istanbul-ticaret-gazetesi
istanbul-ticaret-gazetesi

Ev hanımlarını dolandıran şebeke 'Pes' dedirtti: Mağdurları böyle tehdit etmişler

İzmir'de yaklaşık bin ev hanımını toplamda 100 milyon lira dolandıran suç örgütü üyelerinin, mağdurları korkutarak kandırmak için Adalet Bakanlığı logosunu taşıyan sahte “güvenlik protokolü” belgeleri düzenledikleri ve bu belgelerle “hakkınızda dava açılacak” tehdidinde bulundukları ortaya çıktı.

Giriş: 24.05.2025 - 14:56
Güncelleme: 24.05.2025 - 14:56
Ev hanımlarını dolandıran şebeke 'Pes' dedirtti: Mağdurları böyle tehdit etmişler

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, ev hanımlarına ek iş vaadiyle yaklaşarak haksız kazanç elde eden 32 şüpheliyle ilgili incelemeler devam ediyor.


İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin koordinesinde 13 Mayıs’ta düzenlenen operasyonda 25 şüpheli tutuklandı. Operasyonun ardından suç örgütünün kullandığı yöntemler detaylı şekilde incelenmeye başlandı.


Soruşturma, bir mağdurun başvurusu üzerine başlatıldı ve yaklaşık dört ay süren teknik ve fiziki takip sonucunda örgütün faaliyet ağı deşifre edildi.


POLİS TEHDİTLERİ TEK TEK BELİRLEDİ

Siber suçlar polisi, uzun süren çalışmalar sonucu örgütün ev hanımlarını nasıl tuzağa düşürdüğünü, hangi yöntemlerle kadınları ikna ettiğini ve hazırladıkları sahte belgelerle onları nasıl tehdit ettiğini tek tek belirledi.


Polisin tespitlerine göre, sosyal medya platformlarında "evde sabun paketleme işi", "çorap paketleme" gibi reklamlar paylaşan şüpheliler, kendileriyle iletişime geçen kadınlara, işe karşılık ayda 45 bin lira gelir elde etme teklifinde bulundu.


Görüşmelerini WhatsApp üzerinden gerçekleştiren şebeke, ev hanımlarının güvenini kazanmak ve işlemlerin yasal olduğuna inandırmak için Hazine ve Maliye Bakanlığının logosunu kullandı, sahte şirket isimlerinin bulunduğu belge, vergi levhası ve resimleri gönderdi.


Mağdurları ikna ettikten sonra ürünlerin gönderimi için "güvence bedeli" talep eden örgüt üyeleri, ardından kadınlardan "vergi, sigorta ve kargo" ücretleri gibi çeşitli nedenlerle para istemeye devam etti.


Örgüt, para göndermekten vazgeçen kadınlara, şirket bünyesine alındıklarını, adlarına vergi levhası oluşturulduğunu söyledi.


Ev hanımlarını panik ve korku haline iten şebeke üyeleri, ödeme yapılmaması durumunda Adalet Bakanlığının logosunu kullanarak hazırladıkları "güvenlik protokolü" adlı sahte belgeyle kadınlara haklarında dava açılacağı tehdidinde bulundu.


Şüpheliler, bu yolla 3 bin ila 300 bin lira aralığında değişen tutarlarla ev hanımlarını dolandırdı.


Polis ekipleri, şüphelilerin bu yöntemlerle yaklaşık bin kişiden 100 milyon lira haksız kazanç sağladığı bilgisine ulaştı. Paranın izini kaybettirmek için de suç örgütü üyelerinin parayı kripto hesaplara aktardığı saptandı.


KARA PARA AKLAMAKLA KORKUTMUŞLAR 

Sosyal medyada yer alan "evde sabun paketleme işi" paylaşımını gördükten sonra şüphelilerle iletişime geçen evli ve 2 çocuk annesi İ.Ö, AA muhabirine, örgüt tarafından yaklaşık 90 bin lira dolandırıldığını anlattı.


Örgüt üyelerinin süreç başladığında kendisini çeşitli yollarla korku ve paniğe sevk ettiğini anlatan İ.Ö, şunları kaydetti:


"Hani 'evde iş yapacaksınız ama bir vergi levhanız oluştu.' 'Bunu aktif etmemiz gerekiyor' diyor. İkna etmek için her şeyi yaptılar. O an hipnoz olmuş gibi oluyorsun. Her seferinde sizden para istiyorlar. Vazgeçmek istediğimi söylersem bu kez 'cayma bedeli, avukat parası var' diyorlar. Dosya gönderiyorlar hepsinde Adalet Bakanlığının logosu var. Dolandırıldığımın da farkındayım. Hani 'siz beni resmen dolandırıyorsunuz.' 'Paramı aldınız.' 'Durduk yere paramdan oldum' diyorum. Sonra, 'bu parayı yatırmazsan, bu işlemi tamamlamazsak kara para aklamaya girecek' diye korkutuyor. Çünkü o korktuğumu artık anladı. Benim panik olduğumu anladı. En son 45 bin lirayı da attım. Ama hala bekliyorum. İşte '30 attın, sana geri şu kadar toplam attığınla beraber 40 bin lira para atacağım.' İşte '45 bini atacaksın.' 'Ben sana 85 bin lira para atacağım' diye diye ben 90 bin lirayı gördüm."


"PARA İSTEDİKLERİ ZAMAN KESİN DOLANDIRILIYORSUN" 

İ.Ö, eşine durumu anlattıktan sonra polis merkezinde şikayette bulunduklarını, zararının karşılanması için hukuki mücadelesinin süreceğini belirtti.


Ev hanımlarına uyarılarda bulunan İ.Ö, "Vallahi uyanık olsunlar. Hiçbir siteye tıklayıp da WhatsApp'tan görüşme haline girmesinler. Giriyorlarsa da mutlaka normal numaradan bir arasınlar. Numaradan ulaşılmadığı zaman kesinlikle zaten dolandırıcı. Bir de para isteyen sitelere güvenmesinler. Bunu ben de geç ve acı anladım. Para istedikleri zaman kesin dolandırılıyorsun." ifadelerini kullandı.