tatil-sepeti
tatil-sepeti

Ev tekstili ihracatı 5 milyar doları buluyor

Cumhuriyetin 100. yılında dünya ev tekstilcilerini İstanbul’da buluşturan HOMETEX Fuarı, yeni ihracat bağlantılarına kapı araladı.

Giriş: 22.05.2023 - 13:13
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Türkiye’nin Çin, Hindistan ve Pakistan’la birlikte dünyanın en büyük ev tekstili tedarikçilerinden biri olduğunu belirten TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, 180 ülkeye ihracatın 5 milyar doları bulduğunu belirtti.  

 

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) tarafından düzenlenen HOMETEX Ev Tekstili ve Aksesuarları Fuarı, 16-20 Mayıs 2023 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) gerçekleş-tirildi. Fuarın açılışında konuşan TETSİAD Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, fuarı 11 holde, 200 bin metrekarelik alanda 850’ye yakın katılımcıyla organize ettiklerini söyledi. Bayram, fuarda 20’ye yakın ülkeden yaklaşık 200 firmanın ürünlerini ziyaretçileriyle buluşturduklarını belirterek, “HOMETEX’i ilk kez 1992’de bir otelin salonunda 600 metrekarelik alanda düzenlemiştik. O günlerden bu günlere hep birlikte fuarı daha da geliştirerek dünyanın en önemli fuarı haline getirdik. Markalaşma noktasında HOMETEX Fuarı’nın büyük payı olduğunu belirtmeliyiz” dedi.

 


KÜRESEL TEDARİKÇİ

 

Geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da HOMETEX Fuarı’nın Türk ev tekstili sektörünün gücünü ve büyüklüğünü bir kez daha gösterdiğini aktaran Bayram, şunları söyledi: “Türkiye ekonomisine ciddi oranda katkı sağlayan ev tekstili sektörünün çatı kuruluşu olan TETSİAD’ın bugün itibarıyla toplamda 30 ilde 2 bine yakın üyesi bulunuyor. Bu üyelerimizin büyük çoğunluğu ihracatçılardan oluşuyor.” 

 

Bugün itibarıyla 180 ülkeye yıllık yaklaşık 3.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk ev tekstili sektörünün Türkiye ekonomisine katkısının kargo ve yolcu beraberindeki ihracat da ilave edildiğinde 5 milyar dolar olduğuna işaret eden Bayram, “Bugün Türkiye, Çin, Hindistan ve Pakistan’la birlikte dünyanın en büyük ev tekstili tedarikçilerinden biri” dedi.

 

EN BÜYÜK İKİNCİ FUAR

 

Bayram, “Burada farklı ülkelerden katılımcılar ile dünyanın en büyük ikinci ev tekstili fuarından birini gerçekleştiriyoruz. Bugünkü fuarımızda ihracat hedeflerimizi Cumhuriyetimizin yüzüncü yılına yakışır bir hedefle 2 milyar dolarlık iş hacmi ve 200 bin ziyaretçi olarak belirledik. Umuyorum ki, hedefimizin üzerine de çıkacağız. Ayrıca kurulacak yeni bağlantılarla HOMETEX’in Türk ev tekstil ihracatına yüzde 20-25 oranında bir katkı sağlamasını hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

 

GEÇEN YILDAN FAZLA 

 

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay ise ev tekstil sektörünün yıllar önce başlamış olduğu yolculuktan nerelere geldiğini çok net bir şekilde gördükleri bir fuarın başlangıcını yaptıklarını ifade etti. Fuarda geçen yıldan daha fazla yabancı ziyaretçi olduğunu belirten Burkay, “Şirketlerimizin iş anlaşmalarına baktığımızda da geçen yılla mukayese ettiğimizde artan bir ivme var. Ben bunu çok kıymetli buluyorum. Bunun bize mesajı şu; artık bu coğrafyada üretim merkezi Türkiye. Türkiye’deki endüstrinin ve sanayinin çok ciddi bir potansiyeli ve gücü var” dedi. 

 

İLK 5 ÜLKEDEN BİRİYİZ

 

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Hüseyin Memişoğlu da HOMETEX’in öncelikle pandeminin gölgesinin kalktığı bir fuar olduğunu belirterek, gidilen farklı sektörlerdeki fuarlarda pandeminin artık etkisinin görülmediğini kaydetti. Memişoğlu, “Türkiye ihracatı artarken hazır giyim ve hazır giyim konfeksiyon sektörünün de ihracatı artmış durumda. Geçtiğimiz sene 31.5 milyar dolarlık hazır giyim konfeksiyon ihracatı gerçekleştirdik. Bunun içerisinde ev tekstili alt kategorilerinde var; ev tekstilinde 3.5 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleşti. Bu rakamlarla açıkçası gururlanabiliriz. Çünkü, ev tekstili ihracatında dünyadaki ilk beş ülke içerisindeyiz” açıklamasını yaptı.

 


TİCARET HACMİ SEKTÖREL BİRLİKLE ARTIYOR

 

İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Develioğlu, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, sektörün tüm bileşenlerinin aynı çatı altında olmasının kendileri için çok önemli ve değerli olduğunu ifade etti. Develioğlu, “Biz bu birliktelikleri çoğaltmak istiyoruz. Çünkü eğer ticaret hacmimizi artıracaksak, ihracatımızı artıracaksak bu birlikteliklerden geçiyor. Yani, bu birlikteliklerimizi hep beraber bir arada yapmamız lazım” dedi.