Çarşamba, 04 Aralık, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Sanayi ve ticareti dönüştüren, finansal sistemi de etkileyen teknolojilerde milli ve özgün ürün ve hizmetler geliştirmeye yönelik yeni adımlar atılıyor. Bunların arasında 5G ve ötesi bağlantı teknolojileri, makina öğrenmesi, siber güvenlik ve blokzincir de yer alıyor. Yeni teknolojiler en çok e-ticaret ve ödeme sistemlerinde çalışmaya başlarken, çoğu girişimci ve startuplar da bu alana yöneldi.
Bu gelişmelerle birlikte politika yapıcılar ve kurumlar da boş durmuyor. 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda ‘Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği’ kurulacağına dair maddenin yanı sıra, “Blokzincir tabanlı dijital merkez bankası parası uygulamaya konulacak” denildi.
ULAŞTIRMA VE GÜMRÜK
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’nde yer alan ‘odak teknolojilerde yol haritası hazırlama’ hedefine uygun olarak kurumlar bir bir geleceğe hazırlanıyor. Resmi programlarda blokzincir uygulamalarının yaygınlaştırılması için ulaştırma ve gümrük hizmetlerinde gerekli hukuki ve fiziki altyapı çalışmalarının tamamlanacağı kaydedildi.
MERKEZ’DEN HAMLE
Uzun süredir dijital para ve blokzincir araştırmaları yapan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da (TCMB) stratejik planlar çerçevesinde yeni adımlar attı. TCMB’nin organizasyon yapısı içinde, geçtiğimiz aylarda ‘Finansal İnovasyon Genel Müdürlüğü’ kuruldu.
BANKACILIKTA AR-GE
Finansal İnovasyon Genel Müdürlüğü, finans alanında ortaya çıkan yenilikçi teknolojileri takip ederek, merkez bankacılığının geleceğini etkileyecek konularda araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütecek. Bu faaliyetler neticesinde en iyi uygulama örneklerinin ve ilgili teknolojik alt yapıların ülkemize kazandırılması sağlanacak.
DİJİTAL PARA
Bankanın stratejik hedefleri doğrultusunda yeni genel müdürlük, dijital paraya ilişkin Ar-Ge faaliyetlerini sürdürüyor. Banka, yeni organizasyonun ihtiyaç duyduğu uzman insan kaynağı için de ilana çıktı. Büyük veri, makina öğrenmesi, blokzincir teknolojisi ve kriptoloji alanlarında yetkin mühendisler, matematikçiler ve fizikçiler arasından 10 uzman yardımcısı TCMB’nin yeni ekibine dahil olacak.
Yeni organizasyonun çalışmaları, sadece bankanın siber güvenlik ve elektronik para çalışmalarına değil, kamu hizmetlerinin geliştirilmesinde yer bulan bulut bilişim ve dağıtık veri altyapı çalışmalarına da fayda sağlayacak. Bu gelişmeler dolaylı olarak, finansal olmayan kurumlara (şirketlere) yansıyacak.
YURT DIŞINDA MASTER
Öte yandan, blokzincir alanındaki diğer bir gelişme de uzman insan kaynağı yetiştirmek üzere yurt dışına yüksek lisans ve doktora öğrencisi gönderilecek. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yurt dışına burslu olarak göndereceği lisans mezunlarına ilişkin kontenjan, çeşitli üniversite ve kurumlara dağıtıldı. Bu kontenjanlar dahilinde birçok aday ‘blokzincir teknolojisi’ alanında öğrenim görecek. Boğaziçi, Gebze Teknik, İstanbul Medeniyet gibi birçok üniversiteden adaylar, blokzincir alanında öğrenim görmek şartıyla yurt dışına gönderilecek.
BÜYÜK VERİ
Blokzincir alanında öğrenim için kontenjan ayrılan kurumlar arasında Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ) de yer alıyor. Şirketin, büyük veri ve güvenlik sistemlerinin gelecekte kurumlarda daha fazla etkili olacağı öngörüsüne paralel olarak blokzincir teknolojilerinde uzman insan kaynağına yatırım yaptığı kaydedildi.
Bürokraside stratejik planlar, çalışma programları, mevzuat ve kurumların attığı adımlar, 5G ve daha ileri teknolojilerle ticaretin yapı taşlarını dönüştürecek. Türkiye de attığı adımlar sayesinde uluslararası ticari platformlarda kabul görecek alternatif sistemlerde global gelişmelerden geri kalmayacak.
YENİLİKÇİLİĞİN ODAĞI OLACAK
TCMB Finansal İnovasyon Genel Müdürlüğü, geleceğin finansal altyapısını şekillendirecek stratejik projeler üretimine destek olacak. Yeni genel müdürlük, aynı zamanda yenilikçilik odağı (Innovation Hub) olarak çalışacak. Organizasyonun bu birimi, alanında bölgesel merkez olmaya hazırlanan İstanbul Finans Merkezi çalışmalarına paralel olarak, İstanbul’da faaliyet gösterecek.
22 Eylül 2020 Salı
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba