tatil-sepeti

Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi girişimlerinden Starters’ Agency, zaman ve maliyet açısından daha tasarruflu olduğu için tercih edilen freelance çalışanları, startuplar ve KOBİ’lerle bir araya getiriyor.

HABER: TUĞÇE ÖZKUŞ

Dijital dönüşümü sağlamak isteyen KOBİ’lere 360 derece çözümler sunan Starters’ Agency, ihtiyaca yönelik eşleştirmeler yaparak işverenler ile freelance çalışanları buluşturuyor. Böylece hem çalışan istediği işe hem de işverenler o iş için gerekli elemana ulaşıyor. Pandemi sürecinde önemli aşamalar kaydeden projeyi, kurucu ortaklarından Ömer Faruk Bal ile konuştuk:

Projenizden kısaca bahseder misiniz?

Starters’ Agency; startup ve KOBİ’lerin dijital ihtiyaçları için en kısa zamanda en doğru freelancer ile eşleşmesini sağlayan ve yönetilebilen bir pazaryeri platformudur. Starters’ Agency; işverenlerin freelancer arama ve yönetme, freelancerların müşteri bulma ve proje yönetme problemlerine çözüm üretmeyi hedefliyor. Bizler freelance çalışma geçmişi olan bir ekibiz. Üniversiteden mezun olduktan sonra bir ekip kurmaya karar verdik. Gördüğümüz ilgi sonucunda da projemizi ürüne dönüştürerek şimdiki haline getirdik.

KOBİ’LER VE STARTUPLAR

Müşteri profiliniz kimlerden oluşuyor?

Müşterilerimiz çoğunlukla KOBİ’ler. Özellikle dijital dönüşümünü sağlamak isteyen KOBİ’lere 360 derece çözümler sunuyoruz. Startuplar da müşteri kitlemizin bir diğer kısmını oluşturuyor. Startuplara dijital varlıklarını etkinleştirmek için çözümler geliştiriyoruz. “Startuplar için startup” anlayışı ile yola çıkan bir girişim olarak, bu ekosistemdeki herkesle etkileşim kurmayı hedefliyoruz. Bugüne kadar çalıştığımız KOBİ’ler gibi dijital dönüşüm isteyen tüm KOBİ’ler hedef kitlemizde.

İÇERİK TALEBİ FAZLA

Startuplar dijital alanda en çok hangi hizmetlere ihtiyaç duyuyor?

Startuplar ürünlerini geliştirmek ve satmak için yoğun çaba harcıyor. Özellikle pazarlama tarafında yoğun bir çalışma yapmak gerekiyor. Ancak buna birçok ekibin ayıracak vakti de yok, personele ayıracak bütçesi de. Biz startuplardan en çok içerik talebi alıyoruz. İçerik, en etkili ve ucuz pazarlama yöntemlerinden biri ve birçok startup bloglarına destek sağlamamızı istiyor.

Freelance çalışanlar ne gibi sorunlar yaşıyor? Siz ne tür çözümler sunuyorsunuz?

Freelance çalışanların en temel problemleri müşteri bulma, proje yönetme ve ödeme alma. Artık ilan platformlarında geniş kitlelere ulaşmış kişiler arasından sıyrılmak iyice zorlaştı. Yeni ve yetenekli freelancerlar iş bulmakta zorlanıyor. İşi bulduktan sonra müşteri ile tüm süreçleri yönetmek, projenin aşamalarını ve görevlerini ayarlamak apayrı bir konu. Bunlarla uğraşmak aslında freelancerın yeteneğine yoğunlaşmasına engel oluyor. Tabii ödemeyi geç alma, hatta hiç alamama gibi problemlerle karşılaşmak gibi bir durum da söz konusu. Freelancerları ağımıza dahil ettikten sonra müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun freelance çalışanlarla eşleşme sağlıyoruz. Bunun ardından freelance çalışanımız proje ekibine dahil oluyor. Projenin tüm süreci tecrübeli proje yöneticilerimiz tarafından gerçekleştiriliyor. Ödemeyi alma, fatura kesme gibi işler de yine Starters’ Agency tarafından hallediliyor. Biz freelance çalışanlara şunu söylüyoruz: “Siz işinize odaklanın, geri kalan her şeyi biz hallediyoruz.”

8 MİLYON FREELANCER

Türkiye’deki freelance ekosistemi ne durumda?

Freelance ekosistemi dünyada hızla büyüyor. ABD’de GSYİH’nin yüzde 5’ini freelance ekosistemi oluşturuyor. Türkiye’de şu anda net olarak kaç freelancer olduğunu bilmiyoruz, ancak 8 milyon civarında olduğu tahmin ediliyor.
Özellikle ilan platformlarının sayısı her geçen gün artıyor. Bunun yanında çeşitli freelance çalışma gruplarını da görmeye başladık. Pandemi süreci de birçok kişinin “Freelance çalışmayı sürdürebilir miyim?” düşüncesiyle bu ekosistemin genişlemesine katkı sağladı. Z kuşağı zaten bu çalışma sürecine alışkın bir kafa yapısıyla geliyor. Gelecek yıllarda Türkiye freelance ekosisteminin daha da büyümesini bekliyoruz.

BTM, KABUL EDİLDİĞİMİZ İLK KULUÇKA MERKEZİ

BTM, projenize ne gibi katkılar sağladı?

BTM, bizim kabul aldığımız ilk kuluçka merkezi. Bu yönden oldukça anlamlı bir yeri var. BTM’yi çalışma alanı olarak sürekli kullanıyoruz. Burada yeni girişimcilerle tanışıp, etkileşim sağlamak bizim oldukça faydalı. Fırsat buldukça eğitimlere de katılıyoruz.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN İLK BASAMAĞI

Pazarda kendinizi nerede konumlandırıyorsunuz?

Türkiye’de dijital dönüşümü hedefleyen birçok KOBİ bulunuyor. Ancak bunun için bütçeleri kısıtlı. Freelance ekosistemiyle de henüz tanışmamışlar. Biz, KOBİ’lerin dijital dönüşümünün ilk basamağı olmak istiyoruz. Ayrıca en kıymetli sermayesi zaman olan startuplar için dijital ihtiyaçlarını güvenle teslim edebilecekleri bir çözüm olmayı hedefliyoruz.

22 Eylül 2020 Salı

Etiketler : Röportaj