tatil-sepeti

HABER: SELAHATTİN NİZAM

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 17 yüksek lisans ve dokuz doktora programıyla temel bilimler ve mühendislik alanlarında lisansüstü kariyer yapmak isteyenleri, güçlü akademik kadrosuyla profesyonel ya da akademik hayata hazırlıyor.

DİKKAT ÇEKEN PROGRAMLAR

Enstitünün programları arasında, dünyada bir eşi daha olmayan Mücevherat Mühendisliği Yüksek Lisans Programı ile Mücevherat Mühendisliği Doktora Programı dikkat çekiyor. Bir başka dikkat çekici program ise gayrimenkul sektörünün ihtiyaçları göz önünde bulundurularak hazırlanan Gayrimenkul Geliştirme, Kentsel Dönüşüm ve Planlama Yüksek Lisans Programı. Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı ile Restorasyon ve Koruma Yüksek Lisans Programları da enstitünün farkını ortaya koyan programlar arasında.

HEM TEZLİ HEM TEZSİZ

Enstitüde yüksek lisans eğitimi tezli ve tezsiz yüksek lisans olmak üzere iki şekilde yapılıyor. Tezsiz yüksek lisans eğitimi ders ağırlıklı. Öğrencilerin lisansüstü yönetmeliğinde öngörülen sayıdaki dersi ve bitirme projesini başarması bekleniyor. Tezli yüksek lisans eğitimi ise hem ders hem de tez ağırlıklı. Tez çalışması olarak belirli bir konuda yapılan araştırmanın, jüri önünde savunulması gerekiyor.

BİLİME ÖZEL KATKI

Doktora eğitimi, lisansüstü yönetmeliğinde öngörülen sayıdaki dersi başardıktan sonra alanında derinlemesine araştırma yapmayı gerektiren tez çalışmasından oluşuyor. Bu çalışmanın sonunda bilime özel bir katkı yapılması bekleniyor. Araştırma konuları genelde gerçek hayata dayanıyor ve hem İstanbul bölgesinde bulunan yüksek teknolojili endüstrilerden enstitüye ulaşıyor hem de global dünyada yaşanan sorunlardan seçiliyor.

YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI

Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesindeki tüm yüksek lisans programlarında tezli veya tezsiz seçenekler bulunuyor. Programlar şöyle: Bilgisayar Mühendisliği (Tükçe/İngilizce), Endüstri Mühendisliği, İşletme Mühendisliği (İngilizce), Mekatronik Mühendisliği (Türkçe/İngilizce), Matematik, İstatistik, Mücevherat Mühendisliği, İş Sağlığı ve Güvenliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Siber Güvenlik, İç Mimarlık, Gayrimenkul Geliştirme, Kentsel Dönüşüm ve Planlama, Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi, Moda ve Tekstil Tasarımı, Koruma ve Restorasyon.

DOKTORA PROGRAMLARI

Enstitüdeki doktora programları da şöyle: Endüstri Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği (Türkçe/İngilizce), Mücevherat Mühendisliği, Matematik, İş Sağlığı ve Güvenliği, İstatistik, Bilgisayar Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği (İngilizce).

SİBER GÜVENLİK UZMANLARI YETİŞTİRECEK

Ticari ve kamusal alanda siber güvenlik, önemli bir bilim dalı olarak tüm dünyada ön plana çıkmaya başladı. Gelişmiş pek çok ülke özel siber güvenlik birimleri kurdu. Türkiye’de de kamu, siber güvenlik uzmanları istihdam etmek için çalışmalar yürütüyor.

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin yeni açılan Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı ile Türkiye’de siber güvenlik alanında uzmanların yetiştirilmesi öngörülüyor. Yüksek Lisans Programı ile öğrencilere ‘Ağ ve Bilgi Güvenliği’, ‘Kriptoloji’, ‘Nesnelerin İnterneti’, ‘Büyük Veri Analizi’, ‘Zararlı Yazılım Analizi’, ‘Sızma Testleri’, ‘Web Uygulamaları Güvenliği’, ‘Güvenli Yazılım Geliştirme’, ‘Adli Bilişim’, ‘Siber Güvenlik Hukuku’ ve ‘Bilgi Sistemleri Güvenliği Yönetimi’ gibi temel alanlarda yetkinlik kazandırılması hedefleniyor.

