tatil-sepeti


HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL

Sofraların baş tacı ekmek, fırıncıların zorlu çalışmaları neticesinde sofralara ulaşıyor. Ancak son yıllarda fırıncılık sektörünün bu zorlu çalışma şartlarından dolayı gençler fırıncılıktan uzak duruyor. Türkiye’nin milli gıdası olan ve yüzlerce çeşidi olan ekmeğin, yakın bir zamanda yabancı uyruklu fırıncıların elinden yenebileceğini söyleyen konunun uzmanları, nitelikli eleman bulamamaktan şikâyetçi.

MASA BAŞI İŞ

İş bulmakta zorlanan gençlerin en büyük çıkmazının ‘masa başı, rahat iş’ olduğunu ifade eden ekmekçilik sektörü temsilcileri, “Çalışma şartlarımız pek çok mesleğe göre ağır. Bu nedenle nitelikli Türk personel bulmakta zorlanıyoruz. Bu da çok yakında Türk ekmekçiliğinin Afganistanlı, Suriyeli, Pakistanlı göçmenlerin eline geçmesi manasına gelecek” diye konuşuyor.

RUHSATSIZ FIRINLAR

Ekmekçilik sektörünün sorunları İstanbul Ticaret Odası Ekmek, Un ve Unlu Mamüller Meslek Komitesi tarafından düzenlenen bir toplantıda ele alındı. Toplantıya İstanbul genelinden yaklaşık 200 sektör temsilcisi katıldı. Toplantının açılışını yapan İTO Ekmek, Un ve Unlu Mamüller Meslek Komitesi Meclis Üyesi Sultan Selim Şimşek, şöyle konuştu: “2019’da ruhsatsız fırınlar da önemli bir sorun teşkil etti. Ancak komitemizin 2020 İş Planı’nda ruhsatsız fırınların kapatılması yönünde bir çalışma yapmayı öngördük. Bu yıl ruhsatsız fırın sorununun çözüleceği bir yıl olacağını öngörüyoruz.”

TAVAN FİYAT OLMAZ

Toplantıda konuşan Ekmek Sanayi İşverenler Sendikası Başkanı Çetin Keçeli ise ekmek fiyatları belirlenirken tavan fiyat uygulamasın yerinde olmayacağını ifade etti. Keçeli, “Ekmeğin fiyatına etki eden un, tuz, doğalgaz, işçi giderleri, dükkan kiraları gibi kalemlerde tavan fiyat uygulaması yoksa ekmekte de olamaz. Herkes maliyetine göre fiyat belirlesin. Bu konuda serbest piyasa ekonomisinin önü açılmalı” dedi.

YABANCI İSTİHDAMI

Sektörde yaşanan nitelikli eleman sorunu da konuşulan konular arasında yer aldı. İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, üyelerin yabancı uyruklu işçi çalıştırma yönünde adımlar attığını söyledi. Çetin, “Avrupa Birliği’nin Suriyeli göçmenleri iş hayatına kazandırma yönünde destekleri var. Bunlardan biri de 10 çalışanı olan bir işletmenin eğer üç çalışanını Suriyelilerden seçmesi halinde, bu işçilerin tüm giderlerinin karşılanması desteği. Bu destek 6 ay sürüyor. Üyelerimizden bazıları bu fondan yararlanıyor” diye konuştu.

AR-GE GEREKİYOR

Ekmekçilik sektörünün en büyük sorunlarından birinin de Ar-Ge olduğuna değinen İstanbul Sanayi Odası Öğütülmüş Tahıl ve Unlu Mamuller Sanayi Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mehmet Umur da sektör adına 2020’den ümitli olduklarını ifade etti. Ekmekle ilgili pek çok televizyon programında yapılan olumsuz söylemlerden de rahatsız olduklarını belirten Umur, “Sektörün yeni ürünler üzerine çalışması lazım. Ayrıca ekmek satışlarında serbest piyasa ekonomisine geçilmeli” diye konuştu.

08 Ocak 2020 Çarşamba

Etiketler : Gündem