Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: MÜGE BİBER
Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri, sahip oldukları bilgi ve teknolojinin yanı sıra onu kullanma ve geliştirme yetenekleri ile ölçülüyor. Bunu sağlamanın yolu da Ar-Ge ve yenilikçi faaliyetlerden geçiyor. Teknolojik yenilikleri korumanın yolu ise patent sistemi. Türk Patent ve Marka Kurumu, sınai mülkiyet bilincini toplumun bütün kesimlerinde artırarak, sınai mülkiyet haklarının etkin korunmasına ve ticarileştirilmesine katkı sağlıyor. Türkiye, 2021 yılında 8 bin 500 yerli patent, 190 bine ulaşan marka ve 69 bini aşan tasarım başvurusuyla Avrupa’nın ve dünyanın en aktif ülkelerinden biri oldu.
REKABET DEĞİL İŞBİRLİĞİ
Marka ve patentle ilgili gelişmeler, Cemile Sultan Korusu’nda düzenlenen toplantıda, İTO İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi üyeleri ile uzmanlaşmış marka ve patent vekilleri tarafından değerlendirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İTO Meclis Üyesi Kemal Yamankaradeniz, 4 sene önce İTO’ya kayıtlı 120 patent firması olduğunu, bugün ise bu sayının 170’e yükseldiğini söyledi. Yamankaradeniz, şöyle devam etti: ”Mesleğimizin önemini daha iyi anlatmak için iş dünyasının patent ve marka vekillerini daha iyi tanıması lazım. İş dünyasının vekil kimdir sorusunu çok iyi anlaması gerekiyor. Meslektaş olarak birbirimizle rakip olarak değil, işbirliğimizi nasıl geliştirebiliriz şeklinde çalışmalıyız.”
FARKINDALIK SEVİYESİ
Toplantıda marka ve patentle ilgili gelişmeler değerlendirildi
TÜRKPATENT Başkan Vekili Cemil Başpınar ise sınai mülkiyet haklarına ilişkin tescil işlemlerinin, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun ana faaliyet alanını oluşturduğunu söyledi. Başpınar, Türkiye’nin genel fikri mülkiyet farkındalık seviyesinin yükseltilmesi ve bu alanda faaliyet gösteren aktörlerin niteliklerinin artırılması gerektiğini belirtti. Başpınar, ”Fikri mülkiyet haklarının oluşturulup üretilmesinden korunmasına, tescilinden uygulanmasına, ticarileştirilmesine kadar birçok farklı boyutu olan farklı aktörlerin, kişilerin, kuruluşların etkileşim içinde olduğu bir alanda çalışıyoruz” dedi. Başpınar, toplantıda sektör çalışanlarının sorularını da yanıtladı.
FİKRİ PORTFÖY ZENGİNLEŞİYOR
Dünya Fikri Mülkiyet Göstergeleri Raporu 2021’e göre Türkiye, patent başvurularında dünyada 14’üncü, marka başvurularında 7’nci, tasarım başvurularında ise 4’üncü sırada yer alıyor. Bu veriler bir yanıyla Türkiye’nin yenilikçi üretim yapısındaki gelişimine işaret ediyor. Diğer yanıyla da Türkiye’nin fikri portföyünün yıldan yıla arttığını gösteriyor.
20 Haziran 2022 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı