Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: AYŞE BAŞAK
Bilim insanları, mavi-yeşil su yosunu (alg) türü üzerinden bir mikroişlemciye sürekli olarak güç sağlayabilecek bir enerji sistemi tasarladı. Bu şaşırtıcı buluş, küçük cihazlara güvenilir ve yenilenebilir güç sağlayabilecek büyük bir potansiyele sahip. Çünkü pil gibi bitmiyor. Cambridge Üniversitesi araştırmacılarının geliştirdiği, boyut olarak AA pil ile karşılaştırılabilir büyüklükte olan sistem, güneşten fotosentez yoluyla doğal olarak enerji toplayan Synechocystis adlı bir tür toksik olmayan alg içeriyor.
Bu algın ürettiği küçük elektrik akımı, alüminyum bir elektrot ile etkileşime girerek mikroişlemciye güç sağlamak için kullanılıyor.
MİLYARLARCA CİHAZ
Geliştirilen sistem, yaygın, ucuz ve büyük ölçüde geri dönüştürülebilir malzemelerden yapılmış ve ‘nesnelerin interneti’ teknolojilerinin bir parçası olarak çok sayıda küçük cihaza güç sağlamak için defalarca kez kolayca çoğaltılabilecek nitelikte. Araştırmacılar, sistemin asıl faydayı şebekeden bağımsız çalışması gereken cihazlarda ya da küçük miktarlarda gücün çok verimli olabileceği uzak konumlarda sağlayacağını belirtiyor. Düşük maliyetli bilgisayar çipleri ve kablosuz ağlar kullanan akıllı saatlerden elektrik santrallerindeki sıcaklık sensörlerine kadar milyarlarca cihaz bu ağın bir parçası. Bu rakamın 2035 yılına kadar çok sayıda taşınabilir enerji kaynağı gerektiren bir trilyon cihaza ulaşacağı öngörülüyor.
ENERJİ KAYNAĞI IŞIK
Cambridge Üniversitesi Biyokimya Bölümü’nden Profesör Christopher Howe, “Nesnelerin interneti, artan miktarda güce ihtiyaç duyuyor. Bu ihtiyacın pillerden ziyade enerji üretebilen sistemlerden karşılanması gerektiğini düşünüyoruz. Fotosentetik cihazımız pil gibi bitmiyor; çünkü enerji kaynağı olarak sürekli ışığı kullanıyor” dedi. Araştırma ekibinden Dr. Paolo Bombelli ise “Sistemin uzun bir süre boyunca tutarlı bir şekilde çalışmasından çok etkilendik. İlk başta birkaç hafta sonra durabileceğini düşünüyorduk ama devam etti” diye konuştu. Araştırmacılar, lityum iyon pil kullanan trilyonlarca cihaza güç sağlamanın pratik ve sürdürülebilir olmayacağını söylüyor. Yükselen üretim trendi dünyada her yıl üretilenden üç kat daha fazla lityuma ihtiyaç duyulacağını gösteriyor. Bu buluş ise her şeyi değiştirebilir ve büyük bir enerji dönüşümünün önü açılmış olabilir.
KARANLIKTA DA GÜÇ ÜRETİYOR
Alglerin beslenmeye ihtiyacı yok; çünkü fotosentez yaparak kendi besinlerini oluşturuyorlar. Ayrıca fotosentez ışık gerektirmesine rağmen bilim adamlarının geliştirdiği cihaz karanlık anlarda bile güç üretmeye devam edebiliyor. Araştırmacılar, alglerin gıdalarının bir kısmını ışık olmadığında da işlemesinden dolayı elektrik akımı üretmeye devam ettiğini düşünüyor.
13 Haziran 2022 Pazartesi
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
20 Kasım 2024 Çarşamba