tatil-sepeti

AB, 2021-2027 yılları arasında Katılım Öncesi Yardım Aracı olarak 14.2 milyar Euro fon ayırdı. Bu fonlara erişimde yeşil dönüşüm ve dijitalleşme kritik önemde. Söz konusu alanlara yatırım yapacak KOBİ’ler için AB fonlarının finansal çeşitlilikte önemli bir fırsat olduğu belirtiliyor.


 


HABER: OSMAN KUVVET

 

İstanbul Ticaret Odası, KOBİ’ler için Avrupa Birliği Fon Fırsatları semineri düzenlendi. Açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca’nın yaptığı seminerin birinci oturumunun başkanlığını İstanbul Üniversitesi Ögretim Üyesi Dr. İlhan Doğan yürüttü. Eyyüpkoca, açılış konuşmasında, finansman kaynaklarının çeşitlendirilmesinin zorunlu olduğu süreçte, bu seminerin yol haritası çıkarmada faydalı olacağını belirtti.


Eyyüpkoca, “Finansman çeşitlendirmek bakımından Avrupa Birliği fonları önemli bir kaynak. AB, 2021-2027 yılları arasında Katılım Öncesi Yardım Aracı olarak adlandırdığı sistemle 14.2 milyar Euro fon ayırdı. Bu fonlara erişimde yeşil dönüşüm ve dijitalleşme kritik öneme sahip. AB özellikle ekonomik büyüme, istihdam, toplumsal entegrasyonu hedefleyen yaklaşımları, KOBİ’leri merkeze alıyor. Ekonomik potansiyelin taşıyıcıları olan KOBİ’lerimiz için AB fonlarının büyük yararı olacaktır” dedi.

 

MESLEKİ DÖNÜŞÜM

 

Türkiye Ulusal Ajansı İletişim Daire Başkanı Dr. Rana Kasapoğlu Önder ise konuşmasında, şirketler, meslekler ve becerilerin, teknolojik yeniliklerin ve yapay zekanın da etkisiyle dönüştüğüne dikkat çekti. Önder, insan kaynakları stratejilerinde değişim hakkında şunları söyledi: “Dünya Ekonomik Forumu araştırmasına göre, önümüzdeki 5 yıl içinde şirketler stratejilerini; yüzde 81 işbaşı öğrenmeye yatırım, yüzde 80 otomasyon süreçlerinin hızlandırılması ve yüzde 46 mevcut personelin iş tanımının ihtiyaca göre değiştirilmesi üzerine şekillendirecek.” 

 

Önder, tamamlanan işlerde yüzde 34 olan makina iş gücünün 5 yıl sonra yüzde 43’e çıkacağını belirtti. 

 

33 ORTAK ÜLKE

 

Erasmus, ülkemizde sadece öğrenci değişim programı olarak biliniyor. Ancak Erasmus+; eğitim, öğretim ve gençlik çalışmalarını modernize etmeyi amaçlayan, 2021-2027 arasında uygulanan önemli bir hibe programı. Programın 2021-2027 yılları için tüm Avrupa’daki bütçesi 28.4 milyar Euro. Program, büyük oranda 27’si AB ülkesi, 6’sı programla ilişkili ülkeler olmak üzere 33 ortak ülkeyle yapılıyor. 

 

Dr. Rana Kasapoğlu Önder, Erasmus+ programının büyük oranda ortaklıkla yapılan projeleri desteklediğini belirterek, “Erasmus+ programı ‘ülke merkezli’ ve ‘merkezi’ faaliyetler olmak üzere iki ana başlıkta toplanıyor. AB Komisyonu ‘ülke merkezli’ proje başvurularını Türkiye Ulusal Ajansı aracılığıyla yürütüyor. ‘Merkezi’ proje başvuruları Brüksel’de bulunan Avrupa Komisyonu’na bağlı Eğitim, İşitsel-Görsel Kültür Yürütme Ajansı’na yapılıyor” dedi. 

 

Önder, programın bütün projelerde; kapsayıcılığa ve çeşitliliğe, sürdürülebilirliğe, çevre ve iklime, dijital dönüşüme, demokratik hayata katılıma ve uluslararası boyutta olmasına öncelik verdiğini söyledi.

 

Erasmus+ programı, 3 ana eylem ve 2 özel eylem olmak üzere 5 kısımdan oluşuyor. Bu bölümler şu şekilde:

 

* Ana Eylem 1: Bireylerin Öğrenme Hareketliliği (KA1)

 

* Ana Eylem 2: Yenilik ve İyi Uygulama Değişimi İçin İşbirliği (KA2)

 

* Ana Eylem 3: Politika Reformuna Destek (KA3)

 

* Özel Eylem 1: Jean Monnet Eylemleri

 

* Özel Eylem 2: Spor Destekleri

 

Moderatörlüğünü İstanbul Teknoloji Transfer Ofisi Proje Sorumlusu Günnur Ünlü’nün yaptığı ikinci oturumda, İstanbul Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Sevcan Aydın ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Yasin Asal, yürüttükleri projeler ve süreç hakkında sunum yaptı.

 

AR-GE PROJELERİ İÇİN ‘UFUK AVRUPA’

 

TÜBİTAK Avrupa Yenilik Konseyi (EIC) yetkilisi Tarık Şahin, 2021-2027 yılları arasında yürütülecek ‘Ufuk Avrupa Programı’nın bütçesinin 95.5 milyar Euro olduğunu söyledi. Programın bilimsel ve teknolojik güçlendirme, Ar-Ge, rekabetçilik ve istihdamı artırmayı hedeflediğini anlatan Şahin, “Ufuk Avrupa Programıyla, bilimsel mükemmeliyet, küresel sorunlar ve endüstriyel rekabet, yenilikçi Avrupa, katılımın yaygınlaştırılması yaklaşımları izleniyor. Ayrıca bu programda derin teknoloji (deep-tech) kullanımına önem veriliyor” dedi.

 

EN ÇOK PROJE ÜRETEN 5. ÜLKEYİZ

 

KOSGEB İstanbul İkitelli Müdürü Selim Serkan Ercan, seminerde yaptığı sunumda, 2014-2020 yılları arasında uygulanan COSME Programı’nın pandemi nedeniyle 2022’ye kadar uzadığını söyledi. Ercan, COSME Programı’nda Türkiye’nin başarısına dikkat çekerek, “Türkiye olarak projeye katılan 39 ülke arasında, en yüksek hibe dönüşü alan 8. ülke olduk. Ayrıca en çok projesi olan ülkeler sıralamasında da 5. sırada yer aldık” dedi.

 

Ercan, AB desteklerinin yeni dönemde de ‘Tek Pazar Programı’yla devam ettiğini belirterek, “KOBİ’lerin rekabetçiliğini ve sürdürülebilirliğini güçlendirmeyi amaçlayan ve 2021-2027 yılları arasında geçerli olan bu finansman programının bütçesi 4.2 milyar Euro” diye konuştu.





Erasmus+ programları hakkında detaylı bilgi almak için QR kodu okutun.

27 Mayıs 2024 Pazartesi