tatil-sepeti
tatil-sepeti

Fabrikalarda çalışma kardeşlik modeliyle

Depremzedeler için yapılan acil kurtarma ve yardımlaşma çalışmaları, sanayi ve üretim alanlarında da uygulanıyor.

Giriş: 20.02.2023 - 17:09
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Odaların ve sivil toplum kuruluşlarının afete maruz kalan illeri bölüşerek yaptıkları çalışmaların benzeri Organize Sanayi Bölgeleri için de uygulanacak. Depremden en çok etkilenen illerdeki OSB’ler, belirlenen ‘kardeş OSB’lerin desteğiyle üretime devam edecek. 

 

HABER: ADEM ORHUN

 

Deprem yaşanan illerdeki halkın acil ihtiyaçlarını gidermeye yönelik çalışmalara yenileri ekleniyor. Önceki hafta deprem bölgesindeki şehirlerin, ekonomisi kuvvetli diğer şehirlerce desteklenmesi yönünde dayanışma organizasyonu yapıldı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde yapılan değerlendirmelerin ardından destek faaliyetleri hedef bazlı olarak organize edildi. Acil ihtiyaç ve yardım malzemelerinin ölçülebilir ve takip edilebilir şekilde sevk edilmesi için birçok adım atıldı. Dayanışma çalışmalarının bir benzeri de Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) için devreye alındı. 


ACİL İHTİYAÇ


Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) öncülüğünde, depremden en çok etkilenen illerdeki vatandaşların acil ihtiyaçlarının karşılanması için bölgedeki OSB’lerde görev taksimi yapıldı. OSB’lerdeki birçok tesis, depremzedelerin acil barınma ihtiyacı için kullanıldı. Ayrıca yardım malzemesi dağıtımı ve yemek servisinin önemli bir kısmı OSB’lerdeki fabrikalarda gerçekleştirildi. 


ÇADIR ÜRETİLİYOR


OSB’lerdeki imalat faaliyeti de çadır, konteyner, battaniye, hijyenik malzeme, ısıtıcı gibi ürünlerin üretimine kaydırıldı. OSB’ler depremzedelerin barınma ve ısınma ihtiyaçları için 24 saat çalışıyor. Bu üretim faaliyeti AFAD’ın şartnamelerine uygun ve kaliteli şekilde gerçekleştiriliyor. Ayrıca OSB’lerin desteğiyle bir haftada bin TIR’lık acil ihtiyaç ve yardım malzemesi bölge illerine ulaştırıldı. 


5 İLDE 23 OSB 


Bu çalışmalar yürütülürken, deprem bölgesindeki OSB’lerin desteklenmesi için ‘kardeşliğe dayalı’ bir dayanışma modeli yürürlüğe konuldu. Buna göre depremden en çok etkilenen 5 ilde bulunan OSB’lerin öncelikli ihtiyaçları için iki grup kardeş OSB belirlendi. Birinci grupta, deprem şehirlerine yakın illerdeki OSB’ler bulunuyor. Bunlar acil yardım malzemelerini eşleştiği ‘kardeş OSB’ye gönderecek. İkinci grupta ise daha uzak şehirlerdeki OSB’ler yer alıyor. İkinci gruptaki OSB’ler, depremzede kardeş OSB’nin, üretim için kaynak ihtiyacını tedarik etmekle görevli. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın onayıyla yürütülen bu uygulamada en çok hasarın yaşandığı 5 ildeki 23 OSB kardeşleriyle eşleştirildi. Bu şekilde hem üretim deseni korunacak hem de depremzede şehirlere makina teçhizat desteği verilecek. Kardeş OSB uygulamasıyla Türkiye ekonomisinde yüzde 9 paya sahip bu illerde sanayi ve üretim faaliyetlerinin aksamaması için gerekli itici güç de sağlanmış oldu. 


TESİSLER HAZIR DURUMA GETİRİLDİ


Bölgedeki sanayi alanlarından Adıyaman OSB’de 10 bina yıkıldı. OSB yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre bölgenin su ve elektrik gibi altyapı ihtiyaçlarındaki problemler giderildi. Tesisler de büyük oranda üretime hazır hale getirildi. Ancak üretime başlamanın önünde iki zorluk bulunuyor. Fabrikalarda barınma yapılması ve yetişmiş işçilerin başka şehirlere gitmesi. OSB yetkilileri bu açıdan diğer şehirlerdeki OSB’lerden çok acil konteyner talepleri olduğunu duyurdu. 


GÖZLER İNSAN KAYNAĞINDA 


Deprem yaşanan şehirlerdeki birçok fabrikada çatı çökmesi sebebiyle makinalar kullanılamaz hale geldi. Kahramanmaraş’ta OSB’lerde birçok tesisin moloz kaldırma, temizlik ve onarım çalışmasının ardından birkaç gün içinde faaliyete geçme imkanı bulunuyor. Bazı fabrikaların birkaç ay içinde üretime geçebilmesi zor görünüyor. Malatya’da ise ilk tespitlere göre fabrikaların yüzde 20’sinde ağır hasar bulunuyor. Fabrikaların en büyük problemi, insan kaynağı. Hem yaşanan can kayıpları hem de başka şehirlere gidenler sebebiyle üretimde insan kaynağı ihtiyacı, listelerin ilk sayfasında yer alıyor.  


Listenin başında barınma ve beslenme yer aldığı için sanayiciler, konteyner kentlerin OSB’lerin yanında kurulmasını istiyor. Sanayinin yakınında barınacak insanların bazı ihtiyaçlarının sanayicilerce karşılanması, bu insanların da işe devam etmesi öneriliyor. Bu da üretim faaliyetinin aksamaması, çarkların dönmeye devam etmesi için önem arz ediyor. 


‘SANAYİDEN SANAYİYE’ İKİ KATMANLI DESTEK


Depremden en çok etkilenen 5 ildeki acil ihtiyaçların karşılanması ve üretim faaliyetlerinin aksamaması için ‘kardeş’ OSB’ler belirlendi. Yapılan eşleştirmeye göre birinci gruptaki kardeş OSB’ler yakın şehirlerde bulunuyor ve acil ihtiyaçları gönderiyor. İkinci gruptakiler ise yurdun dört bir yanından kaynak göndererek, deprem bölgesindeki üretim faaliyetinin sürmesine destek olacak.