Goldman Sachs, TCMB'nin son faiz indirim kararını değerlendirdiği notunda, bankalar için bir katalizör olarak gördüğünü kaydetti.
Goldman Sachc ekonomistler, "Son raporlarımızda da belirttiğimiz gibi, faiz indirimi döngüsünün başlangıcını Türk bankaları için önemli bir katalizör olarak görüyoruz. Türk bankaları faiz oranlarına karşı olumsuz bir duyarlılığa sahip, bu nedenle, Türk bankaları için kredi/varlık yeniden fiyatlandırması, TL mevduat/yükümlülüklerin yeniden fiyatlandırmasından 6-9 ay daha uzun sürdüğü için, net faiz marjları (NIM) faiz indirimlerinden faydalanıyor" ifadelerini kullandı.
Yıl sonu politika faizinin %33 öngördüklerini belirten ekonomistler, buna bağlı olarak, Türk bankalarının NIM ve (Ortalama Özkaynak Karlılığı) ROE'sinde ardışık bir toparlanmanın 2025'in 3. çeyreğinden itibaren başlamasını ve 2026 ortasında zirve seviyelere ulaşmasını beklediklerini kaydetti.
Goldman Sachs "Görüşümüze göre, 2025 mali yılı sonuçlarında sunulan güncellenmiş görünümler ve ROE rehberliği hakkındaki yorumlar daha önemli olacak ve Türk bankalarının performansını şekillendirebilir. NIM eğilimleri başlangıçta beklenenden daha zayıf görünse de, ücret ve işlem geliri gibi diğer kalemlerin bazı bankalar için daha iyi performans göstereceğine ve düşük NIM performansını kısmen telafi edeceğine inanıyoruz. Bu aşamada, 2025 yılında Türk bankaları için şu ROE tablosunu öngörüyoruz: Akbank için %28 ROE (ROE beklentisi >%30), Yapı Kredi için %25 (ROE beklentisi yirmilerin ortası), Garanti için %31 (ROE beklentisi 30'ların başı), İş Bankası için %25 (ROE beklentisi yaklaşık %30), VakıfBank için %25 (ROE beklentisi yirmilerin ortası) ve Halkbank için %22 (ROE beklentisi yirmilerin ortası). Türk bankalarının ROE'lerinin 2025'in 3. çeyreğinden itibaren kademeli bir toparlanma göstermeye başlamasını ve 2026'nın ortalarında zirveye ulaşmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.