Finansta temel sorun mevduatın vadesinde

Giriş: 21.12.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Türkiye’de vadeli mevduatta ortalama vade yaklaşık 40 gün, kredilerin ortalama vadesi ise 29 ay. Bankacılık sektörü temsilcileri, bu farka rağmen tüm sektörleri finanse etmeye çalıştıklarını söylüyor.

30 Kasım itibariyle kredi büyüklüğü 3 trilyon 630 milyar liraya ulaştı. Ancak aynı dönemde vadeli mevduat büyüklüğü ise yaklaşık 2.4 trilyon lira oldu. Finans sektörü, aradaki 1.2 trilyon liralık farkı diğer kaynaklarla finanse ediyor.

HABER: ŞEREF KILIÇLI

İstanbul Ticaret Odası, küresel salgın döneminde sektörlerle istişare toplantılarına aralıksız devam ediyor. ‘Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri Sektöründe Yaşanan Finansman Sorunları İstişare Toplantısı’, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman’ın başkanlığında, Meclis ve Komite Üyeleri ile sektör temsilcilerinin katılımıyla online gerçekleştirildi.

‘Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri Sektöründe Yaşanan Finansman Sorunları İstişare Toplantısı’ online gerçekleştirildi. Toplantıya, finans sektörü temsilcileri de katılarak görüşlerini aktardı.

ORTAK SORUNLAR

Toplantıda yaptığı açıklamada, sektörlerin bu dönemde ortak sorunlarının olduğunu, finanse erişim konusunda taleplerle de karşılaştıklarını belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman, şöyle konuştu: “Yolcu Taşımacılığı ve Seyahat Acenteleri Meslek Komitemiz, finansman sorunları konusunda bir istişare toplantısı talep etti. Finans Kuruluşları Meslek Komitemiz ile de bir araya gelerek yapılan bu toplantının çözüm önerileri konusunda da olumlu sonuçlar getireceğine inanıyoruz.”

SEYAHAT ACENTELERİNİN TALEPLERİ

Seyahat acenteleri sektörü temsilcileri ise toplantıda, turizm sektörüne 10 milyar liralık kredi destek paketinin açıklandığını fakat krediye erişim konusunda sıkıntı yaşadıklarını anlattı. Sektör temsilcilerinin gündeme getirdiği bir diğer mesele de teminat mektubu komisyon oranlarında son iki yıldaki artış oldu. Sektör temsilcileri, bu oranın yüzde 2.5 seviyesine ulaştığını, bunun da son iki yılda üç-dört misli bir artış anlamına geldiğini vurguladı.

Seyahat acentesi temsilcileri, özellikle umre turlarında teminat mektubu konusunun kendilerini çok etkilediğini belirterek, çözüm istedi. Toplantıda aşı konusundaki gelişmelerin turizm için de umut olduğu belirtilerek, toparlanma beklentisi dile getirildi.

GÜNCEL MALİYETLE KAYNAK SAĞLIYORUZ

Finans kuruluşları sektör temsilcileri, pandemi döneminin bankacılıkta kullandırılan kredinin yüksek oranda büyüdüğü bir dönem olduğuna dikkat çekerek, bu dönemde olumsuz etkilenen sektörlerin tamamının daha fazla kredi talep ettiğini söyledi. Bankaların kaynaklarını mevduat piyasasından ve yurt dışı piyasadan güncel maliyetlerle toplayıp müşterilerine kredi sunduklarını belirten sektör temsilcileri, şu bilgiyi verdi: “Türkiye’de vadeli mevduatın ortalama vadesi yaklaşık 40 gün. Ancak kredilerin ortalama vadesi 29 ay. Dolayısıyla bankacılık sektörü, borcunu 40 günde ödediği alacaklarını 29 ayda tahsil ettiği bir yapıyla tüm sektörleri finanse etmeye çalışıyor.”

SON 11 AYDA İLAVE 1 TRİLYON LİRA KREDİ

Bankacılık sektörü temsilcileri, sektörün kredi büyüklüğünün son dört yılda geldiği nokta hakkında şu bilgileri paylaştı: “Bankacılık sektörünün 2017 yılında toplam nakit kredi büyüklüğü 2.1 trilyon liraydı. 2018 yılsonunda bu rakam 2.4 trilyon liraya çıktı. 2019 yılsonunda nakit kredi büyüklüğü 2 trilyon 654 milyar lira oldu. Yıllar itibariyle makul bir artış yaşandı. 30 Kasım 2020 itibariyle bankacılık sektörünün kredi büyüklüğü 3 trilyon 630 milyar lira seviyesine yükseldi. Yani, 11 ayda yaklaşık 1 trilyon liralık bir büyüme var. Buna karşılık vadeli mevduat büyüklüğü 2017 yılında 1 trilyon 350 milyar liraydı. 2018 yılında 1 trilyon 600 milyar lira, 2019 yılında 1 trilyon 392 milyar lira oldu. 30 Kasım 2020 itibariyle ise bu rakam yaklaşık 2.4 trilyon lira. Bu rakamlar şu anlama geliyor: Bankacılık sektörünün alacağının toplamı 3.6 trilyon lira ve bunu finanse etmekte kullanılan iç mevduat kaynağı ise 2.4 trilyon lira. Arada 1.2 trilyon liralık finanse edilmesi gereken bir büyüklük var. Bankalar bunu kısmen vadesiz mevduatla, kısmen Merkez Bankası’ndan borçlanmayla, kısmen yurt dışından sendikasyon kredileriyle veya tahvil ihraçlarıyla, kısmen de özkaynaklarıyla karşılıyor.”