tatil-sepeti

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım, ihracatçıların dört gözle beklediği İşletme Sermayesi Garanti Programı ve Teminat Mektubu Programı’nı kısa sürede uygulamaya başlayacaklarını açıkladı. Adnan Yıldırım’ın İstanbul Ticaret’in sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

2018’de Türk Eximbank, toplam ihracatın ne kadarını finanse etti? Desteklenen KOBİ sayısı ve oranı neydi? 2019 hedefleri nelerdir?

2018 sonunda 27.3 milyar doları kredi, 16.9 milyar doları sigorta desteği olmak üzere geçen yıla göre dolar bazında yüzde 12.5’lik artışla toplam 44.2 milyar dolarlık finansman desteği sağladık. İhracatı destekleme oranımız ise yüzde 26 oldu. 2019’da ise toplamda 48.4 milyar dolarlık finansman desteği ile ihracatın yüzde 27’sine katkı hedefliyoruz. Öte yandan, 2018 sonu itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 16’lık artışla 11 bin 72 firmaya destek sağladık. Bu firmaların yüzde 70.7’si KOBİ niteliğindeydi. 2019’da ise toplam müşteri sayısının 12 bin 500’e çıkmasını ve bunların yüzde 72’sinin KOBİ’lerden oluşmasını hedefliyoruz.

TEMİNAT MEKTUPSUZ KREDİ

Banka teminat mektupsuz kredi hizmetinizde sistem nasıl işliyor?

Türk Eximbank, Haziran 2017’den bu yana teminat mektubu olmadan da ihracatçılarla doğrudan çalışıyor. Ancak son dönemde ihracatçılarımızın teminat bulma konusundaki sıkıntılarının arttığının farkındayız. Bu çerçevede 2019 başından itibaren teminat mektubu gerektirmeyen mevcut programlarımız ve yeni teminat unsurları ile oluşturduğumuz yeni programlarla ihracatçılarımızın finansmana ulaşımını biraz daha kolaylaştıracağız. 2019’da Türk Eximbank, sigortaladığı alacaklar, Devlet İç Borçlanma Senetleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın eurotahvilleri gibi halihazırda kabul ettiği teminatların bilinirliğini artırarak daha fazla kullanılmasını sağlayacağız.

YENİ TEMİNAT UNSURLARI

Ayrıca yeni teminat unsurları olarak, Eximbank’ın ve diğer Türk bankalarının eurotahvilleri, ihracatçıya açılan vadeli akreditifler ile diğer Eximbankların Türk firmaları için düzenledikleri yurtdışı alacak sigortası poliçeleri teminat olarak kabul edilmeye başlanacak. Türk Eximbank’ın sigortaladığı alacakların teminat olarak daha etkin bir şekilde kullanılması ile ihracatçılarımız çok uygun maliyetli ve kolay ulaşılabilir bir teminata kavuşacak.

Bu kapsamda ilk aşamada alacak sigortasının yaygınlaştırılması için tanıtım ve bilgilendirme toplantıları düzenlenecek. Böylece sigortalı alacak teminatıyla kullandırılan kredi hacmini 2019’da 3 milyar dolara yükseltmeyi hedefliyoruz.

LEASING’E DESTEK GELİYOR

Finansal kuruluşlarla bütünleşik bir yapı içinde çalışıyoruz. Bu kapsamda, son olarak leasing kuruluşları ile daha fazla ihracatçımıza ulaşılabilmesi amacıyla bu ay uygulamaya alınacak Leasing Şirketlerine Yönelik Kredi Programı ile mal ve hizmet ihracatçısı firmaların orta-uzun vadeli ihracata yönelik yatırımları finanse edilmeye başlanacak.

YENİLİKLERLE DESTEKLENECEK

Bugüne kadar ne hacimde banka teminat mektupsuz kredi kullanıldı? 2019’un ilk ayında, 2018’in aynı ayına göre başvurular nasıl?

2018’de 4.2 milyar dolar kredi, banka teminat mektubu alınmaksızın kullandırıldı. Bu konuda henüz uygulamaya başlayacağımız yeni ürünlerimizi de hesaba katarak bir değerlendirme yapmamız daha doğru.

Şu anda yeni ürünlerimizi uygulamaya alma ve yoğun bir şekilde tanıtma aşamasındayız. Hedefimiz 2019’da banka teminat mektubu dışındaki teminatlar ile kullandırılan kredilerin toplam krediler içindeki payının yüzde 21’e yükseltilmesi.

İHTİYAÇLARI BELİRLEDİK

Türk Eximbank garanti ve teminat mektubu verebilecek konuma da geldi. Bu alandaki gelişmeler neler?

Türk Eximbank olarak geçtiğimiz yıldan başlayarak ihracatçılarımıza sağladığımız finansman desteğini onlara en uygun koşullarla nasıl artıracağımız konusunda çalışıyoruz. Çalışmaya ihracatçılarımızın ihtiyaçlarını belirlemekle ve diğer ülke Eximbanklarının uygulamalarını incelemekle başladık. Sonra bu uygulamalardan bize uygun olanlarını seçerek geliştirme aşamasına geçtik.

