tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nin genç firmaları, Türkiye’nin yüzünü güldürüyor. Teknopark İstanbul bu yükselişin tanığı olmanın yanı sıra firmalara sunduğu imkânlarla yerli ve milliyi destekliyor ve önünü açıyor. Hem Türkiye’nin hem de dünyanın ilklerine imza atan firmalarımıza kuluçka merkezi olma görevini sürdürüyor.

İstanbul Ticaret Odası olarak, Teknopark İstanbul firmalarının milli ve yerli çalışmalarından iş dünyasının daha yakından haberdar olmasını, dünya ile rekabet eden ürün ve projelerin varlığını daha çok kişinin bilmesini istiyoruz. Bu amaçla da her hafta bir firmamızı gazetemize konuk ediyoruz.

MİLLİ VE YERLİ

Bu haftaki konuğumuz B2Metrik Yazılım ve Bilişim Limitet Şirketi (Business To Metric Analytics).

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nin start up firmalarından B2Metrik, doğru hedef pazar analizi ve anlamlı veri değerlendirmesi yapan yüzde 100 milli ve yerli bir yazılım platformu geliştirdi. Bu ürün ithal ürün kullanan tüm sektörlerin, özellikle de müşteri sayısı çok olan finans ve sigorta sektörünün tercihlerini değiştirtecek kadar büyük avantajlara sahip. Bu avantajlar arasında verilerin Türkiye dışına çıkmaması, firmaların kullandıkları kadar ödeme yapması, ihtiyaçlarına özel hizmet alabilmeleri, yıllık lisanstan kurtulmaları, mobil ve web birlikteliği ile baştan uca hizmet alabilmeleri ön plana çıkıyor.

GELECEĞİ TAHMİN İSTEĞİ

İstanbul Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden sınıf arkadaşları Murat Hacıoğlu ve Tuna Sönmez’in 2018 Ocak ayında kurdukları B2Metrik, iş dünyasının gelecek vizyonlarını şekillendiriyor. Geleceği tahmin etmek isteğine dönük olarak oluşturulan yazılım aslında bir yapay zeka platformu. Platform küçük değişikliklerle istenilen sektörde, istenilen tahminlemeleri, çok büyük veri tabanlarında çok kısa sürede doğru ve hedefe yönelik analizleri yapabiliyor. Hacıoğlu ile Sönmez, yazılımları için ilk çalışmalarını ABD’deki bir hiper marketin verilerini inceleyerek yaptı.

35 MİLYON VERİ

Instacart hiper marketlerinin 35 milyonluk veri tabanını ve 200 bin insan davranışını inceleyerek oluşturduğu sistemini Türkiye’ye uyarladılar. Şu anda bankadan hiper markete, hazır giyimden sigortaya kadar birçok sektöre özel akıllı satış tahminleme yazılımları yapıyor, müşteri kartına sahip olan firmaların veri tabanlarını inceleyerek müşteri davranışlarını tespit ediyorlar.

MÜŞTERİNE NE SATABİLİRSİN?

Müşterilerin satın alma davranışlarını tespit eden yazılım, onlara başka neler satılabileceğini de söylüyor. Hacıoğlu, satıştaki başarı ve başarısızlığı ortaya koyduklarına dikkat çekerek şunları söyledi: “Adet, geçmiş, bölge ve müşteri bazlı satışların gelecekte ne gibi sonuçlarla artırılabileceği, satışları nelerin etkilediğini ortaya koyuyoruz. Bunun yanı sıra hangi ürünün ne zaman sattığını ya da satmadığını, ne zaman indirim yapılması gerektiğini tespit ediyoruz. Akıllı stok yönetimi yapmalarını sağlıyoruz.”

B2Metrik, firmalara özel karar destek mekanizması kuruyor. Sorunun nerede olduğunu, neden satış yapamadıklarını, müşterilerini niye kaybettiklerini, başarısızlık sebeplerini ortaya koyuyor ve bu sebepleri ortadan kaldırmanın yolarını sunuyor.

ANAHTAR TESLİM YAZILIM

Firmaya özel, anahtar teslim yazılım üreten B2Metrik, ihtiyaç durumunda danışmanlık hizmeti de veriyor. Hacıoğlu, “Firmaya geliyoruz, anlaşmayı yapıyor, verileri işleyip analiz edip çıktıları alıyoruz. Süreç 15-20 günde sonuçlanıyor. Analizleri ve grafikleri teknik olmayan insanların anlayabileceği halde grafikler haline döküyoruz. İstenilen değişiklikleri ekliyor ve her aşamada danışmanlık hizmeti veriyoruz” dedi.

WEB’DE DE CEPTE DE

Baştan uca akıllı bir yöntem olan yerli yazılım web ve mobil uygulamalara da entegre olma avantajını taşıyor.

KULLANDIĞIN KADAR ÖDE

Yüzde 100 milli ve yerli yazılımın bir avantajı da yıllık lisanslamaya son vermesi. Türk firmaları, büyük yazılım firmalarına yüksek lisans bedeli ödeme mecburiyetinden kurtuluyor. B2Metrik ile kullandıkları kadar ve veri büyüklüklerine göre para ödüyor. Yerli ve milli yazılım, ithalinin yaklaşık 10 katı daha uygun.

VERİLER ÜLKEDEN ÇIKMIYOR!

Yerli yazılımları ile firma verilerinin Türkiye’den çıkmadığına dikkat çeken Tuna Sönmez, “İthal yazılımlar, verilerin bir kısmını kopyalayıp dışarıya taşıyabiliyor. Verileri Türkiye’de mi, yurtdışında mı tutuyorlar belli değil. Biz kurduğumuz makine öğrenmesi altyapısı ile verileri firma içinde kalmasına dönük dizayn ediyoruz. Bulut sistem isteyene yüksek güvenlikli çözümler sunuyoruz” dedi.

10 Ağustos 2018 Cuma

Etiketler : Gündem