Pazartesi, 25 Kasım, 2024
HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi (Cube Incubation) girişimcilerinden Yasin Çoğan, şehir trafiğinde kullanılabilecek Formula 1 tipi yerli süper otomobil üretti. Test sürüşleri devam eden otomobil için iki sistem geliştiren Çoğan, Teknopark İstanbul’un desteği ile bu sistemlerin uluslararası patent başvurularını yaptı. İstanbul Ticaret’in sorularını Yasin Çoğan cevapladı.
OTOMOBİL TUTKUSU
Kendinizi tanıtır mısınız?
Lisedeyken bir otomobil prototipi üretmiştim. Kardeşimle mahallelerin arasında onunla gezerdik. Babam Antalya oto sanayiden çıkma parçaları toplar, getirirdi. Uçak tasarımı da yapmıştım ama parça tedarik edemedim. Liseden sonra üniversite okumadım ve oto tamir servisinde çalışmayı seçtim. Çalıştığım servise yarış otoları, ralli araçları gelirdi.
30 YIL ÖNCEKİ YARIŞLAR
30 yıl önce ralli araçları nereden geliyordu?
Antalya’da 1990’ların başında yerel pist yarışları, ralli, off road gibi etkinlikler düzenleniyordu. Arızalanan yarış arabalarını benim çalıştığım servise getirirlerdi. İthalat yoluyla dahi tedarik edemedikleri, zor bulunan parçalara ihtiyaçları vardı. Ben bu parçaları üretebiliyordum.
GÖRDÜĞÜMÜ TASARLARIM
Ralli araçlarına parça mı ürettiniz?
Gördüğüm bir aksamı ayrıntısıyla çizebildiğim için tasarımını da yapabiliyordum. Modifiye parça üretimi yaparken motor sporları çok ilgimi çekmeye başladı, otomobiller de... Ustalarım bu yeteneğimin farkında olarak beni destekliyorlardı.
TAK-ÇIKAR PARÇALAR
Hangi parçaları modifiye ediyordunuz?
BMW 320 otomobillerin bazı parçalarını, Mitsubishi ve Subaru Impreza’nın rallilerde kullanılan otomobillerinin jantlarını, direksiyonlarını modifiye ediyordum. Tak-çıkar aparatları, karbon koltukları yapıyordum.
HIZLI MOTOR İSTEDİLER
Ralliciler sizden ne talep ediyordu?
Sürücüler, araçlarının daha hızlı olmasını istiyordu. Bir yarış arabasının nasıl hızlandırılabileceği üzerinde çalışıp, onu da yaptım. Zamanla yarış arabalarını tümüyle modifiye edebilmeye başladım. Böylece kısa sürede tanındım, yarış arabaları ile ilgili her türlü talep bana geliyordu. Talepleri karşılayabilmek için kendime ait bir oto tamir servisi kurdum.
TAM MODİFİKASYON
Tam modifikasyon zor mudur?
Bir motoru başka bir araca takıp çalıştırabilmek, ekstradan hız kazandırabilmek son derece zorlu, çoğunluk için imkansız bir süreçtir. Ralli araçlarına ekstra hız kazanmaları için daha büyük motorlar monte ediyordum. Kafamda hep bir yarış otomobilini yeni baştan üretme fikri vardı. Biraz para kazanmaya başlayınca kendi yarış arabamı üretmek için kolları sıvadım.
ÖZEL ÜRETİM
Süper otomobiliniz hangi aşamada?
Aracın prototipi üzerinde geliştirme çalışmalarımız devam ediyor. 2022 yılı sonunda yapacağımız lansmanın ardından yf1-v8 kodu ile satışa sunmayı hedefliyoruz. Aero parçaların, ön ve arka kanatların karbon kaplama ile tamamlanacağı aracımız belli bir modelde seri üretilecek. Bu otomobilleri şehir trafiğinde görmek heyecan verici olacak.
KOENIGSEGG’İN YOLUNDA
Dünyada sizinkine benzer bir üretim hikayesi var mı?
İsviçreli Koenigsegg, 1990’lı yıllarda, tıpkı benim gibi kendi tasarımı olan yarış arabalarını üretmeye başlamış. Fuarlarda araçlarını sergiledikçe adı duyulmuş. Daha sonra da fabrikasını kurmuş. Benim hikâyemde eşim ve çocuklarım en büyük yardımcılarım.
MOTORU DA YERLİ OLACAK
Otomobiliniz ne kadar yerli?
Motoru hariç her bir parçası yerli ve tasarımı da bana ait. Zor kısmını geçtim, yerli motor tasarımı ve üretimi daha kolay bir süreç olacak ümidindeyim. Bunun için sermayeye ihtiyacımız var.
TÜRKİYE DE YAPABİLİR
Bu süreçte destek gördünüz mü?
Teknopark İstanbul’un desteği ile Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’a bir tanıtım e-maili gönderdim. Bakan Bey çok beğenince KOSGEB, bizimle iletişime geçti, kurula sunum yaptık ve kararlarını bekliyoruz. Bu benim değil, bizim, Türkiye’nin projesi. Yabancılar yapıyorsa, Türkiye de yapabilir.
22 Kasım 2021 Pazartesi
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar