HABER: CEYHUN KUBURLU
Yeni konut projeleri ve alışveriş merkezleri ile büyüyen spor salonları son yıllarda kurumsal zincir mağazalara dönüşerek yeni şube açılışlarını hızlandırıyor. Bugün Türkiye’de 4 milyar TL’yi bulduğu tahmin edilen sektörde, 10’a yakın marka bulunuyor. Yılın ikinci yarısında, markaların toplamda 200’den fazla yeni şube açması planlanıyor. Bugün ortalama 350 bin liralık bir yatırım bütçesi ile açılan bir spor salonu ise yatırımını 12-36 ay arasında geri döndürebiliyor.
BÜYÜME POTANSİYELİ
Sektör temsilcileri pazarın her geçen yıl büyüdüğünü belirterek, şöyle konuştu: “Spor salonlarına ve stüdyolara üyelik penetrasyonu tüm ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de hızla büyümeye devam ediyor. Avrupa’da 70 bine yakın spor salonunda 60 milyona yakın üyenin olduğu tahmin ediliyor. Burada pazarın büyüklüğü ise 30 milyar Euro seviyesinde. Türkiye’de ise geçtiğimiz yıl 4 milyar liralık pazara ulaştığı tahmin ediliyor. Türkiye, Avrupa’nın en hızlı büyüyen ilk 10 ülkesi arasında. Son yıllarda gerçekleşen tüm yatırımlara rağmen henüz toplam nüfusun sadece yüzde 4’ü bir fitness kulübü üyeliğine sahip. Gelişmiş pazarlarda bu oran yüzde 7-17 arasında. Türkiye, Polonya ve Rusya ile birlikte önümüzdeki yıllarda en hızlı büyüyecek ülkeler olarak listenin en üst sıralarında yer alıyorlar.”
YATIRIM SEVİYESİ
Bugün spor salonlarında franchise giriş bedellerinin düşük olduğunu anlatan yetkililer, şu bilgiyi verdi: “Sadece franchise giriş bedelleri 40 bin liradan başlıyor. Ancak yatırım için gerekli aletler önemli bir bütçe gerektiriyor. Bugün ortalama bir spor salonunun yatırım tutarı yaklaşık 350 bin TL seviyesinde. Franchise giriş bedeli, antrenman teknolojileri, dekorasyon kalemleri, yardımcı ekipmanlar ve ölçüm cihazları bu bütçeyi artırabiliyor. Birçok marka anahtar teslim model ile çalışıyor. Doğru bir lokasyonda açılan şube ise yatırımını 24 ayda geri döndürebiliyor. Bazı firmalar reklam tanıtım payı ve cirodan pay gibi taleplerde bulunuyorlar. Bugün bir stüdyonun operasyonel giderlerinin başında kira ve personel giderleri yer alıyor.”
GİRİŞİMCİDE ARANAN ÖZELLİKLER NELER?
Markaların girişimcilere birçok imkan tanıdığını da anlatan uzmanlar, girişimcilerde aranan özellikleri şöyle özetlediler: “Adaylarda aranan en önemli özellik markanın hedeflediği vizyonu paylaşabilen ve markayı daha ileri taşıyabilecek niteliğe sahip girişimciler olmaları. Henüz oldukça yeni oluşan bir pazarda tüketiciyi eğitmek ve aynı şekilde beklentilerini yönetmek pazardaki oyunculara düşüyor. Daha gelişmiş pazarlarda, örneğin Almanya’da tüketici hem deneyimli hem de bilinçli olarak sistemi değerlendiriyor.”
Spor salonlarının sayısı, yeni konut projeleri ve alışveriş merkezlerinin çoğalmasıyla hızla artıyor. Bu artışta özellikle kurumsal zincir şubeler etkili oluyor. Sonbahara hazırlanan markalar yeni girişimcilerin peşinde. Önümüzdeki üç ayda 200’e yakın şube açılışı planlanıyor.