Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
İstanbul Ticaret Odası, sektörleri mercek altına aldığı istişare toplantılarının beşincisini, enerji, iletişim ve teknoloji sektörü ile gerçekleştirdi. Bilgi teknolojileri, kağıt ve kırtasiye, akaryakıt, basım-yayın, bilgi, iletişim ve medya, enerji, telekomünikasyon, elektrikli ev aletleri gibi alanlarda faaliyet gösteren firmaların temsilcileri, İTO’da bir araya geldi.
Toplantıda Meclis ve komite üyesi iş adamlarına seslenen İTO Başkanı Şekib Avdagiç, Türkiye’nin hassas bir dönemden geçtiğini, hem piyasaya hem siyasete doğru mesajların verilmesi gerektiğini söyledi. Verilecek mesajların nelere pozitif etki edeceğinin iyi ölçülmesi gerektiğini de belirten Başkan Avdagiç, “Bu anlamda hem bize hem siz değerli Meclis ve komite üyelerimize kendi sektörünüzde önemli görevler düşüyor. Hızlı yükselen kur konusunda Ankara’daki ekonomi yönetiminin çok yoğun ve etkin bir çalışma yaptığını da biliyoruz. Kurumlar arasında gerçekten ciddi bir eşgüdüm var. Bu anlamda bizler de iş dünyası olarak üzerimize düşeni yapacağız” dedi.
SİPARİŞLER AKSAMASIN
İTO Başkanı Avdagiç, sektör ve genel ekonomi konusunda şu değerlendirmelerde bulundu: “Tüm iş dünyasının özellikle de ihracatçıların nakite ulaşma, iş yapma ve ihracatını realize edebilme imkanlarını sağlama konusundaki süreçlerinin açık olması gerektiğini vurguluyoruz. Bu konuda Eximbank olsun, diğer bankalar olsun, gerekli süreçleri yerine getirmek durumundalar. Avrupa’dan gelen siparişlerde artış var. Bu siparişlerin realize edilmesi için firmaların finans taleplerini karşılama kanallarının açık olması gerekiyor. Türk ihracatçısı aldığı siparişi finansman nedeniyle realize edememe durumuyla karşı karşıya kalmamalı. Özellikle bu konu üzerinde duruyoruz.”
KREDİLERİN YENİLENMESİ
Toplantıda bankalarla ilgili sorunlarını paylaşan bilişim sektöründen iş adamları, kredilerin yenilenmesi konusunda bankaların gerekli adımları atmadığını ileri sürdü. İş adamları, şu açıklamalarda bulundu: “Sektörümüz dövize endeksli. Kurdaki dalgalanmadan en fazla etkilenenler arasındayız. Kredilerin yenilenmesi konusunda bankalar sorun çıkartıyor. Krediler yenilenmezse nakit akışında problem çıkar, çarklar dönmez. Çarkların dönmesi için kredilerin yenilenmesi ve nakit akışının kolaylaştırılması gerekiyor. Bankalardan yapıcı tutum bekliyoruz.”
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
İstişare toplantısında iş adamları önerilerde de bulundu. Bazı iş adamları 20 yıl önceki ‘İstanbul Yaklaşımı’ uygulamasının başarılı sonuçlar verdiğini ve tekrar uygulanabileceğini söyledi. İş adamları, Avrupalı fon yöneticileriyle iletişim kurulması, proje veya finansal ortaklıklara gidilmesi, bu kapsamda kamu garantisinin verilmesi tavsiyelerinde de bulundu. Stratejik olarak bazı ithalat kalemlerinin yeniden gözden geçirilmesini öneren iş adamları, bu ürünlerin Türkiye’de üretilmesi için şirket satın alma veya ortaklık kurma alternatiflerinin de düşünülmesi gerektiğini ifade etti.
