tatil-sepeti

HABER: CEYHUN KUBURLU

Yeni markalar ve zincir şubelerle büyüyen dışarıda yeme-içme sektöründe son yılların trendi burger restoranları. Bu alanda birçok kurumsal marka hizmet verirken, yeni girişimciler de doğru markaya yatırım için çalışmalar yapıyor. Türkiye’de özellikle genç nüfusun yoğun olduğu bölgelerde elde edilen cirolar ise hızla artıyor. Özellikle İstanbul ve İzmir gibi kentlerde peş peşe açılan hamburger restoranları sektörü bir anda büyüttü. Bu alanda hizmet veren yabancı markalara bir de yerli butik markalar eklendi. Sektörde bu yıl tam anlamıyla hamburger savaşı yaşanıyor. 20’ye yakın marka yılsonuna kadar 100’den fazla şube açacak. Ayrıca hamburger markalarının franchise sektöründeki rekabeti nedeniyle birçok şirket, giriş bedellerinde de indirime gitti. Bugün hamburger markasına yatırım 80 bin TL’den başlıyor, 550 bin liraya kadar çıkıyor.

1990’LARIN SONUNDA BAŞLADI

Türkiye’de ilk yabancı hamburger markalarının 25 yıl önce şube açmaya başladığını anlatan sektör temsilcileri, şu bilgileri verdi: “1940’lı yıllarda ABD’de başlayan hamburger çılgınlığı günümüzde ülkeyi bu alanda önemli bir ticari hacme ulaştırdı. Bugün yüzlerce marka ve milyarlarca dolar ABD ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Türkiye’de ise 1990’ların sonuna doğru hamburger markaları göze çarpmaya başladı. Dönemin önde gelen hamburger zincirleri tek tek Türkiye’de de şubeler açmaya başladı. Bugün Türkiye’de 20’ye yakın kurumsal marka, kendi zincir şubeleriyle hizmet veriyor. Hamburger alanında Türkiye, ABD ile yarışmasa da Avrupa’da çok önemli bir pazar konumuna geldi. Yaşam hızı arttıkça, yeni nesil daha çok çalışıyor ve dışarıda yeme-içme kültürü artıyor. Şu anda sadece ABD özelinde konuşursak, yılda 15 milyar hamburger üretilip satılıyor. Hamburgerin yıllık küresel ticaret hacmi ise 80 milyar doları buluyor. Bu sektörde milyonlarca çalışan istihdam ediliyor.”

36 AYDA AMORTİ

Doğru lokasyonda açılan bir restoranın 36 ayda kendini amorti ettiğini dile getiren sektör temsilcileri, şöyle konuştu: “Bugün franchise almak isteyen bir girişimci markaya isim hakkı bedeli olarak ortalama 150 bin TL ödüyor. Anahtar teslim proje için de metrekare başı ortalama fiyat 1500 TL. Şirketler reklam ve bayilik bedeli olarak cirodan yüzde 3 pay alıyor. Bunun dışında girişimciler herhangi bir ücret ödemiyorlar. Gelir-gider dengesine baktığımızda, bugün ortalama her restoranın 30-50 bin TL arasında malzeme hariç sabit gideri oluyor. Kurumsal markalara yapılan bir yatırımın geri dönüş süresi ise 1.5 ile 2.5 yıl arasında değişiyor.”

TİCARİ DİSİPLİN ÖNEMLİ

Burger alanında yapılan yatırımların önemine dikkat çeken sektör temsilcileri, şöyle konuştu: “Birlik olmak markaları önemli ölçüde büyütüyor. Markalarla birlikte kazandığını, yine mevcut markanın daha da güçlenmesi için harcayabilecek uyumlu iş ortaklığı aranıyor. Genç girişimciler, isim bedeline harcayacakları para konusunda emin olamıyorlar. Kendi markalarını da oluşturabileceklerine inanıyorlar. Tabii ki mümkün. Ancak başka bir yerden franchising aldığınızda sadece bir marka ismi satın almış olmazsınız. O marka isminin kurumsal kimliği için harcadığı fikirsel ve Ar-Ge’ye yönelik çalışma mesaisinin tümünü zamansal olarak satın alırsınız. Aklınızı kurumsallaşmaya değil, satışlarınıza vererek, daha kârlı bir işe imza atmış olmak mümkün.”

17 Haziran 2019 Pazartesi

Etiketler : Sektörel