Elmas, 22 ülkede bulunur ve sadece 10’unda gerçekten madenden çıkarılır. Hacmine göre en fazla elmas üreten 5 ülke Rusya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Botswana, Avustralya ve Kanada’dır. Afrika’nın güneyinde yer alan küçük ülkesi Botswana’daki Jwaneng maden çukuru, dünyanın en büyük ve en değerli elmas madenidir. Bu maden De Beers ve Botswana hükümeti tarafından işletiliyor.
Elmaslı kil, ham elması ortaya çıkarmak için işlenir. Ham elmas, açık beyazdan kirli griye kadar pekçok farklı renk tonunda çıkarılabilir. Örneğin De Beers’ın Botswana’da Gaborone’daki merkezinde bulunan bu elmas 400 karat ağırlığında ve 5 milyon dolar değerinde. Bazı çok nadir ham elmaslar sarı, turuncu, mavi ve kırmızı renkte olabilir.
Ham elmas pazarının yüzde 34’ünü kontrol eden De Beers’, 2013 yılında ayırma ve satış operasyonlarını, bugün elmasların çoğunun çıkarıldığı Botswana’ya taşıdı. Fabrikada çalışanlar elmasları farklı tiplere ayırıyor. Yaklaşık 11 bin farklı kategori ve fiyat noktasına sahip şirketin bu işlemi, oldukça karmaşık bir süreç.
Büyük taşlar bölümündeki De Beers personeli ham elmas taramaları için 3D bilgisayar kullanıyor. Burada yüzde 80’lik verim iyi bir dönüş olarak kabul ediliyor: Ham elmasın yüzde 80’i kullanıldığında sadece yüzde 20’si atık olarak çıkıyor.
Atık kayalar, diğer elmasları partlatmak için kullanılabilecek toz halinde öğütülüyor. Dünyada 10 elmastan 9’u Hindistan’da kesiliyor, ancak Botswana’da da bu konuda küçük bir sanayi ortaya çıktı.
Ham elmaslar mikrodalga fırında ısıtıldıktan sonra önce lazerle ikiye kesiliyor. Oval biçimli kalıp elmasa son şeklini vermeye yardımcı olur.
Yerli işçiler dönen bir disk üzerinde elması parlatıyor. Cilalı, parlatılmış elmaslar dünyadaki perakende müşterilerine sevkediliyor. Elmasın yaklaşık yüzde 40’ı ön siparişle satılıyor.
Bitmiş, parlatılmış elmas.
Bitmiş, parlatılmış elmas.
Elmas için yolun sonu: Size yakın bir kuyumcu dükkanı.
Elmas için yolun sonu: Size yakın bir kuyumcu dükkanı.