RESTORASYON UZMANLARI GELİYOR

Büyük ölçekli ve özellikle koruma amaçlı restorasyon projelerinde uzman olarak çalışabilecek restorasyon uzmanı yüksek mimarlara duyulan ihtiyaç nedeniyle İstanbul Ticaret Üniversitesi, Koruma ve Restorasyon Yüksek Lisans Programı’nı Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açtı. Program öncelikle öğrencileri mimarlığın koruma ve restorasyon alanında uzmanlaşmaları için teşvik ederek, mesleki açıdan daha gelişmiş bir bakış açısı edinmelerini amaçlıyor. Uygulamalı ve teknik olarak bir koruma projesi hazırlama yöntemlerinin öğrenildiği programda, yapılı çevrede mevcut nitelikli tarihi bir yapının doğru değerlendirilme becerisini de kazandırıyor. Koruma ve Restorasyon Yüksek Lisans Programı, öğrencileri yenilikçi, yaratıcı, bağımsız, duyarlı düşünebilen, dinamik, girişimci, çağdaş ve üretken kişilikler geliştirmeleri yönünde özendirerek, onlara planlama, tasarlama, geliştirme, uygulama ve değerlendirme yeteneği kazandırmayı hedefliyor.

TEKSTİLDE ‘MARKA’ YOLU

Ülkemiz ekonomisinde en önde gelen sektörlerden biri olan tekstilde tasarım, moda ve marka konularında lisansüstü düzeyde bilgiye sahip, üretim ve ihracat deneyimli elemanlara yoğun ihtiyaç var. İstanbul Ticaret Odası ile İstanbul Ticaret Üniversitesi arasındaki organik bağ, Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesindeki Moda ve Tekstil Tasarımı Yüksek Lisans Programı öğrencilerinin ihtiyaç duyulan alanlara yönlendirilmesinde büyük yarar sağlıyor. Bölümde, temel konularda teorik ve sanayi deneyimli akademik kadronun yanında yeterli alt yapıyla, ileri düzeyde deneyimli elemanlar yetiştirilmesi hedefleniyor.

YENİLİKLER VE İCATLAR İHTİYAÇTAN DOĞUYOR

İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Necip Şimşek, insanların sorunlarını çözmeye uğraştıkça, bilim dünyasının da yeni yöntemler ve konular kazandığına dikkat çekti. Prof. Dr. Şimşek, bilimsel konuların artmasıyla o bilimin sınırlı sürede tümüyle öğretilmesinin imkansızlaştırdığını söyledi. Bu nedenle türev bilimlerin doğduğunu belirten Prof. Dr. Şimşek, şöyle konuştu: “Türev bilimler ne kadar çeşitlenirse çeşitlensin, bir alanda bilinmesi gerekenlerin sınırlı süreye sahip lisans eğitiminde ayrıntılı olarak öğretilmesi imkansız. O zaman bilimsel ayrıntıların kazanılabileceği bir eğitime ihtiyaç doğar ki, bu da yüksek lisans ve doktora eğitimlerinin oluşturduğu lisansüstü eğitimi. Lisansüstü eğitim, alanında daha fazla bilgi kazanmanın yanında problemlere farklı çözüm yöntemleri getirmeyi veya hiç el atılmamış problemler için yeni çözüm yolları aramayı gerektirir. Yenilikler ve icatlar sorunlara çözüm aramaktan yani ihtiyaçtan doğuyor. İhtiyaç duyanlar ise gerçek üreticilerdir.
Bu arayışın sonucunda doğan bilim, herkesin gördüğünü görmek ama hiç kimsenin düşünmediğini düşünmek olarak tanımlanabilir.”

14 Aralık 2018 Cuma

Etiketler : Üniversitemiz