Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ESRA EZGİ ŞİMŞEK
İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekonomi Bakanlığı Dizi/Film Sektörleri Devlet Destekleri konulu tanıtım toplantısı düzenledi. Toplantının açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Soylu yaptı. Soylu, İTO’nun sektöre verdiği desteği hatırlatarak, “Sektörün bilimsel envantere kavuşması, küresel rekabette daha güçlü olması açısından sektörü desteklemeye çalıştık. Sektörün bunu hak ettiğine inanarak yaptık” dedi.
BÜYÜK KAZANIMLAR
Sektörün kendisine verilen destekleri büyük kazanımlara dönüştürdüğüne, başarı hikayelerine imza attığına dikkat çeken Soylu, şunları söyledi: “2015’te sektörün en büyük küresel etkinliği MIPCOM’da Türkiye’nin onur konuğu olması çok önemliydi.
Buna sektörle birlikte hazırlandık.”
Konuşmasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı’na özel olarak teşekkür eden Soylu, “Bakanlıklarımızın, Türk Film Koordinasyon Kurulu’nun yapılanmasında yer alması çok önemliydi. Arkadaşlarımız her ay Ankara’dan geldiler. Gönüllü elçilerimiz oldular. Sektör lehine düzenlemeler yapıldı” diye konuştu.
Ekonomi Bakanlığı Serbest Bölgeler Yurt Dışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürlüğü Temsilcisi Ramazan İçuz, sektör mensubu İTO üyelerinin katıldığı seminerde, döviz kazandırıcı hizmet sektörlerine ciddi destekler verdiğini belirtti. İçuz, “Film sektörüne pozitif ayrımcılık uyguladık” diyerek, verdikleri desteklerden örnekler anlattı.
FUARA KATILANA YÜZDE 50 DESTEK
Ekonomi Bakanlığı, film sektörüne fuarlarda da yüzde 50 destek veriyor. Bakanlık, sektör mensuplarının iki kişilik ekonomi sınıfı ulaşım giderleri ile yer kirası, stant, dekorasyon, sigorta, kayıt, nakliye, internet, elektrik, temizlik giderlerinin yüzde 50’sini geri ödüyor.
ABD, Brezilya, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Japonya, Kazakistan, Malezya, Meksika, Polonya, Rusya Federasyonu ve Şili’deki fuarlara katılan sektör, bu fuarlara özel ilave destek alacak.
GÜÇLÜ DESTEKLER
Film Yurtdışı Pazarlama Desteği: Bir filmin yurtdışında pazarlamasına yönelik olarak yapılan, film gösterimi için gerekli olan izin-sınıflandırma belgesi, dublaj ve alt yazı, filmin gösterime girdiği ülke için hazırlanmış afiş ve basılı malzeme, çoğaltım ile görsel, yazılı ve işitsel tanıtım giderlerini kapsıyor.
Film Platosu/Stüdyosu Kira Desteği: Türkiye’de çekilen yabancı filmlerin film platosu-stüdyo kirasına ilişkin kira giderlerini kapsıyor.
Reklam Desteği: Yurtdışı gösterimi yapılan filmlere Türkiye’de yerleşik kuruluşların tanıtım amacıyla yaptıkları marka, logo, imaj konumlandırma ve reklam filmi şeklindeki faaliyetlerine yönelik giderleri içeriyor.
Demo: Firmalar, projelerinin demolarını hazırladıkları takdirde Ekonomi Bakanlığı’nın yüzde 60 desteği kapsamında masraflarını karşılıyor.
03 Nisan 2018 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı