Firmalara dış pazarlarda dört koldan destek

İhracat yapan ya da potansiyelini henüz keşfedememiş firmalara yol göstermek için Ticaret Bakanlığı ve İstanbul Ticaret Odası işbirliği ile ‘Devlet Destekleri Bilgilendirme Semineri’ düzenlendi.

Giriş: 27.05.2024 - 09:27
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


 

Ticaret Bakanlığı uzmanları, KOBİ ve kümelenmeden kolay ihracat platformuna, e-ihracattan karbon vergisine kadar birçok başlıkta verilen destekleri anlattı.

 

HABER: MESUDE DEMİRHAN

 

Türkiye; yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı önceleyen politikasıyla yeni girişimlere ve firmalara desteklerini sürdürüyor. KOBİ ve kümelenmeden kolay ihracat platformuna, e-ihracattan karbon vergisine kadar birçok başlık altında verilen destekler hakkında firmaları bilgilendirmek üzere Ticaret Bakanlığı ve İstanbul Ticaret Odası işbirliği ile ‘Devlet Destekleri Bilgilendirme Semineri’ düzenlendi. Yoğun ilgi gösterilen seminerin açılış konuşmasını, İTO Yönetim Kurulu Üyesi Münir Üstün yaptı.  

 

YENİ NESİL DESTEKLER

 

Üstün, Türkiye’nin 40 yıl önce kendine yetmeye çalışan bir tarım ülkesi iken, bugün yıllık 615 milyar dolarlık dış ticarete imza atan, 100 milyar dolar hizmet ihracatı gerçekleştiren, dev bir ekonomi haline geldiğini söyledi. İhracat yapılmayan ülke kalmadığını belirten Üstün, şunları kaydetti: “Üretimi tüm Anadolu’ya yaydık. Otomotivde, savunma sanayinde, tekstilde, kimyada kendi markalarıyla dünyada boy gösteren bir ülke olduk. İş dünyası olarak ticaretimizi bu noktaya taşırken en büyük yardımcımız da kamunun bizlere sağladığı teşvik ve destekler oldu. Üretmek, istihdam, sadece özel sektörün sırtlandığı bir yük değil. Ülke ekonomisinin tümünü ilgilendiren toplumsal bir mesele. Özellikle Ticaret Bakanlığımızın devreye aldığı yeni nesil ihracat destek kalemlerini de bu bakış açısının bir yansıması olarak değerlendiriyoruz. Dijitalleşme, ticari diplomasi, yeni nesil serbest bölgeler ve Eximbank’la yürütülen finansman araçları olmak üzere dört temel başlık altında yer alan bu destekler; en küçüğünden en büyüğüne, Türkiye’de ihracat yapan ya da ihracat potansiyelini henüz keşfetmemiş firmalara yol gösteriyor.”

 

UR-GE İLE YÜZDE 70 ARTTI

 

Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Şube Müdür Vekili Jülide Çermikli ise KOBİ ve kümelenme kdestekleri hakkında firmaları bilgilendirdi. Çermikli, ”2022’de tüm desteklerimizi revize edip, tek bir kalemde topladık. Yeşil Mutabakata Uyum Projesi Desteğini mevcut desteklerimize ilave ettik. Temmuzda çalışmalar tamamlanacak. Mevcut desteklerimizin bazıları işbirliği aracılığıyla iletilen destekler, bazıları da doğrudan başvuruyla yürürlüğe giren destekler. UR-GE ise 2010’dan beri yürürlükte. Bu projeye katılan firmaların ihracatı yüzde 70 arttı” dedi.

 

YURT DIŞI FUARLAR

 

Ticaret Bakanlığı Uzmanı Meral Şengül de fuar destekleriyle ilgili şu bilgileri verdi: ”2023 rakamlarına göre bireysel olarak 1477 fuarı destekledik. Milli katılım olarak da 299 yurt dışı fuar organizasyonunu destek kapsamına aldık. Yurt dışı fuar desteklerinde süreci kısaltmak adına desteğe esas tutar uygulamasına geçildi. Firmanın stant kirasından, nakliyesinden ulaşımına kadar bütün giderleri tespit ediliyor ve bu giderlerin yüzde 50’si oranında desteğe esas tutar belirleniyor. Hedef ülke ve sektörlerde ise destek oranı yüzde 75’e kadar çıkabiliyor.”

 

MARKA VE TURQUALITY

 

Ticaret Bakanlığı Uzman Yardımcısı Zeynep Merve Yavuz, marka ve Turquality desteklerine ilişkin şartları şöyle sıraladı: 


* Yurt içinde en az 1 yıl tescilli marka sahibi olmak. 

 

* Yurt dışında en az 1 yıl tescilli marka sahibi olmak. 

 

* Son 3 yılın ihracat ortalamasının en az 3 milyon dolar olması. 

 

* Kurumsal kapasiteye sahip olmak.

 

EPİNG İLE KÜRESEL PİYASALAR İZLENEBİLECEK 

 

Ticaret Bakanlığı Uzmanı Murat Can Kılınç, güvenli ürün tespitinde teknik düzenlemeye uygunluğunun önemine dikkat çekti. Kılınç, şöyle konuştu: “Ürün güvenliği ve denetimine yönelik prosedürler bazen ihracatımızı durdurup, pazara girişi engelliyor, bazen de ihracatçılarımızı o pazardan vazgeçiriyor. Bu durum, ihracatımızı azaltırken ihracatçılarımızın pazarlarını genişletme imkanını güçleştiriyor. Uluslararası yasal düzenlemeler, aylık özetler, istatistiki bilgiler, ilgilenilen ürün grubu ve küresel piyasaların takibi ePing platformu sayesinde sağlanabilecek. ePing ile birlikte kamu ve özel kesim işbirliğinin artması hedefleniyor.” 

 

E-İHRACATTA RİSK AZ, KÂR YÜKSEK

 

Ticaret Bakanlığı Uzman Yardımcısı Fatma Gül Kurt, ‘Kolay İhracat Platformu’ ile 90 binin üzerinde ihracatçı ve ihracat yapmak isteyen girişimcilerin ihtiyaç duyabilecekleri her türlü bilginin sunulduğunu söyledi. Kurt, e-ihracatın avantajlarını şöyle anlattı: 

 

* İhracat operasyonu ve gümrük muafiyetleriyle pazara girişi kolaylaştırıyor. 

 

* Dünyanın her yerinden ve daha büyük alım gücüne sahip müşteri edinme imkanı sunuyor. 

 

* Toptan satışlara göre kâr marjı yüksek olduğu için ihracat gelirini artırıyor. 

 

* Geleneksel ihracat sürecine göre risk payı daha düşük. 

 

* Ödeme süreci kolay ve hızlı. 

 

* Ürünü test etme imkanı veriyor.

 

HİZMET İHRACATI İÇİN ULUSLARARASI STANDARTLAR

 

Ticaret Bakanlığı Uzmanı Ahmet Güneş’in verdiği bilgiye göre, hizmet ihracatı destekleri, uluslararası standartlarda uygun görülen şu dört başlıktan oluşuyor:

 

* Sınır ötesi hizmet ihracatı: Yazılım satışları bu maddeye giriyor.

 

* Yurt içi hizmet ihracatı: Otellerde konaklayan turistlerden elde edilen gelirler bu grupta sayılıyor.

 

* Yurt dışında ticari varlık kurulması

 

* Gerçek kişiler tarafından gerçekleştirilen hizmet ihracatı