Fas, 2025 ve 2030’da ev sahipliği yapacağı turnuvalar için alt ve üst yapı yatırımlarına hazırlanıyor. Bu yatırımlar, Türk inşaat ve mobilya sektörü için önemli fırsat anlamına geliyor.
HABER: OSMAN KUVVET
İstanbul Ticaret Odası, ‘Fas’a Yönelik Ticaret ve Yatırım Fırsatları’ konulu webinar gerçekleştirdi. Açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca ve Türkiye Cumhuriyeti Rabat Büyükelçisi Mustafa İlker Kılıç’ın yaptığı webinarda, güçlü tarihi ve kültürel bağları olan iki ülke arasında 4.4 milyar dolar olarak gerçekleşen ticaret hacmini artırmak için yapılabilecekler ele alındı.
Webinarda, Türkiye Cumhuriyeti Rabat Ticaret Müşaviri Mehmet Ali Oran ve Kazablanka Ticaret Müşaviri Burcu Özergül Çolak sunum yaptı.
TİCARET 7.5 KAT ARTTI
Türkiye ile Fas’ın, güçlü tarihi ve kültürel bağlara sahip iki ülke olmasının yanında önemli iki stratejik ticari partner olduğunu belirten İTO Yönetim Kurulu Üyesi Giyasettin Eyyüpkoca, ”Ticarette Afrika açılımı yapan Türkiye için Fas önemli bir ülke. Kıtadaki ticari ilişkilerimiz son 20 yılda 7.5 katına çıkarak 40 milyar doları aştı. Fas ile ticaret hacmimiz de geçen yıl 4.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamı artırmak istiyoruz” dedi.
Eyyüpkoca, bölgede en faal olan otomotiv, demir-çelik ve makina sektörlerindeki iş hacmini daha da artırmak istediklerini söyledi.
İNŞAAT VE MOBİLYADA FIRSAT
Webinarda konuşan Türkiye’nin Rabat Büyükelçisi Mustafa İlker Kılıç, Fas’ın, Afrika’da 5. büyük ekonomi olduğuna ve turizmde de 1. sırada yer aldığına dikkat çekerek, şu bilgiyi verdi: “2025’te Afrika Uluslar Kupası, 2030’da da FIFA Dünya Kupası’nın ev sahipliğini üstlenecek Fas’ta, alt ve üst yapı alanında yatırımlar yapılacak. Bu yatırımlar, Türk inşaat ve mobilya sektörü için önemli fırsat anlamına geliyor.”
Fas’ın bölgenin en gelişmiş lojistik ağına sahip olduğunu söyleyen Kılıç, “Fas, Avrupa Birliği ve Amerika başta olmak üzere 55 ülkeyle serbest ticaret anlaşmasına sahip. Ülke bu nedenle kıtanın önemli ticaret merkezlerinden biri” diye konuştu.
250 BİN FASLI TURİST
Toplantıda, yatırım yapmak isteyen firmalar için yerli ortak bulma zorunluluğu olmadığına dikkat çekildi. Rabat ve Kazablanka Ticaret Ataşeleri de yaptıkları sunumda; 250 bin Faslı turistin Türkiye’yi ziyaret ettiğini dile getirdi. Bunda Türk dizilerinin ve Türk mallarının kalite algısının yüksek olmasının önemli bir etken olduğu belirtildi. Türk firmaların özellikle tekstil, mobilya ve inşaat sektörlerinde güçlü olduğu vurgulandı.
Türkiye’den ihracat yapan firmaların ürünlerinin Fas piyasasındaki referans fiyatlarına dikkat etmeleri gerektiği kaydedildi. İhracat ürününün fiyatlamasının piyasa ederinden aşağı olması durumunda gümrük vergisi için referans fiyat baz alınıyor. Bu da yüksek gümrük vergisi anlamına geliyor.
Webinarda; Fas’ta faaliyet yürüten iş insanı Ali Güngör de Fas piyasa koşullarını ve yaşadığı tecrübeleri paylaştı.
FAS’IN VERDİĞİ TEŞVİKLER
Fas’a 50 milyon Fas Dirhemi (5 milyon dolar) ve en az 50 kişi istihdam ederek veya en az 150 kişi istihdam ederek yatırım yapacak firmalara;
* Kadın istihdam oranı yüzde 30 ve üzeri ise yatırım miktarının yüzde 3’ü,
* Sürdürülebilir yatırım projeleri için yatırım miktarının yüzde 3’ü,
* Yerel entegrasyon projeleri için yatırım miktarının yüzde 3’ü kadar teşvik sağlanıyor.
TEŞVİK VERİLEN SEKTÖRLER
Fas’ta şu sektörlerde yüzde 5 teşvik var:
* Yenilenebilir enerji
* Dijitalleşme
* Lojistik ve nakliye
* Atık dönüşümü
* Su ürünleri yetiştiriciliği
* Turizm ve eğlence
Fas; yüzde 10 ve 15 bölgesel teşvikler sağlıyor. Bunun yanı sıra stratejik yatırımlar, savunma sanayi ve 2 milyar Fas Dirhemi’nin
(200 milyon dolar) üzerinde yatırımlara özel teşvik oranları uygulanıyor. Özel teşvik oranları dışında verilen teşvikler birleştirilebiliyor ancak toplamda 30 milyon Fas Dirhemi’ni (3 milyon dolar) geçemiyor.