tatil-sepeti

Ev tekstilinde dünyanın lider firmaları, 17-21 Mayıs tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen HOMETEXEv Tekstili ve AksesuarlarıFuarı’nda buluştu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, fuarın açılışında,“Türkiye’nin üretim zenginliğini görmek, tekstildeki üretim gücünü hissetmek için bufuarıgezmek yeterli” dedi.

Fuarı destekleyen İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, ev tekstili sektörünün daha fazla ihracat potansiyeli olduğuna dikkati çekti. Avdagiç, şöyle konuştu: “Ev tekstili ve aksesuarları, asla 3.5 milyar dolarlık ihracatla yetinmemeli. İki sene sonra yapacağımız bu fuarda, 6.5-7 milyar dolar ihracatı konuşacağınıza eminim.”

Ev tekstili sektöründe dünyanın en büyük fuarları arasında yer alanHOMETEXEv Tekstili ve AksesuarlarıFuarı, 17-21 Mayıs tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TETSİAD) ev sahipliğinde, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iştiraki Küresel Fuarcılık A.Ş.’nin (KFA) organizasyonu ve İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) destekleriyle gerçekleştirilen fuar, dünyanın en büyük ev tekstili buluşmasına sahne oldu.

ÜRETİM ZENGİNLİĞİMİZ

650 firmanın katıldığı fuarın açılış kokteylinde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Türkiye’nin üretim zenginliğini görmek, Türkiye’nin tekstilde geldiği üretim gücünü hissetmek için bufuarıgezmek yeterli. Bir izlenim bile yeterli. Çünkü tekstil sektörü, bizim geleneksel olarak çok güçlü olduğumuz bir sektör” dedi.

Türkiye’nin tekstilde geçmişten gelen bir gücü olduğuna işaret eden Bilgin, “Hatırlayalım, imparatorlukta dünyanın birinci ipek üreticisi Türkiye ve onun merkezi de Bursa. İstanbul Kapalıçarşı’sı, dünyanın en büyük fuar alanı. Yüzyıllar boyunca böyle olmuş. Şimdi Türkiye yeniden gücünü toparlıyor. Nereden toparlıyor? Türkiye üretimden toparlıyor. Üretim gücüyle toparlıyor” diye konuştu.

FUARLARIN ÖNEMİ

Vedat Bilgin, tekstil sektörünün dış ticarete de önemli katkılar sunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: “Fuarlar, aslında üretimle tüketimin bütünleştiği, buluştuğu yerlerdir. Uluslararası fuarlar da Türkiye’nin üretim gücünün, uluslararası pazarlara taşınacağı alanlardır. İşte bu fuar, bizim dünyaya nasıl bir mesaj verdiğimizin bayrağını yükseltiyor. Türk tekstili, dünyanın bütün pazarlarına girmeye hazır bir sektördür. Bu, bize gurur veriyor.”

195 ÜLKEYE İHRACAT

TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram ise küresel salgın nedeniyle iki yıldır düzenlenemeyenfuarı, bu yıl yeniden gerçekleştirmenin heyecanını ve mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

195 ülkeye yıllık yaklaşık 3.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk ev tekstili sektörünün, kilogram başı ihracat değerini 8 doların üzerine çıkararak, Türkiye’ye en fazla katma değer sağlayan, yerli ve milli sektörlerden biri olduğunu belirten Bayram, şunları söyledi: “Türkiye; Çin, Hindistan ve Pakistan’la birlikte dünyanın en büyük ev tekstili tedarikçilerinden biri. ‘Daha Güçlü ve Daha KatılımcıHOMETEX’ mottosuyla düzenlediğimiz bu fuar, inanıyorum ki krizlerin fırsata çevrildiği bir fuar olacak. HOMETEXFuarı,gerek konsepti, gerek katılımcı ve ziyaretçi sayısı, gerekse vizyonu ile dünya ev tekstili sektöründe adından övgüyle söz ettirecek.”

İFM’YE YATIRIM

BTSO Başkanı İbrahim Burkay dafuarın 26 yıldır düzenlendiğini ve bu istikrarın, ev tekstili sektörünün uluslararası öneme kavuşmasındaki en önemli faktörlerden biri olduğunu dile getirdi. Bu yıl fuar için büyük emek harcandığını belirten Burkay, şunları kaydetti: “İstanbul Ticaret Odası ve İstanbul Fuar Merkezi, gerçekten müthiş bir salon dizaynı yapmış burada. Buraya yapılan yatırım, bu ülkeye yapılan yatırım demektir. Üretmek tek başına yetmiyor, bunu satmamız lazım. Pazarlama faaliyetlerinin en önemli unsurlarından biri de fuar organizasyonları ve şükürler olsun Türkiye’nin en önemli fuar organizasyonlarının gerçekleştirdiği mekan da İstanbul Fuar Merkezi.”

3.5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT YETMEZ

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, ev tekstili sektörünün ihracat potansiyelinin yüksek olduğuna dikkati çekerek, “Böyle büyük bir fuar merkezinde böyle etkili fuar yapan bir sektörün 3.5 milyar dolarlık ihracatla yetinmesi asla mümkün olmamalı. Burada katılımcılardan bir söz almak istiyoruz. Bir dahaki fuara kadar bunu en az ikiye katlamaları konusunda bir taahhütte bulunmalarını istiyoruz.

Bu sektörde böyle bir potansiyel var. Böyle bir imkan var. Böyle bir irade var. Yani sektörün tüm paydaşlarıyla beraber inşallah iki sene sonra yapacağımız bu fuarda 6.5-7 milyar dolar ihracatı konuşacağınıza eminim” diye konuştu.

Avdagiç, ayrıcafuarın sıkıntılı bir süreçten sonra tekrar yeni bir heyecanla başladığını belirterek, şunları kaydetti: “Öncelikle TETSİAD Başkanımız, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızla beraber inanılmaz bir işbirliği içinde bir süreç yürüttük. 25 yıl devam eden ama ciddi sıkıntılar yaşadığımız bir süreçten sonra bu fuar adeta köklerinden yeniden doğdu. Yeni bir logoyla, yeni bir isimle, yeni bir ruhla, yeni bir organizatörle yoluna devam ediyor. Ve bugün gerçekten çok başarılı sonuçlarını görüyoruz.”

23 Mayıs 2022 Pazartesi

Etiketler : Sektörel