HABER: MÜGE BİBER
Kurumsal hayatın içinde çalışanların bir kısmı; işyerini sosyalleşmek, sosyal ağlar kurmak için fırsat olarak görüyor. Bazıları da ekip çalışmasını seviyor ve motive olmak için çalışma arkadaşlarından ilham alıyor. Bazıları ise tek başına olduğunda yeterince öz disiplin sağlayamıyor. Bu nedenle uzaktan çalışmak onlara cazip gelmiyor. Koronavirüs ile konu artık tercihten öte bir zorunluluk halini aldı. Çoğu şirket ve kurum, çalışanların hayatını göz önünde bulundurarak evden çalışma sistemine geçti. Uzmanlar, daha önce uzaktan çalışma sistemiyle tanışmamış olanlar için daha verimli olmak adına birkaç küçük detay veriyor.
SINIRLARINIZI BELİRLEYİN
Bir şirkette çalışıyorsanız çalışma saatlerinizin belirlenmiş olması ve evden çalışırken buna uymanız gerekir. Ofise gidilen saatte evde işe başlayıp, ofisten çıkış saatinde işi bitirmek en önemli noktalardan biri. Evden çalışanların oturduğu koltuk ve masanın uygun olması, klavyenin bilekler ve kolun alt kısmını yere paralel şekilde tutmaya uygun bir yerde bulundurulması önemli. Evde başkaları varsa rahatsız edilmeyeceğiniz bir köşe belirlemelisiniz.
SOSYAL BAĞLARI KOPARMAYIN
Evden çalışırken gün boyu kimseyle konuşmama ihtimali var. Bu da insanda izolasyon hissi yaratır. Bunun için mesajlaşma veya e-posta gönderme yerine telefonu alıp konuşmayı tercih etmek gerekir. Gün boyu tek başına çalışırken konuşmanın olumlu etkisi olacak, kişiyi canlandırıp daha verimli kılacaktır. Evden çalışmaya yönelen bazı işletmeler bunun için tedbir olarak her gün video konferans yapma yoluna gidiyor. İş için olduğu gibi sosyal bağlantıları kaybetmemek açısından da bu yararlı bir yöntem olabilir.
MUTLAKA GİYİNİN
Uzmanlara göre, sabah bir duş alıp giyinmek ruh halini güçlendireceği gibi kişiyi psikolojik olarak da işe hazırlar. Özellikle evden video konferans için bağlanmak gerektiğinde iyi giyinmiş olmanın işe yaradığını söyleyenler de var. Ama resmi giyinmek gerekmeden, sadece çalışma havasına girmek için bile uyku ve dinlenme ile bağlantılı gördüğümüz pijamalardan kurtulup bir pantolon ve tişört giymek de işe yarar.
ARANIZA MESAFE KOYUN
Aynı evi paylaştığınız kişilerle hangi saatlerde çalıştığınızı, ne zaman boş vaktiniz olduğunu açıklarsanız mesaide rahatsız edilme ihtimaliniz de o kadar azalır. Örneğin, “Bugün 08.00’le 17.00 arası çalışacağım. Fakat öğle yemeğinde boş vaktim olacak” diyebilirsiniz. Gözden uzak, rahat edebileceğiniz bir yerde çalışmak ve mümkünse bulunduğunuz odanın kapısını kapalı tutmak da sizi dış etkenlerden uzaklaştıracaktır.
AVANTAJA ÇEVİRİN
Uzaktan çalışanlar işyerine ulaşmak için bilet veya benzin almak gibi masraflardan kısa süreliğine kurtuluyor. Bununla birlikte kuru temizleme, iş kıyafetleri ve öğle yemeği gibi konularda da daha az harcama yapıyorlar. Bunların hepsi önemli miktarda tasarruf etmek anlamına geliyor.
Dışarı çıkılamayan bugünlerde işe başlamadan önce veya bittikten sonra mutlaka evinizi havalandırın. Balkon varsa size iyi gelebilecek bir müzik veya kitap ile balkonda hem dinlenin hem de kafanızı boşaltın. Ayrıca günün belli saatlerinde işe ara verip spor ve egzersiz yapmayı ihmal etmeyin.
EVDE ÇOCUĞU OLANLAR NE YAPMALI?
Herkesin evde olduğu bu dönemde en zor görev ise anne babalara düşüyor. Çalışan anne babalar bir yandan çocukların isteklerini yerine getirirken, bir yandan da çalışmak için çaba sarfediyor. Uzmanlar, bu aileler için de bazı öneriler sunuyor. Örneğin çocuğun yaşına uygun bir puzzle verilebilir ve onunla 20-30 dakika vakit geçirmesi istenebilir. Bu sürede anne ve baba işleri ile ilgilenirken çocuk da puzzle yaparak işini yapmış oluyor. Ancak çocukların odaklanma sürelerini göz önünde bulundurmak önemli. Mesela anne veya baba iki saatte bir ara veriyorsa çocuğun puzzle'a iki saat odaklanması mümkün değil. 15-20 dakikada bir, annenin veya babanın nöbetleşe ara vermesi ve çocukla vakit geçirmesi gerekiyor. Çünkü çocuğun anne ve babadan duygusal desteğe ihtiyacı var ve bunu alması gerekiyor.
ŞİRKETLER GÜVENLİĞE DİKKAT ETMELİ
Birçok şirket uzaktan çalışma için gönüllü olsa bile çok daha azı uygun siber güvenlik protokollerine ve altyapısına sahip. Pandemi ile mevcut sistem açıklarından fırsat sağlamaya çalışanlar, kimlik avı dolandırıcılıkları ve diğer saldırılar artıyor. Evden işini devam ettiren çalışanları, herhangi bir açık ağdan hedef alabiliyorlar. Tüm bu saldırı ve risklere önlem alınması adına bu ve gelecek dönemde işgücünün uzaktan yönetilmesi için siber güvenliğin sağlanması, ağların ve verilerin korunması şirketlerin ana gündeminde yer alıyor.
İŞVEREN NASIL DAVRANMALI?
ONLİNE TOPLANTI PROGRAMLARI
Koronavirüssalgını nedeniyle milyonların eve kapandığı şu günlerde evde çalışanların işverenlerle ve kendi aralarındaki koordinasyonunda sorun yaşamamasını isteyen şirketler, video konferans programları kullanmayı tercih ediyor. Bu programlardan en çok tercih edilenler ise şunlar:
Skype: Görüntülü görüşme denilince ilk akla gelen uygulamalardan olan Skype, koronavirüs salgını ile iOS’undan Android’ine, Mac’inden Windows’una en çok indirilen uygulamalar listesinde ilk sıralara yükselmiş durumda. Uygulama en fazla 50 kişiyle sesli konferans veya video konferans yapılmasına imkan sağlıyor.
Zoom: Geçen haftaya kadar çok az kişinin bilip kullandığı bir uygulama olan Zoom, şu anda hem dünyada hem de Türkiye’de uygulama mağazalarında ilk sıralara çıkmış durumda. Zoom, 100 kişiye kadar katılımla yüz yüze görüntülü toplantı yapma imkanı sunuyor. Uygulamanın ücretsiz versiyonunda grup toplantıları 40 dakika ile sınırlandırılıyor.
Hangouts: Google tarafından geliştirilen anlık mesajlaşma ve görüntülü görüşme uygulaması Hangouts, (diğer adıyla Google Hangouts) iOS, Android uygulamalarının yansıra internet tarayıcıları Chrome, Internet Explorer, Safari, Firefox tarafından da destekleniyor. Grup sohbetlerinde en fazla 150 kullanıcının katılabildiği Hangouts’ta görüntülü görüşmelere ise en fazla 10 (Gmail, G Suite Basic) veya 25 (Business, Eğitim) kişi katılabiliyor.
Messenger: Facebook’un anlık iletişim uygulaması Messenger, özellikle bugünlerde sanal da olsa sosyalleşmek için önemli bir seçenek.
BİP: Turkcell’in iletişim platformu BiP uygulaması da görüntülü sohbetler için kullanılabilecek bir alternatif. iOS, Android ve web üzerinden erişilebilen bu uygulama ile 10 kişiye kadar yüksek çözünürlüklü (HD) grup görüntülü görüşme yapılabiliyor. Mobil, web ve tablet üzerinden konferans araması yapmaya olanak sağlayan uygulama, diğer operatörlerin kullanıcılarına da açık.