YENİ ENSTRÜMANLAR

2019 bu yeni ürünlerin ihracatçılarımızın hizmetine sunulmaya başlandığı yıl olarak şekillenecek. 2019’dan itibaren banka tarihinde ilk defa garanti imkanları sunarak ihracatçılarımızın çeşitli finansal kuruluşlardan bankamız garantisi ile kaynak temin etmesinin yolunu açıyoruz. Bu anlamda, garanti imkanı sunmak üzere çalışmalarımızın bir kısmını tamamladık. Bu kapsamda, bu ay uygulamaya alınacak İşletme Sermayesi Garanti Programı ile ihracatçı firmaların ticari bankalardan kullanacakları krediler için sevk öncesi dönemde Türk Eximbank olarak ticari bankalara garanti vereceğiz.

İSTANBUL’A ÜÇÜNCÜ ŞUBE

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım son iki yıllık dönemde, şubeleşerek daha fazla ihracatçıya doğrudan ulaşma misyonu doğrultusunda çalıştıklarını söyledi. Yıldırım “Hizmet ağını 2017’den itibaren genişletmeye başladık. 2018’i, 12 şube ve 15 irtibat bürosu ile tamamladık. 2019’da 8 yeni şube ve 5 irtibat ofisi daha açacağız. Böylece Türk Eximbank, 40 noktadan ihracatçılara hizmet sunacak.
22 Ocak’ta İskenderun’da irtibat bürosu açtık. Bu ay Odakule’de İstanbul’un üçüncü şubesini; ayrıca Tekirdağ ve Manisa şubelerini açacağız” diye konuştu.

İSTANBUL’DA YÜZDE 11 ARTIŞ HEDEFLİYORUZ

Genel Müdür Adnan Yıldırım, Türk Eximbank’ın, İstanbul’a 2018’de 13.1 milyar dolarlık kredi, 8.8 milyar dolarlık sigorta olmak üzere geçen yıla göre dolar bazında yüzde 10’luk artışla, 21.9 milyar dolarlık finansman desteği sunduğunu söyledi Yıldırım “Bankamızın İstanbul’un ihracatını destekleme oranı Türkiye geneliyle aynı, yani yüzde 26. 2019’da ise İstanbul kredi ve sigorta hacimlerinde toplamda yüzde 11 artış hedefliyoruz” dedi.

TEMİNAT PROGRAMI NİSANDA BAŞLIYOR

Nisan ayında Teminat Mektubu Programı’nı yürürlüğe almayı öngörüyoruz. Bu program kapsamında ihracatçılarımıza ve yurtdışına yönelik müteahhitlik hizmetleri ve diğer işleri üstlenen firmalarımıza geçici teminat mektubu, kesin teminat mektubu ve avans teminat mektubu sağlanacak.

Teknoloji firmalarına özel bir ihracat desteği veya onlar özelinde yapılan bir çalışma var mı?

Evet, üretim yapımızda ve ihracatımızda ileri teknolojiye dayalı yüksek katma değerli ürünlerin payını artırmak Eximbank’ın öncelikli hedeflerinden biri. Bu hedefe yönelik, katma değeri yüksek, orta/ileri teknoloji ürünleri olan yatırım malları ihracatının finansmanı için bankanın yurtdışı sigorta poliçesi asli teminat kabul edilecek.

VADELİ ALACAKLARA İSKONTO

Vadeli ihracat alacaklarının sevk sonrası aşamada iskonto edilmesine dayalı İhracat Alacakları İskonto Programı’mız mevcut. Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığı’nın sağladığı faiz desteğiyle, İhracat Alacakları İskonto Programı kapsamında alıcı firmalara tahsis edilecek kredilere OECD düzenlemelerinde öngörülen minimum faiz oranı olan CIRR (Ticari Referans Faiz Oranı) uygulanmasına devam edilecek.

KATMA DEĞER PAKETİ

Ayrıca, katma değeri yüksek ürün ihracatı gerçekleştiren ihracatçılarımızın, yurtdışında yerleşik alıcılarına ‘ürün paketi’nin yanı sıra ‘finansman paketi’ de sunmasının önünü açtık. Özellikleyatırım malı üreten ihracatçılarımıza uluslararası pazarlarda rekabet gücü kazandırdık.

360 GÜN VADE

Bunlara ilave olarak Reeskont Kredisi yüksek teknoloji ürünü ihracatı taahhüdü ile TCMB kaynağından 360 gün vadeli kullandırılıyor. Öte yandan, orta-uzun vadeli kredilerimiz ile ihracata yönelik yatırım yapan bu tür firmalarımızın makine, teçhizat ve ekipman harcamaları da uygun koşullarda finanse ediliyor.

11 Şubat 2019 Pazartesi

Etiketler : Röportaj