tatil-sepeti

Yönetim ve pazarlama gurusu Philip Kotler, fahri doktora unvanı aldığı İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde yükselen piyasa ekonomilerinde işletme fakültelerinin üstleneceği rolü değerlendirdi.

İstanbul Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde düzenlenen Dünya Pazarlama Zirvesi (World Marketing Summit-WMS) için İstanbul’a gelen Kotler, İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde de Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Çengel ile Ticaret Uygulama ve Araştırma Merkezi (TUTUM) ekibinin sorularını cevaplandırdı.
Yükselen piyasa ekonomilerinde işletme fakültelerinin üstleneceği role dair önemli ipuçları veren Kotler, “Finans ile pazarlamayı birleştirmek gerekir. Bunun için atılması gereken ilk adım, takım oluşturmaktan geçiyor” dedi. Takımların disipliner bir yapıda yol alması gerektiğine dikkat çeken pazarlama gurusu, “Bu takımın içerisinde sadece pazarlamacılar olmamalı. Beyin fırtınası oluşturacak bir ekip planı ile hareket edilmeli. Buradan çok iyi fikirler çıkar” mesajını verdi.

ÖĞRENCİLERE PROJE

İşletme fakültelerinde eğitimin sadece sınıflarda yapılmaması gerektiğini söyleyen Kotler, “Bence işletme okullarında öğrencilere projeler verilmeli. Öğrencilerden, ‘Türkiye’de iş dünyası ne yapmalı’ konusunda projeler hazırlamaları istenmeli. Öğrencilerin global düşünmesinin yolu açılmalı. Belirli bir şirketin neden lider olacağı konusunda denemeler yapmaları teşvik edilebilir. Teknoloji de bu işin içinde olmalı” diye konuştu.

STRATEJİK PLAN NE OLMALI?

Kotler, yerel markaların (firmaların) stratejik planının nasıl olması gerektiği konusunda da şu değerlendirmede bulundu: “Dünyada olup biteni takip ediyorsunuz. Hindistan’da gördüğüm bir yerel firma, Unilever ülkeye gireceği için oldukça endişeliydi. Fakat oradaki yerel firmaların bazıları oldukça akıllıydı; çünkü sattıkları ürünlere daha düşük fiyat belirlediler ve yerel halkı tanıdıkları için onlara hitap eden hoş ritimli şarkılar bestelediler. Böylelikle büyük firmaların önüne geçecek bir hamlede bulundular. Bu durum bize, yerel firmalara yardım edebilme umudu veriyor. Onların işlerinin nasıl yürüyebileceği, yerel halkın veya müşterinin neleri sevebileceği gibi.
Yerel firmalar, ‘200 yıldır buradayız’ diyebilir, fakat Unilever bunu diyemez. Bu durum umutsuz bir senaryo sunmamalı. Bu, sizin yönelmiş olduğunuz kategorilere bağlı. Ar-Ge için bir bütçeniz olmayabilir ve bir değişikliğe gidemeyebilirsiniz, fakat müşterileri daha kişisel yönde ödüllendirebilir ve fayda sağlayabilirsiniz. Büyük firmalar daha iyisini sunabilir, fakatyerel firmalar kendi müşteri yapısını daha yakından takip edebilir ve anlayabilir.”

YAPAY ZEKA YENİ SEKTÖRLER ÜRETECEK

10 yıl sonrasının dünyasının bugünden daha farklı olacağının altını çizen Philip Kotler, “Örneğin iPhone’dan öncesini düşünebiliyor musunuz? Daha ileriki yıllarda bence birçok işimiz yapay zeka tarafından yapılacak ve daha yaşaması kolay bir hayatta yaşayacağız. Hayattan sıkılan insanlar belki fazla yaşamayabilir ama meraklı olanlar bilgiye daha kolay erişip kendilerini böyle mutlu edebilir” şeklinde konuştu. Robotların ve yapay zekanın zamanla krize neden olabileceğini anlatan Kotler, “Bu süreçte bazı kişiler işinden olabilir, sektörler bitebilir. İşin gerçeği şu: Yakın zamanda birçok yeni sektör çıkacak” uyarısında bulundu.

24 Aralık 2018 Pazartesi

Etiketler : Üniversitemiz