SEKTÖRDEKİ SORUNLAR
Akaryakıt sektörünün temsilcileri, dağıtım marjının baskılanması nedeniyle büyük sıkıntı yaşadıklarını belirterek, şu açıklamaları yaptı: “Akaryakıtın fiyatı son iki yıl içerisinde neredeyse iki katına çıktı. Ancak EPDK yanlış bulduğumuz bir politika uyguluyor, akaryakıt sektörünün kâr marjını baskılamaya çalışıyor. Sektörün toplam kâr marjı bütün köşeleriyle birlikte 65 kuruş, görünür bedeli ise 650 kuruş.
Vergi indirimine ilave olarak dağıtım marjını 10-15 kuruş baskılayarak fiyat artışını önlemeye çalışıyoruz. Birçok dağıtım şirketi şu anda ithalat yapmakta zorlanıyor. Çünkü rafineri fiyatı baskılanıyor; rafineri de arz olarak sadece yüzde 40’ı karşılayabildiği için yüzde 60 ithalat daha yüksek bir fiyattan geliyor. Şu anda Anadolu’da küçük dağıtım şirketleri bayilerine mal veremez duruma geldi. Eğer böyle devam ederse büyük dağıtım şirketleri de etkilenecek. Dağıtım marjını baskıladığınızda, dağıtımcı ithalat yapamıyor. İthalat yapamazsa talebi karşılayamaz.”
YERLİ CEP TELEFONUNU DESTEKLEYELİM
Yerli cep telefonu üretiminin desteklenmesi de istişare toplantısında gündeme geldi. Sektör temsilcileri, şunları söyledi: “Vergilendirmede, telefon ithal eden, yerli üreticiden daha avantajlı. İthalatçı lehine makas var. İthal edenler ithal ettikleri fiyat üzerinden gümrük vergisi ödüyor, birtakım maliyetleri sonra ilave ediyorlar. Yerli üreticiye, dağıtıcıya fatura ettiği fiyat üzerinden vergilendirme söz konusu. Bunun çözümü, üreticinin de ithalatçının da dağıtıcıya verdiği fiyat üzerinden vergiye tabi olması.”
KÖMÜRÜ YERLİ PARALARLA İTHAL EDELİM
Milli paralarla ticaret yapılması konusuna kömür ithalatçılarından şöyle bir destek geldi: “Kömür ithalatımızın yüzde 60’ını Rusya’dan dolar ile yapıyoruz. Yakın coğrafyalarla yerel paralarla ticaret yapmalıyız.
Ruble ve lira ile ticaret yaparsak dolar almak zorunda kalmayacağız.”
CESARETİMİZİ KAYBETMEYELİM
Türkiye’nin kendi kaynaklarını çok iyi değerlendirmesi gerektiğini belirten bilgi, iletişim ve medya sektörü temsilcilerinin görüşleri ise şu şekildeydi: “Sorunun temelinde ne olduğu iyi analiz edilmeli. Sorun iyi anlaşılırsa teşhis doğru olur.
Dolar eksenli sorunu aslında uzun zamandır yaşıyoruz. Piyasanın ihtiyacı olan kaynakların bir şekilde sağlanması lazım. Her sektörün elinde fırsatlar var ve bu diğer sektörlere de fayda sağlıyor. Film sektöründen bir örnek verelim. Ezel dizisi 50 ülkeye satıldı ve mobilyacılarımız o 50 ülkeden sipariş aldı. Kendi kaynaklarımızı da çok iyi kullanmalıyız. Cesaretimizi ve moralimizi kaybetmeyelim.”
MİLLİ KAĞIT POLİTİKASI UYGULAYALIM
Kağıttaki maliyet artışı sorunu konusunda ise sektör temsilcileri, şu değerlendirmeleri yaptı: “Kağıtta maliyetin yüzde 60’ı hammadde, yüzde 20’si enerji, yüzde 10’u kimyasal ve yardımcı malzemeler, yüzde 10’u işçilik. Yani makinesi bizim değil, hammaddesi bizim değil, kimyasalı zaten bizim değil. Bu yüzden mutlaka milli bir kağıt politikasına geçmemiz gerekiyor.”
11 Eylül 2018 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı