HABER: ŞEREF KILIÇLI
İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen ‘Etiyopya Ülke Günü’ programında, Türkiye-Etiyopya dış ticareti değerlendirildi. Açılış konuşmalarını İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu ile Etiyopya Ankara Büyükelçisi Girma Temesgen Barkessa’nın yaptığı programda, Etiyopya’da yatırım ve ticaret fırsatları hakkında sunum yapıldı.
Türkiye’nin, Afrika ile olan ilişkilerindeki yükselişin sadece karşılıklı çıkar ekseninde anlaşılamayacağını belirten İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, “Ülkemizin bölgeyle olan derin bağları, aynı zamanda dünya ekonomisindeki büyümenin ve refahın da bir parçası. Bunun da ötesinde, Afrika Birliği’nin Türkiye’yi stratejik ortak olarak ilan ettiği 2008’den bu yana ilişkilere ciddi bir momentum kazandırıldı” dedi.
Türkiye-Etiyopya ticari ilişkilerindeki yükselişe de dikkat çeken Topçu, şöyle konuştu: “2000’de sadece 27 milyon dolardan bahsederken, bugün 355 milyon dolara ulaştığını görüyoruz. 10 kattan fazla artış var. Etiyopya’nın tedarikçi ülkeleri listesinde de yüzde 4.1 oranla altıncı sırada yer alıyoruz. Tarım başta olmak üzere tekstil, deri, tarıma dayalı sanayi sektörlerinde Etiyopya’da bir yatırım talebi olduğunu biliyoruz. Özellikle son dönemde ülkenin altyapı yatırımlarına hız verdiğini de görüyoruz. İki ülke arasında muazzam bir ticaret/yatırım potansiyeli mevcut. Amacımız, bu rakamları yukarıya taşımak ve ilişkilerimizi doğrudan yatırımlarla taçlandırmak. Bunun için yeterli potansiyele sahibiz.”
2.5 MİLYAR DOLARI AŞTI
Türkiye ile Osmanlı İmparatorluğu dönemine uzanan bağları olduğunu hatırlatan Etiyopya Büyükelçisi Girma Temesgen Barkessa ise Türk yatırımcıların ülkelerindeki durumunu ve beklentilerini şöyle anlattı: “Bugün Etiyopya’da 100’ün üzerinde lisanslı Türk yatırımcısı var. Toplam yatırımları 2.5 milyar doları geçti. Ekonomik reformlar yapıyoruz. Demiryolları ve Telekom kısmi olarak özelleştirilecek. Toplam 6 milyar dolarlık enerji santralleri de yabancı yatırımcılara açılacak. Kamu-özel sektör işbirliği projeleri yapılacak. Türkiye bizim için güvenilir bir stratejik ortak. Türk yatırımcıların bu fırsatları değerlendirmelerini istiyoruz.”
BİRÇOK ALANDA KAPSAMLI TEŞVİK
Etiyopya Yatırım Ortamı, Ticaret Potansiyeli konulu sunum yapan Etiyopya İstanbul Başkonsolosluğu Başkatibi Selam Nigussie Ketsela, Afrika’nın üretim merkezi olmayı hedeflediklerini söyledi. Etiyopya’nın ihracata yönelik yatırımlar için geniş kapsamlı teşvikler verdiğini belirten Ketsela, şu bilgiyi verdi: “Hükümetimiz endüstriyel sanayi parkları yapıyor. Ucuz enerjiden, vergi muafiyetlerine, sıfır kira ödemesine kadar birçok kalemde teşvikler var. Tekstil, deri, madencilik, ilaç, kimya, turizm, telekom, ulaştırma-lojistik gibi birçok sektörde yapılabilecek çok şey var. Ayrıca 19 Afrika ülkesine yani 420 milyonluk bir pazara kolay erişimimiz var. Yeni inşa edilen elektrikli demiryolumuz Cibuti limanına bağlanıyor. 100’den fazla uluslararası destinasyona uçuş yapan bir havayolu şirketimiz var.”
EN HIZLI BÜYÜYEN AFRİKA ÜLKESİ
Kahvenin anavatanı Etiyopya, son yıllarda gerçekleştirdiği ekonomi atılımıyla da dikkat çekiyor. 100 milyondan fazla nüfusu ile Afrika’nın ikinci büyük ülkesi. Başkenti Addis Ababa aynı zamanda 1963’te kurulan Afrika Birliği’nin de merkezi. Son 13 yılda ortalama yüzde 11 büyüyen Etiyopya, IMF tarafından Afrika’nın en hızlı büyüyen ülkesi seçildi.