HABER: SOYHAN ALPASLAN
Türkiye’nin yüzde 100 yerli ve milli fanlarını bir kadın girişimci üretiyor.Sektörde kendi işini kurantek kadın üretici olan Yaşar Demirci, işçilerinin olmadığı anda makinanın başına geçebilen, üretimin her aşamasına hakim bir sanayici.
MUHASEBEDEN SANAYİCİLİĞE
Fan ve salyangoz ürünlerde rakip tanımayan ERF Grup Makine İmalat İhracat İthalat Ltd’nin kurucusu Demirci, Avrupa’dan ithal edilen fan çeşitlerini Türkiye’de aynı kalitede üretebilecek kadar donanımlı.Irak’ta anahtar teslim rafineri sistemleri kuran Yaşar Demirci, İkitelli küçük Makine Sanayi Sitesi’nde üretim yapıyor. Demirci, İstanbul Ticaret’e girişimcilik serüvenini anlatırken, “Bugün ulaştığım başarı, dürüstlük ve çalışkanlık temelinde yükseliyor” diyor.
ATILINCA ŞİRKET KURDU
Demirci, 1971’de İstanbul’da doğdu. Ticaret lisesini bitirir bitirmez kapı kolu üreten bir firmadamuhasebeci olarak işe başladı. Muhasebe işleri yarım günde bittiği için kalan süresini imalatta geçiren Demirci, kol montajlarını öğrendi. Boyahanede kolları boyadı ve kutuladı. Bir sonraki işyeri ise ortaklarından biri kız kardeşinin eşi olan Pemsan Fan oldu. Muhasebeden genel müdürlüğe kadar tüm işler Yaşar Hanım’dan soruluyordu. İşleri iyiye giden şirket, büyümek için yeni bir müdür transfer etti.Demirci, yeni müdürün hızlı büyüme isteğine ve harcamalarına karşı çıkınca işinden oldu. Firmadan ayrılan üç kişi ile ortak olarak, sektörde pazar açığı olan döküm gövdeli fanların üretimine başladı.
BAYRAM DÖNÜŞÜ SÜRPRİZ
Demirci, kurdukları firmadaortakların anlaşmazlığını farketti.Nitekim, bir bayram dönüşü işyerine gittiğinde ortakların malları ve makinalarını alıp gittiğine tanık oldu.
2008 krizi Türkiye’yi de etkilemişti. Bu dönemde Pemsan da harcamalara direnemeyip battı. Firma başka bir marka adı altında üretime geçerken, Demirci’den satışlara yardımcı olmasını istedi.
SIFIRDAN BAŞLADI
Bayrampaşa’da dükkan kiralayan Demirci hem eski çalıştığı firmanın hem eski ortaklarının mallarını alıp satmaya başladı. Eski ortaklarının markası tanınmaya başlamıştı. Demirci, pazarlamacının aynı malı kendinden daha düşük fiyata verdiğini öğrendiğinde çok üzülmüştü. Bulunduğu zor durumdan kurtulmak, üretip kendisine bunları yapan kişilere rakip olabilmek için çözüm arıyordu.
Demirci’nin hayatı, dükkânında oturup kara kara düşünürken çat kapı gelen bankacı Kamuran Hanım’ın yaptığı teklifle değişecekti.Demirci, 60 ay vadeli makina kredisi teklifini kabul etti. Hemen ikinci el makinacılarla görüşmeye başlayan Demirci, bu zor dönemi şöyle anlatıyor: “Aldığım makineler için bana yüksek fatura kesmelerini istedim. Fatura bedellerini banka onlara ödedi. Fazla kalan parayı bana verdiler. Ben de onu sermaye yaptım. Bulunduğum yeri kiraladım. Modelci ile anlaşıp modellerimi yapmaya başladım. Cumartesi ve pazar dahil her gün işyerindeydim, fazla elemanım yoktu. Kontrol ve paketlemeleri, hafta sonları da fan montajlarını ve muhasebemi yapıyordum. Bir ay geçmeden CNC satmak için bir firma geldi. İhtiyacım vardı ama param yoktu. Leasing alacak kefilim ya da ipotek verecek bir mülküm de yoktu. Ama tam da bu sırada büyük bir banka kefilsiz olarak bana leasing vermeyi kabul etti.”
BORÇLARI TEMİZLEDİ
Demirci, işlerini yola koyduğu sırada, eski kurduğu firma ortaklarınınborçlarını da ödemek durumunda kaldı. İsminin kredisine inanarak şirkete mal verenler, paralarını alamamışlardı. Alacaklılarla işbirliği yapan Demirci, o dönemi şöyle özetliyor: “Alacaklılar kapımı aşındırıyordu.Bunun üzerine, ‘Bana mal verin, ben debu insanlarınborçlarını ödeyeceğim’ dedim.Sözümü tuttum. Eski firmamdapazarlamacıve sektörü çok iyi tanıyan bir arkadaşımı yanıma alarak ERF Grup’u kurduk, modellerimizi yaptırdık, imalathanemizi kurduk ve alüminyum döküm gövdeli fan üretimine başladık.”
Irak’ın Erbil kentinde katıldıkları bir fuarda bölgenin fanlara ihtiyacı olduğunu anlayan Demirci, Irak’ta YECOİL isimli şirket kurarak bir de mağaza açtı. Bölgede satacağı fanların ilgi çekmesi için hepsini kırmızı renge boyadı. Demirci’nin kırmızı fanları büyük talep alınca sık sık Irak’a gitmeye başladı. Müşterilerine fanları nerede, nasıl kullanacaklarını da öğretti.Bu arada üç ortak bölgenin ihtiyacı için alüminyum külçe fabrikasını kurdu ama DAEŞ nedeniyle 400 bin dolara yakın zarar edince fabrika kapanmak zorunda kaldı. Bölgede rafineri çok olduğu için iş dünyası üç Türk ortaktan pompa, vana brülör istemeye başlayınca ERF Grup bu ürünleri Türkiye’den alıp göndermek yerine üretmeye başladı.
122 MİLYON TL’LİK İŞ YAPTIK
Yaşar Demirci, yönetim kurulu üyesi olduğu 150 üyeli Patronlar Platformu’nun geçen yıl kendi arasında 122 milyon TL ciro yaptığını dile getirdi.
IRAK’TA ANAHTAR TESLİM FABRİKALAR
“Dürüst olmak Irak’ta bize kendi alanımız dışında da yepyeni imkanlar sağladı.Mesela bizden çelik kapı fabrikası, çelik meyve kasası fabrikası, plastik poşet fabrikası, su arıtma sistemleri kurmamızı istediler. Biz de bunun üzerine anahtar teslim fabrikalar kurduk.”
SUSUZ TARLAYA ÖZEL ÇÖZÜM
“Elektrik olmayan tarlalarda, solar panellerle kullanılan güneş enerjisi sistemleri ile kuyudansu çekerek tarla sulama sistemleri yapıyoruz.”
İTHALATA GEREK YOK AYNISINI ÜRETİYORUZ
Demirci,İstanbul’da çalışan bir fanın Van’da rakım farkı yönünden çalışmayacağına dikkat çekerek, rakım ve sıcaklığa göre özel üretim yaptıklarını belirtti. Piyasada ithal fan alan firmalara aynısını yapma garantisi vererek ithalatı engelleyen Demirci, ihalelerde yerli ve milli fan üreticilerine imkan tanınmasını, yerli üreticilerin markalarını görmek istediklerini söyledi.