tatil-sepeti

Türkiye’yi kara yolu, hava yolu, demir yolu, deniz yolu ve haberleşme altyapısıyla büyüklüğüne ve hedeflerine yaraşır olanaklara eriştirmek için çalışmalar devam ediyor. ‘Mavi Vatan’da güçlenen hakimiyetin bir nişanesi olan Filyos Limanı da Türkiye’nin gurur projeleri arasında yer aldı.

150 YILLIK HAYALDİ

Sultan Abdülhamit döneminde hazırlanan ‘Anadolu’da Genel Üretim Raporu’nda yer alan, ancak 150 yıl sonra hayata geçen Filyos Limanı, bölgesel deniz ticaretinin yeni merkezlerinden olacak. Zonguldak kıyılarında bulunan Filyos Limanı, sadece bir liman olmasının ötesinde, hem bölgeyi hem de ülkeyi lojistik alanda bir adım daha ileriye taşıyacak dev lojistik merkez projesi konumunda.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı törenle hizmete açılan Filyos Limanı, yıllık 25 milyon ton konteyner elleçleme kapasitesiyle büyük tonajlı gemilerin yeni adresi olacak. Öte yandan liman sadece Zonguldak’ın değil, başta Karabük ve Bartın olmak üzere tüm Batı Karadeniz ve İç Anadolu’nun ana ihracat merkezi haline dönüşecek.

AYNI ANDA 13 GEMİ

Filyos Limanı Rusya, Balkanlar ve Orta Doğu ülkeleri arasındaki kombine taşımacılık zincirinin aktarma merkezi olarak tüm bölgenin yükünü Karadeniz’den Rusya’ya, Balkanlar’a, hatta İskandinav ülkelerine taşıyacak. Limanın 14 metre derinliğindeki rıhtımı sayesinde 70 bin detveyt tonluk genel kargo gemileri ile 8 bin TEU’luk konteyner gemilerine, 19 metre derinliğindeki rıhtımla 180 bin detveyt tonluk kuru yük gemileriyle 14 bin TEU’luk konteyner gemilerine hizmet verecek. Limanda aynı anda farklı boyutlarda 13 geminin elleçlenmesi yapılabilecek.

BİR LİMANIN ÖTESİNDE STRATEJİK BİR YATIRIM

2023 yılında 228 milyar dolar, 2053 yılında ise 987 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedefleyen Türkiye, küresel lojistik maliyetlerinin düşürülmesi, ticaretin geliştirilmesi ve rekabet gücünün artırılması için yatırımlarını sürdürüyor. Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Filyos Limanı’nın da söz konusu stratejik hedeflere yönelik ödemli bir adım olduğu belirtiliyor. Türkiye’nin Lojistik Master Planı çerçevesinde en büyük lojistik üslerinden birinin Filyos Limanı olacağı vurgulanıyor.

DOĞALGAZ İÇİN DE LOJİSTİK ÜSSÜ

Türkiye’yi sevince boğan doğalgaz keşfinden sonra Türkiye Petrolleri AO’nun Filyos Limanı ve geri sahasından yararlanması için limanda tahsis edilen alan da genişletildi. Doğalgaz çalışmaları için gereken lojistik destek limandan sağlanacak. Limanın bağlantı koridorları da en iyi şekilde tesis edilmeye çalışılıyor. Filyos Limanı ve Filyos Endüstri Sanayi Bölgesi İltisak Hattı Bağlantısı Projesi ile 12 kilometre demir yolu ve 4.5 kilometre kara yolu inşa edilerek bölge ekonomisinin geliştirilmesi hedefleniyor.

07 Haziran 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem