istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Fiyat istikrarı için kararlı uygulamalar

Giriş: 20.02.2022 - 21:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 19:35

HABER: ADEM ORHUN

Pandeminin ilk yılında anormal fiyat artışlarını dengelemek amacıyla bazı sektörlerdeki ürün ve hizmetler için uygulanan KDV indirimi tekrar devreye girdi. Bu kez temel gıda maddelerinde yüzde 8 olan KDV, artık yüzde 1 olarak uygulanacak. Bu uygulama, Türkiye’nin düşük enflasyon ve büyüme hedefleri kapsamında yeni ekonomi modelinin sacayaklarından birini oluşturacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı’na video konferans yöntemiyle bağlanarak duyurduğu yeni KDV kararı ile 14 Şubat’tan itibaren yeni bir dönem başladı. Marketler ve perakende satış noktaları hızla etiketlerini değiştirdi. KDV indirimlerinin fiyatlara yansıtılıp yansıtılmadığına ilişkin denetimler de artırıldı.

KÜRESEL DALGALANMA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, alınan önlemlerin ekonomide orta ve uzun vadeli hedefler dahilinde olduğunu şu sözleriyle vurguladı: “Ülkemiz ekonomisini, yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayla büyütme konusunda kararlılıkla ilerliyoruz. Küresel ekonomi, enerji ve gıda başta olmak üzere gıda fiyatlarındaki aşırı yükselişin sancılarını, finansal piyasalarda dengesizlik ve yüksek enflasyon olarak yaşamaktadır. Bu dalgalanmalar ülkemizi de etkilemektedir. Biz bu konuda atmaya söz verdiğimiz adımları birer birer hayata geçiriyoruz.”

2023 EKONOMİSİ

“Halihazırda en önemli sorunumuz yüksek enflasyondur, inşallah onun da üstesinden geleceğiz” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023’te tek haneli enflasyona ulaşma hedefini hatırlatarak şunları söyledi: “Hükümet olarak uyguladığımız ekonomi programının odağında vatandaşlarımızın işlerini korumak ve istihdamı geliştirmek var. Aldığımız tedbirlerin insanlarımızın günlük hayatlarına olan olumlu etkileri kendini her geçen ay biraz daha belli edecektir. Ülkemizi, Cumhuriyetimizin 100. yılını gururla kutlayacağımız bir siyasi iklim ve ekonomiyle sokmaya kararlıyız.”

PANDEMİDE BAŞLADI

KDV indirimi ilk olarak, pandeminin başladığı yıl, 31 Temmuz 2020’de yürürlüğe konuldu. Mobilyadan beyaz eşyaya ve çeşitli hizmetlere kadar birçok alanda bu indirimler uygulandı. 31 Aralık 2020’ye kadar yapılan KDV indirimi, uzatmalarla önce 31 Mayıs 2021’e, daha sonra 31 Temmuz 2021 ve 30 Eylül 2021’e kadar devam etti. Bu kapsamda birçok mal ve hizmette yüzde 8’lik KDV yüzde 1’e, yüzde 18’lik KDV ise yüzde 8’e çekildi.

GIDADA 7 PUANLIK İNDİRİMİN ENFLASYON SEPETİNE ETKİSİ

TÜİK Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) hesaplamasında dikkate alınan ürün sepeti geçtiğimiz ay güncellenmişti. Buna göre sepette gıda ürünlerinin ağırlığı yüzde 25.32. Bununla birlikte 7 puanlık KDV indirimi temel gıda ürünlerini kapsıyor. Yani alkolsüz içeceklerde oran yüzde 8 olarak devam edecek. Ekmeğin KDV’si ise çok daha önce yüzde 1’e indirilmişti. Bu durumda indirime konu ürünlerin sepetteki payı yaklaşık yüzde 22 olacak. Yani 7 puanlık fark, bu yüzde 22’lik kısımda etkili olacak ve sepetin tamamına yani TÜFE’ye etkisinin 1-2 puan kadar olabileceği kaydediliyor.

TARIMDA İNDİRİMLER

Enflasyona karşı uygulanacak tedbirler, gıdada KDV indirimiyle sınırlı değil. Tarım ve hayvancılık ürünlerinde maliyetin önemli kalemlerinden biri olan gübre ve yem hakkında da yeni kararlar açıklandı. Buna göre CAN gübresi, amonyum sülfat ve nitropower gübrelerinde de yüzde 30’luk indirim uygulanacak. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşların maliyetlerini düşürmek için karma hayvan yemi yüzde 12 indirimli olarak satılacak. 2021 pancar alım fiyatının üzerine ton başına 15 lira prim desteği ödenecek. Bu indirimlerin, başta gıda olmak üzere birçok üründeki fiyat artışlarından kaynaklanan enflasyonu baskılamada etkili olması bekleniyor.

KDV’Sİ YÜZDE 1’E İNDİRİLEN BAZI ÜRÜNLER

* Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar

* Kümes hayvanları

* Balık

* Yumurta

* Bal

* Sebze fideleri

* Yenilen sebzeler, bazı kök ve yumrular

* Yenilen meyveler ve yenilen sert kabuklu meyveler

* Kahve

* Çay

* Baharat

* Hububat

* Değirmencilik ürünleri

* Sebze ve meyve tohumları

* Hayvansal ve bitkisel yağlar

* Et, balık, kabuklu hayvanlar

* Şeker ve şeker mamulleri

* Kakao ve müstahzarları

* Hububat, un, nişasta ve süt müstahzarları, pastacılık ürünleri

* Sebze, meyve, sert kabuklu meyveler ve bitkilerin diğer kısımlarından elde edilen müstahzarlar

* Yenilen çeşitli gıda müstahzarları

* Su

* Soda

* Tuz

* Zeytin küspesi