu itibariyle de şehrin enerjisini yansıtacak yeni nesil bir fuar alanı ile taçlandırılması İstanbul’un çıtasını yükseltir” diye konuştu.
500 BİN METREKAREYİ KONUŞMALIYIZ
İstanbul’da biri 98 bin metrekare, diğeri de 115 bin metrekare olmak üzere iki fuar alanı olduğunu hatırlatan Avdagiç, bu ölçeğin kesinlikle yeterli olmadığını savundu. Avdagiç, “En büyük fuar merkezimiz bile metrekare olarak dünyada 38’inci sırada. Önümüzdeki yıllarda öne çıkan sektörlerimizin gelişme potansiyeli de dikkate alındığında İstanbul’da mutlaka 400-500 bin metrekarelik nitelikli bir fuar merkezini konuşmalıyız” dedi.