AYŞE BAŞAK
Bir ürünü satın alırken üzerinde bulunan etiket, o ürünün tüm kimlik belgelerini anlatıyor. Ancak satın alma tercihlerini etkileyen etiket bilgileri, kimi zaman orijinal bir üründen sökülüp sahte bir ürüne takılabiliyor. Massachusetts Institute of Technology (MIT) araştırmacıları, bu sahteciliği önlemek için harekete geçti. MIT araştırmacıları, güvenlik açığını aşmayı başardıkları çok küçük ve ucuz bir kriptografik kimlik etiketi geliştirdi. Yaklaşık 4 milimetrekare, ışıkla çalışan, kurcalanması, bir yerden başka bir yere yapıştırılması imkansız olan bu etiketin sahteciliğin önüne geçmek için büyük bir adım olduğu düşünülüyor.
PARMAK İZİ GİBİ
Ürün, terahertz dalgaları marifetiyle çalışıyor. Buna göre, etiketi ürüne tutturan yapıştırıcıya mikroskobik metal parçacıkları karıştırılıyor ve ardından bu parçacıkların nesnenin yüzeyinde oluşturduğu benzersiz deseni tespit etmek için terahertz dalgaları kullanılıyor. Parmak izine benzeyen bu rastgele yapıştırma deseni, öğenin kimliğini doğrulamak için kullanılıyor. Yani bu metal parçacıklar, terahertz dalgaları için ayna gibi çalışıyor. Bu araştırma, ABD Ulusal Bilim Vakfı ve Kore İleri Araştırmalar Vakfı tarafından destekleniyor.
Bilim insanları, yapıştırıcı arayüzü bir sahteci tarafından yok edilmediği sürece bu etiketlerin kopyalanmasının imkansız olduğunu söylüyor. Bu da sahte ürün üretenler, taklit piyasası için kötü haber demek. Haberin en güzel tarafı ise terahertz etiketin üretimi çok ucuz olduğundan, büyük bir tedarik zinciri boyunca uygulanabilecek olması. Ayrıca küçük boyutu, etiketin belirli tıbbi cihazlar gibi geleneksel etiketler için çok küçük olan öğelere yapıştırılmasını sağlıyor.
BENZER DESEN AYRIMI
Bir yüzeye bir grup ayna parçası yayılıp aynaların yönüne, boyutuna ve konumuna bağlı olarak üzerlerine ışık tutulduğunda, farklı yansıyan bir desen elde ediliyor. İşte çipi çıkarıp tekrar taktığınızda bu desen yok oluyor. Araştırmada, benzer desenler de hesaba katılmış. Bu ‘parmak izleri’ni yüzde 99’dan fazla doğrulukla tanımlayarak kurcalamanın tespit edilmesine yardımcı olan bir makina öğrenimi modeli de geliştirilmiş.