Çarşamba, 06 Kasım, 2024
Enflasyonla mücadele etmek için faiz kartını kullanan ABD Merkez Bankası’nın (Fed), ‘şahin’ para politikasını sürdüreceği sinyalleri vermesinin ardından dolar, diğer para birimleri karşısında değer kazanmaya devam ediyor.
Merkez bankalarının önceki hafta faizleri artırması ve yüksek faiz ortamının bir müddet daha süreceği sinyali vermesinin ardından küresel çapta dolar talebi güçlenmeye devam etti.
STERLİN VE YUAN
Dolar endeksi 114.7 ile 20 yılın yeni zirvesini test etti. Avrupa ülkeleri ekonomilerine duyulan güvenin azalması ile Euro/dolar paritesi 0.9540 ile 2002’den bu yana en düşük seviyeye geriledi. Sterlin/dolar paritesi de 1.0640 ile tüm zamanların en düşük seviyesinde. Benzer seyre Çin yuanı da katıldı ve dolar/yuan paritesi 7.20 kritik eşiğini aşarak 7.2297 ile 2008’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
GÜÇLÜ DOLAR VE STOK ETKİSİ
Dolar endeksindeki artış, petrolü ve diğer emtiaları da etkiliyor. 20-21 Eylül’de 93 doları gören brent petrol, 28 Eylül’de 83 dolardan işlem gördü. Petrol fiyatındaki düşüşte, güçlü dolar ve talepte azalışa işaret eden ABD’nin petrol stoklarındaki artış tahmini etkili oldu.
Ancak Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı jeopolitik riskler, İran nükleer anlaşmasının çıkmaza girmesi ve ABD’nin stratejik petrol rezervlerindeki düşüş, piyasalardaki arz daralması endişelerini destekleyerek fiyatların düşüşünü kısıtlıyor.
Bu arada, ABD’nin Meksika Körfezi’nde Ian Kasırgası nedeniyle askıya alınan üretimin yeniden başlatılmasına yönelik çalışmaların hız kazandığına yönelik haber akışı da arz tarafındaki endişeleri hafifletti. Üreticiler, petrol üretimini durdurduktan sonra işçileri açık deniz petrol platformlarına döndürmeye başladı.
ÇİN BEKLENTİSİ
Öte yandan Dünya Bankası, Çin ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 4.3’ten yüzde 2.8’e düşürdü. Bankanın raporunda küresel ekonomik yavaşlamanın bölgenin emtia ve mamul mal ihracatına olan talebi azaltmaya başladığı, gelişmiş ülkelerde yükselen enflasyon karşısında artan faizlerin bazı Doğu Asya ve Pasifik ülkelerinde sermaye çıkışlarına ve para biriminin değer kaybetmesine neden olduğu kaydedildi. Raporda bu gelişmelerin borç ödeme yükünü artırdığı ve mali alanı daralttığı, salgına yüksek borç yüküyle giren ülkelere zarar verdiği belirtildi.
BAKIRDA SERT DÜŞÜŞ
Sanayinin, inşaatın ve tüketici ürünlerinin önemli hammaddelerinden bakırın fiyatı son iki ayın en düşük seviyesine indi.
Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle enerji maliyetinin katlanması, bakıra olan talebi düşürdü. Londra Metal Borsası’nda (LME) 3 ay vadeli bakırın fiyatı ton başına 7.680 dolara geriledi. Uzmanlar, önümüzdeki 1-2 çeyrekte Avrupa’daki talepte genel bir düşüşün olabileceğini ifade ediyor. Özellikle kışın bu emtiada dönemsel bir fazlalık oluşacağı belirtilirken, ton fiyatının 6 bin 600 dolara kadar inebileceği tahmin ediliyor.
ALTIN FİYATI DESTEĞE YAKLAŞTI
Fed’in faiz kararı ardından altın ons fiyatı bin 620 dolar seviyelerine geriledi. Dolar endeksindeki yükselişin yanı sıra ABD’de toptan stoklar ve bekleyen konut satışları öne çıkarken, teknik açıdan altının ons fiyatında 1.600 ve 1.580 doların destek, 1.640 ve 1660 doların direnç olduğu belirtiliyor. Türkiye’de ise gram altın, hafta ortasında 963 TL’den işlem gördü. Kapalıçarşı’da altına yoğun talep olduğu belirtilirken, çarşı esnafı sene sonu gram altın fiyatının bin TL üstüne çıkacağını tahmin ediyor.
03 Ekim 2022 Pazartesi
06 Kasım 2024 Çarşamba
06 Kasım 2024 Çarşamba
06 Kasım 2024 Çarşamba
06 Kasım 2024 Çarşamba