Fonlarla altın rekor kırdırıyor

Giriş: 11.08.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Koronavirüs salgını nedeniyle dünya ekonomisine ilişkin belirsizliklerin devam etmesi, gelişmiş ülke merkez bankalarının eşi görülmemiş büyüklükteki genişleme adımları ve ülkelerin borç stoklarındaki artış gibi nedenlerle artan altın talebi, ons fiyatını, temmuzda 1.983 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine taşıdı. Altının ons fiyatı, tarihi zirvesini görmesinin ardından temmuz ayını 1.972 dolardan tamamladı.

UZUN SOLUKLU YÜKSELİŞ

Dolar endeksindeki değer kaybı, altın ile birlikte tüm değerli metallere olan talebi artırırken, bu dönemde gümüşün getirisi altını geride bıraktı. Gümüşün ons fiyatı temmuzda yüzde 36 değer kazanarak 24.2 dolara çıktı. Yurt içinde, yükseliş serisini üst üste 8’inci aya taşıyarak, bu anlamda 2001 yılından bu yana en uzun soluklu rallisini gerçekleştiren altının gram fiyatı, temmuzda rekor üzerine rekor kırdı. Haziran ayını 392 liradan tamamlayan gram altın, temmuzda 444.5 lira ile rekor seviyeyi gördü. Altının gram fiyatı temmuzda bir önceki ay kapanışına göre yüzde 13 değer kazanarak 443 liradan kapanış yaptı. Gram altın, temmuz sonu itibariyle 2019 kapanışına göre yüzde 53 prim yaptı.

6 YILIN ZİRVESİ

Finans analisti İslam Memiş, ABD-Çin gerilimi, Avrupa Birliği ve ABD’de açıklanan teşvik paketleri ve küresel ekonomiye dair endişelerin de altın fiyatlarındaki yükselişi desteklediğini söyledi. Bu gelişmelerin yanı sıra Covid-19 vaka sayılarının artması, siyasi gerginlikler, negatif reel faizler ve doların zayıf seyrinin altın fiyatlarında tarihi rallilerinden birinin yaşanmasını sağladığını vurgulayan Memiş, “Altın talebinin artmasıyla değerli metal fonlarına geçen hafta 3.8 milyar dolarlık giriş gerçekleşti. Altına dayalı borsa yatırım fonlarına girişler, 6 yılın zirvesine çıktı” dedi.

BELİRSİZLİKTE ‘AL-SAT’IN YANILMA PAYI ÇOK YÜKSEK

Finans analisti İslam Memiş, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 0.58 ve dolar endeksinin 93.2 seviyelerine gerilemesinin, altının ons fiyatını desteklediğine dikkati çekerek, öte yandan düzeltme yapılmadan devam eden yükselişlerin sağlıksız bir görünüm ortaya koyduğunu ve riskleri artırdığını söyledi. Orta ve uzun vadede yükselişler devam etse de kısa vadede sert düzeltmelerin yaşanabileceği konusunda yatırımcıları uyaran Memiş, altının bir tasarruf aracı olarak görülmesini tavsiye etti. Son dönemde fiyatlarda yaşanan ralli ile birçok yatırımcının kısa vadede yüksek kâr etme amacıyla ‘al-sat’a yöneldiğini vurgulayan Memiş, şöyle konuştu: “Sosyal medyadaki yönlendirmelere bakarak al-sat yapan çok sayıda vatandaşımız olduğunu görüyoruz.

Bu tasarruf değil ve çok tehlikeli. Belirsizliğin arttığı bu dönemlerde öngörülerde de yanılma payı çok.”