Çarşamba, 04 Aralık, 2024
CEYHUN KUBURLU
Son yıllarda hızla büyüyen franchise sektöründe aktarların sayısı da artıyor. Özellikle koronavirüs salgını sonrası tüketicilerin daha fazla ilgi göstermeye başladığı ürünleri satan aktarlar, franchise sistemi ile büyümesini hızlandırdı.
Sene başında 10’a yakın aktar markası franchise verirken, bu sayı 7 ayda ikiye katlandı. Şube sayılarının da hızla arttığını belirten sektör temsilcileri, “Düşük yatırım bütçesi ile öne çıkan aktarlar, daha çok ev kadınlarının ve genç kadın girişimcilerin dikkatini çekiyor. Bugün bi0r aktara yatırım yapmanın ortalama maliyeti 75 bin lira seviyesinde” bilgisini verdi.
70 YILLIK MARKALAR VAR
Sektörde 70 yıllık markaların olduğuna ve kurumsallaşmanın önemine dikkat çeken sektör mensupları, şunları söyledi: “1950’lerden beri aktar işi yapan küçük yerel markalar var. Bunlar artık gelen taleplere franchise ile cevap veriyor. Kurumsal marka olmanın en önemli yollarından biri de bu. Yani sadece yeni şubeler açarak büyümenizi sürdüremezsiniz. Bu markalara ilginin fazla olduğunu gözlemliyoruz. Ürün tedariki en önemli konulardan biri.
Bu yüzden de 70 yıllık markalarla çalışmakta fayda var. Aktarlık uzmanlık gerektiriyor. Bazen tüketicilerden çok ilginç talepler gelebiliyor. Bu yüzden de franchise veren markalar ilk etapta personeli eğitime tabi tutuyor. Daha sonra doğru bir yatırımcı profili ile el sıkışılıyor. Ancak markanın dekorasyon, ürün tedariki, reklam ve muhasebe işleri için de destek vermesi gerekiyor.”
ORTALAMA BÜTÇE 75 BİN TL
Aktarlara yapılan yatırım hakkında da bilgi veren sektör temsilcileri, şöyle konuştu: “Aktarlara en fazla ilginin olduğu dönem kış ve sonbahar ayları.
Bu dönemlerde talep çok fazla. Ancak pandemiden sonra bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen tüketiciler bu mağazalardaki ürünlere yoğun ilgi göstermeye başladı. Bu da aktarlara olan ilgiyi artırdı. Birçok kadın girişimcinin franchise markası ile anlaşarak aktarlara yatırım yaptığını gözlemliyoruz. Bugün ortalama yatırım bütçeleri 75 bin TL.
Bu yatırımın geri dönüş süresi ise 24 ay olarak planlanabilir. Eskiden daha çok AVM’lerde açılan bu mağazalar, artık mahalle aralarında düşük kira bedelleri olan dükkanlarda öne çıkıyor.”
KADIN GİRİŞİMCİLERE TEŞVİK
Sektör mensupları, yatırımcılarda aranan kriterlere ilişkin de şu bilgileri paylaştı: “Yatırımcı öncelikle girişimci bir ruha sahip olmalı. Girişimciler, özellikle modern üretim süreci ve insan merkezli Ar-Ge çalışmaları ile izlenebilir üretim standartlarını geliştirmeyi hedeflemeli. Aktar yatırımlarının önümüzdeki dönemde artacağını düşünüyoruz. Bu alanda kadın girişimcilere de teşvik sunuluyor.”
GÜÇLÜ TEDARİK ZİNCİRİ OLMALI
Aktarlarda ürün çeşitliliğinin önemli olduğunun altını çizen sektör mensupları, “Bugün bir aktarda tüketici ne ararsa bulabilmeli. Bunun için de ürün tedarik zinciri çok sağlam olmalı. Bu konu üzerinde birçok marka çalışmalar yapıyor” dedi.
28 Temmuz 2020 Salı
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba