Salı, 05 Kasım, 2024
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) eninde sonunda faizleri artıracağını, bunun da muhtemelen eylül ayında olacağını söyledi. Bakan Şimşek, “Bunu geciktirecek nasıl gelişmeler olabilir? Birincisi dolarda hızlı bir değer kazanma süreci başladı.
Doların değer kazanması, kendileri açısından bir anlamda dezenflasyonist bir süreç. İkinci olarak İran ile yapılan anlaşma petrol fiyatlarını bir miktar aşağı çekti. Bu, İran'a özellikle petrol ve doğalgaz sektörüne yönelik yatırımları artırabilir. Buna bağlı olarak petrol fiyatlarında kalıcı bir düşüş yaşanabilir” diye konuştu.
Şimşek, emtia fiyatlarının düşüyor olması ve bir taraftan da doların değer kazanmasının, Fed'in faiz artış hızını etkileyebileceğini bildirdi.
DOLAR LİKİDİTESİ
Fed’in faizleri artırmasının Türkiye'yi olumsuz etkileyeceğini belirten Şimşek, global dolar likiditesinin azalması ve özellikle faiz oranlarının yükselecek olmasının Türkiye gibi tüm gelişmekte olan ülkeleri etkileyeceğini söyledi.
“Aslında gelişmekte olan ülkeler için önümüzdeki dönemde en kötü senaryoyla karşı karşıyayız” diyen Şimşek, Türkiye'ye ilişkin senaryoda ise belki bir miktar daha dengeleyici unsurların olduğunu ifade etti. Fed'in faiz artırması, doların değer kazanması ve emtia fiyatlarının düşüyor olmasının, gelişmekte olan ülkeler için kötü bir senaryo olduğunu vurgulayan Şimşek, Türkiye için ise emtia fiyatlarının düşüyor olmasının olumlu olduğunu kaydetti.
İPUCU VERMEDİ
Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), Çarşamba günü yayımladığı Temmuz ayı politika açıklamasında sadece küçük değişiklikler yaptı.
Politika yapıcılar, 16-17 Eylül’de yapılacak toplantıda gösterge faizin artırılıp artırılmayacağı konusunda net ipuçları vermedi. Politika yapıcılar tarafından faiz artırım tarihi ile ilgili ipucu verilmemiş olması verilere bağlı olunacağı ifadesi ile paralel nitelikte.
Yetkililer, federal fon oranının ekonomi hazır olduğu zaman yükseltileceğini ifade etti. Bu durum, Fed’i takip edenlerin sinyalleri yakalayabilmek için önemli verilere odaklanacağı anlamına geliyor.
‘MERKEZ BANKASI İŞİ SIKI TUTACAK’
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's (S&P), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2016'da para politikasını sıkılaştırmasını bekliyor.
Kredi derecelendirme şirketinin küresel para politikalarına ilişkin yayımladığı derleme raporunda, “ABD Merkez Bankası'ndan beklenen parasal sıkılaştırma ve Çin'in yapısal yavaşlaması küresel ticaret ve emtialar üzerinde ağırlık oluşturuyor.
Gelişmekte olan ekonomilerde farklılaşan para politikası karşılıklarına sebep oluyor.Türkiye gibi dikkate değer oranda finansman ihtiyacı olan ekonomiler özellikle yabancı sermaye akışlarında potansiyel yavaşlamalara karşı hassas” ifadeleri kullanıldı.
IMF: TÜRKİYE DÖVİZ REZERVLERİNİ ARTIRMALI
Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) “2015 Dış Sektörler” raporuna göre, Türkiye bu yıl yüzde 3,1, gelecek yıl yüzde 3,6 büyüyecek. Ancak, kırılganlığın azaltılması için cari açık ve döviz rezervine dikkat edilmesi gerekiyor.
IMF’nin raporuna göre başta petrol fiyatlarındaki düşüş olmak üzere yılın başından bu yana yaşanan gelişmeler, Türkiye ekonomisinin dış pozisyonunu nispeten güçlendirirken; yüksek dış finansman ihtiyacı sermaye çıkışlarına yönelik kırılganlıkları tetikledi.
Türkiye'nin döviz rezervlerinin halen düşük olduğuna işaret edilen IMF raporunda, “Uluslararası Net Yatırım Pozisyonu'nun cari açık yeterli derecede azaltılmadığı sürece kötüleşmeye devam edeceği” uyarısına yer verildi.
CARİ AÇIK AZALTILMALI
IMF’nin raporunda şu tavsiyelerdi bulunuldu:
Cari açığın daha fazla azaltılması kırılganlıkların hafifletilmesi için gerekli.Para politikası, reel faiz oranlarını kesin olarak pozitif alanda tutulmalı.
Merkez Bankası (TCMB), net uluslararası rezervlerini artırmalı ve döviz kuruna yönelik müdahalelerini, aşırı dalgalanma dönemlerini yatıştırmak için sınırlandırmalı.
Yüksek büyüme ve sürdürülebilir cari açık için özel sektör tasarruflarını artırmaya hedeflenen yapısal reformlar yapılmalı. Raporda sıkı maliye politikası ve kamuda tasarrufun gerekliliğine de dikkat çekildi.
GLOBAL EKONOMİDE İYİMSERLİK ARTIYOR
Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, dünya ekonomisinin toparlandığını ama kırılgan bir görüntü verdiğini söyledi.
İnternet üzerinden basın konferansı düzenleyen Lagarde, ABD ekonomisinin daha güçlü olduğuna, Çin’in ise dirençli olduğuna dikkat çekti.Euro bölgesi ile ilgili umutlu olduğunu belirten IMF başkanı, “Euro bölgesi köşeyi dönmek üzere. Uzun bir aradan sonra, daha iyimser tahminlerimiz var” dedi.
Kreditörlere Yunanistan'ın borç yükünü azaltma çağrısında bulunan Lagarde, “Yunanistan’ın sol görüşlü ve IMF politikalarını eleştiren hükümetiyle çalışabiliriz” dedi.
04 Ağustos 2015 Salı
13 Mayıs 2020 Çarşamba
26 Kasım 2019 Salı
28 Ağustos 2019 Çarşamba
01 Ağustos 2019 Perşembe
30 Temmuz 2019 Salı