tatil-sepeti

İTO tarafından, Filistin’in, Osmanlı idaresine girdiği ilk yıllarda tutulan tahrir defterleri ile 1872’ye ait Suriye Salnamesi kayıtlarından yola çıkılarak hazırlanan Osmanlı Filistin’i Yer İsimleri Kılavuzu ve Atlası isimli kitap, araştırmacılara ‘rehber’ niteliği taşıyor.



 

Antik çağlarda, Yafa ile Gazze arasında kalan sahil kesimi için kullanılan bir isim olan ‘Filistin’ ismi, Yunanlardan Roma ve Bizanslılara da intikal etti. 

 

Tarih boyunca sınırları genişleyip daralmış ve hiçbir zaman üzerinde tam bir ittifak sağlanamamış olan bu coğrafi kavram, her halükarda batıda Akdeniz, doğuda Ürdün Nehri ve Ölüdeniz arasında kalan bölge için kullanılagelen genel bir ad oldu. 

 

Bu kitap için bugünkü Filistin sınırları içinde olsun veya olmasın, Filistin’in Osmanlılar’ın idaresine girdiği ilk yıllarda (16. yy) tutulan tahrir defterleri ile 1872 yılına ait Suriye Salnamesi kayıtları ve diğer belgelerden yola çıkıldı. 

 

Sancak, kaza, nahiye benzeri yer isimlerinin tespit edilmesi sonrasında, Osmanlı belgeleri ve çeşitli haritalardan da teyit edildi ve farklılıklar ortaya konuldu. Böylelikle 16. ve 19. yüzyıllar arasında mukayese imkânı sunularak, araştırmacılara rehber olmak üzere hazırlandı.

 

İstanbul Ticaret Odası Yayınları, 2020


Bu ve benzeri tüm yayınlar için:

www.kitapistanbul.org.tr 

@itokitapist

25 Eylül 2023 Pazartesi