Fotoğrafçılık sektörü koşulsuz iadeden zarar görüyor

Ticaret Bakanlığı'nca hazırlanan yönetmelik gereği, e-ticaret ile alınan ürünlerin pek çoğunda 14 gün içinde gerekçesiz iade imkanı bulunuyor. Fotoğraf ekipmanlarının da dahil olduğu bu yönetmelik, iade sürecinde ekipmanın zarar görmesi nedeniyle fotoğrafçılık sektörünü olumsuz etkiliyor.

Giriş: 02.01.2024 - 09:08
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


 

HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

 

 

Fotoğrafçılık sektöründe yaşanan bu gelişmeler, Cemile Sultan Koru Tesisleri’ndeki toplantıda ele alındı. Toplantının açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan İTO Fotoğrafçılık Meslek Komitesi Meclis Üyesi Turan Kocaalp yaptıkları çalışmaları anlatarak, “Sektörde yaşanan sorunlar takibimizde ve her biri için ilgili Bakanlık ve kurumlar nezdinde girişimlerde bulunuyoruz” dedi. 

 

ÇOCUK KİMLİKLERİ 

 

Kocaalp, 2023 yılında sektörde düzelmesi için girişimde bulundukları konu başlıklarını şu şekilde sıraladı:  “1961 tarihli Vergiden Muaf Yasası’nın kaldırılması için daha önceki girişimlerimizi takip ettik. Drone’la çekim konusunda Oda üyelerimizin yaşadığı sorunlar, kayıtsız çalışan fotoğrafçılar, çok düşük fiyatla vesikalık fotoğraf çekimi yaparak haksız rekabete sebebiyet veren merkezler hakkında girişimlerde bulunduk. Ayrıca e-ticaret aracılığıyla satışı yapılan fotoğraf ekipmanlarının da cayma hakkı bulunmayan ürünler listesine alınması için taleplerimizi ilettik. 15 yaş altı çocuk kimliklerine, yaşanması muhtemel bir afette çocukların bulunmasını kolaylaştırmak için fotoğraf eklenmesi hakkında çalışmalar başlattık.” 

 

İTO Fotoğrafçılık Meslek Komitesi öncülüğünde gerçekleşen sektörel değerlendirme toplantısına Komite ve Meclis Üyelerinin yanı sıra sektör mensupları da iştirak etti. Toplantıda; İstanbul Profesyonel Fotoğraf Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Dilek Camcı, İstanbul Toplantı ve Düğün Salonu İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Adem Sönmez ve Yönetim Kurulu Üyesi Aşkın Taşkın da hazır bulundu.

 

HER AN HAYATIMIZDA 

 

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün, fotoğrafçılığın 200 yıllık bir sanat olduğunu ifade etti. Üstün, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Fotoğrafçılık günümüz şartlarında her an hayatımızda olan bir husus. Fotoğraf filmlerinden dijital dünyaya, filmlerin banyo edildiği karanlık odalardan internet mecrasına geldiğimiz aşamada fotoğrafçılık da kabuk değiştirdi. Dijitalleşme fotoğrafçılığı öldürmedi. Ona yeni bir şekil verdi. Her tehdit bir fırsattır. Burada da bunu gördük. Ürünlerin tanıtımı için görsellik vazgeçilmez olmaya devam etti. Dolayısıyla reklam ve tanıtımın hayati parçası olarak da fotoğrafçılığın kıymeti arttı.”