tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi ve İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği “Yeni Sınai Mülkiyet Kanunu” konulu zümre toplantısı düzenledi. Oda Meclis Üyesi Serdar Keskin’in moderatörlüğünü yürüttüğü zümrenin açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hasan Erkesim yaptı.

GÜMRÜĞÜN HAYATİ GÖREVİ

Ticaret erbabının gümrük mevzuatına hakimiyetinin tüm ülkenin kalkınmasında önemli rol oynadığını söyleyen Erkesim, gümrük idarelerinin fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunmasında üstlendiği hayati göreve dikkat çekti. Erkesim, “Küresel ticaret akışının giriş ve çıkış noktaları olan gümrük idareleri, fikri ve sınai mülkiyet haklarının korunması anlamında önemli birer kontrol noktasıdır” dedi.

RAKİPLERİNİZİ TAKİP EDİN

İTO İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Kemal Yamankaradeniz ise iş dünyasını en çok rahatsız eden konunun başında marka taklidi ürünlerin geldiğini söyledi.

Yamankaradeniz, marka tescilinin atlanmaması gerektiği uyarısını yaparak, şunları dile getirdi: “Marka ve tasarım haklarımızı korumak istiyorsak, bunların Türk Patent Kurumu’nda tescilini sağlamamız lazım. Çünkü gümrüklerde korunma hakkını da böyle kazanıyoruz. Türkiye gümrüklerinde son yıllarda başarılı çalışmalar gerçekleştiriliyor. Ürünlerinizi yalnızca yurt içinde değil, gönderdiğiniz ülkelerde de tescil ettirmelisiniz. Fikri sınai mülkiyet ihlallerini ve rakiplerinizi takip edin.”

DEPOLAR ALMIYOR

Cumhuriyet Savcısı İsmail Onaran da gümrük idaresinin ve avukatların en büyük sorunlarından birinin yakalanan malların çok fazla olması nedeniyle TASİŞ depolarının bile yetersiz kalması olduğunu söyledi. Sistemin işleyişi hakkında bilgi veren Savcı Onaran, “Türkiye’deki distribütörler, ithal mal getirenler markayı veya ürünü Türkiye’de tescil ettirmeliler ki, şüpheli duruma düşmesinler. Taklit ürün satıyor konumunda olmasınlar” dedi.

Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Üyesi Selçuk Süral ise Sınai Mülkiyet Kanunu’ndaki cezai uygulamalar hakkında bilgi verdi. Türk Patent ve Marka Kurumu Sinai Mülkiyet Uzmanı Ceren Turgut da gümrük işlemlerinde Sınai Mülkiyet Kanunu uygulamalarını anlattı.

EN FAZLA SAHTE EŞYA İSTANBUL’DA ELE GEÇİYOR

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü Menşe ve Fikri Sınai Mülkiyet Daire Başkanlığı Uzmanı Meriç Kelleci, 2015 yılı verilerine göre en çok sahte eşyanın durdurulduğu bölge müdürlüğünün yüzde 52 ile İstanbul olduğunu söyledi.

Kelleci, çıkış ülkesi bazında ise sahte eşyada Türkiye’nin yüzde 45 ile kaynak ülke olarak birinci sırada olduğuna dikkat çekti. Kelleci, bu durumun Türkiye üzerinden yapılan transit ihracat faktöründen kaynaklandığını dile getirdi.

İTALYA TAKLİT KULLANANI CEZALANDIRIYOR

İstanbul Gümrük Müşavirliği Derneği Başkan Vekili Ersel Yüksek, gümrük mevzuatında ülkeler arasındaki farklılıklara değindi. İtalya örneğini veren Yüksek, şöyle konuştu: “Ticari boyutun dışında bireysel kullanımın bile engellenmeye çalışıldığı bir ülke olan İtalya’da havalimanlarında taklit ürünlere el konuluyor. Taklit ürünü taşıyan yolcu eşyası için 100 ile 7 bin Euro arasında para cezası veriliyor. Bireysel olarak kullandığında 6 ay ile 3 yıla kadar hapis, 2 bin 500 ile 25 bin Euro’ya kadar para cezası verilebiliyor.”

HERKESE ZARAR VERİYOR

İstanbul Barosu Fikri ve Sınai Haklar Komisyonu Başkan Yardımcısı Avukat Vehbi Kahveci, gümrük idaresinin çalışmalarının çok iyi olduğunu vurgulayarak, Sınai Mülkiyet Kanunu’ndaki cezai düzenlemeleri anlattı. Markaya tecavüzün bir kul hakkı olduğuna dikkat çeken Kahveci, şöyle konuştu: “Markasız, taklit ve faturalandırılmayan üretimin Türkiye’ye bir faydası olmuyor. Türkiye’de taklit malın en büyük alıcısı turistler. Turistler turlarla bu ürünleri almaya gidiyor. Türkiye yakaladığı ürün adedi üzerinden dünyanın üçüncü taklitçi ülkesi. Çin yakalamıyor mesela.”

GÜMRÜKTE EN ÇOK DURDURULANLAR

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın Eşya Türlerine Göre 2015 Fikri Sınai Mülkiyet Hakları istatistiklerine göre gümrüklerde en fazla durdurulan ilk beş ürün ve yüzdeleri şöyle:

  • Giyim aksesuar (yüzde 20)
  • Otomobil parça aksamları (yüzde 11.6)
  • Cep telefonları ve aksesuarları (yüzde 7.3)
  • Kozmetik ürünleri (yüzde 5.2)
  • Elektrikli ve elektronik aletler (yüzde 3.8)

17 Mayıs 2017 Çarşamba

Etiketler : Sektörel