Salı, 05 Kasım, 2024
Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edildi. 1 Ocak 2017’de yürürlüğe girecek kanun, artık taşınırların da rehin olarak gösterebilmesine olanak sağlıyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, kanunun kabul edilmesinin ardından yaptığı açıklamada, kanun ile piyasanın ihtiyacına cevap veren önemli bir reformu hayata geçirdiklerini söyledi. Bakan Tüfenkci, yaklaşık 3.2 milyon tacir ve esnafın daha kolay finansmana erişeceğine dikkat çekti.
SERBEST MESLEK DE FAYDALANACAK
Tüfenkci, KOBİ’lerin yanı sıra çiftçi, üretici örgütü ve serbest meslek erbabının getirilen yeniliklerden yararlanabileceğini bildirdi. Tüfenkci söz konusu düzenlemeyle ticari aktörlerin finansmana erişiminin kolaylaşması sonucunda daha fazla üretim ve yatırım yapılabileceğine de dikkat çekti.
UYUMSUZLUĞUN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Tüfenkci yeni düzenlemeyle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “İşletmeler ticari faaliyetleri için gerekli finansmanı finansal kuruluşlardan temin ettikleri kredilerden sağlıyor. Ancak verilen kredilerin karşılığında talep edilen teminatlar, KOBİ’lerin finansmana erişiminde önemli zorluklar oluşturmakta. Çünkü işletmelerin sermaye yapısı ile bankalar tarafından rehin olarak kabul edilen varlık türleri arasında önemli farklılıklar bulunmakta. Dünya Bankası verilerine göre KOBİ’lerin varlıklarının yüzde 44’ü makine, ekipman ve benzeri taşınırlardan, yüzde 34’ü ise alacaklardan oluşmaktadır. Taşınmazlar ise bu işletmelerin varlık yapısında yalnızca yüzde 22’lik bir paya sahip. Yani, KOBİ’lerin sermaye yapıları ağırlıklı olarak taşınır varlıklardan oluşuyor. Buna karşın finansal kuruluşlar tarafından talep edilen teminatların yüzde 73’ü taşınmaz varlıklardan meydana geliyor. İşte biz bu kanunla, kredi piyasalarında etkinsizliğe sebebiyet veren sermaye-teminat uyumsuzluğunun önüne geçmeyi hedefliyoruz.”
1 OCAK’TA YÜRÜRLÜKTE
Finansmana erişimi kolaylaştıran kanunun 1 Ocak 2017’de yürürlüğe gireceğini anımsatan Tüfenkci, “Kanunun hazırlık sürecinde yurt içi paydaşlarla bilgi, görüş ve tecrübe paylaşımında bulunduk, dünya uygulamalarını inceledik. Tüm bu çalışmalar neticesinde, piyasanın ihtiyacına cevap veren önemli bir reformu hayata geçirmiş olduk” ifadelerini kullandı.
26 Ekim 2016 Çarşamba
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı