Salı, 05 Kasım, 2024
Koronavirüsile mücadelede ‘tam kapanma’ dönemi, yerini kademeli normalleşmeye bıraktı. 1 Haziran tarihine kadar devam edecek olan kademeli normalleşmede Türkiye’nin salgınla mücadelesindeki yol haritası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Kabine Toplantısı’nda görüşüldü. Toplantı sonrasında, bu dönemde işlerine ara vermek zorunda kalan esnafa da destek paketi müjdesi verildi.
4.6 MİLYAR TL DESTEK
Açıklanan destek paketiyle 1 milyon 384 binden fazla esnaf ve sanatkara iki ayrı grup halinde 4 milyar 622 milyon liralık destek verilecek. Birinci grupta kahvehane, kafe, çay bahçesi gibi yerler ile okul ve personel servisleri, düğün salonları, öğrenci yurtları, kantinler, kırtasiyeler, internet kafeler, hamamlar, lunaparklar gibi işletmeler yer alıyor. Sayıları toplamda 235 bine ulaşan bu işletmelere bir defaya mahsus 5 bin liralık hibe ödemesi yapılacak.
DAHA ÖNCE YARARLANAN DA DAHİL
İkinci grupta bakım, onarım, tamirat, kaporta işleri ile uğraşanlar, seyyar satıcılar, sıhhi tesisatçılar, hırdavatçılar, müzisyenler, oto yıkamacılar, kuru temizlemeciler, oyuncak, kozmetik ve hediyelik eşya satıcıları, camcılar, çilingirler, bakırcılar, kalaycılar, ayakkabıcılar, konfeksiyoncular, tuhafiyeciler, züccaciyeler, kurs işletmecileri yer alıyor. İkinci gruba daha önceki destek ödemelerinden yararlanan lokantalar, pastaneler, dondurmacılar, terziler, berberler, taksici, minibüsçü, otobüsçü ve pazarcılar da dahil. 1 milyon 150 bini aşkın gruptaki işletmelere de bir defaya mahsus 3 bin lira hibe ödemesi yapılacak.
ÇİFTÇİYE ÖZEL DESTEK
Toplantıda esnafın yanı sıra çiftçilere de destek müjdesi verildi. Ton başına sert ekmeklik buğday alım fiyatı 2 bin 250 liraya, arpa alım fiyatı bin 750 liraya yükseldi. Bakliyat alım fiyatları ise ton başına şöyle belirlendi: Kırmızı mercimek 5 bin lira, yeşil mercimek 4 bin 150 lira, nohut 4 bin 50 lira. Kuraklıktan zarar gördüğü belirlenen çiftçilerin, Ziraat Bankası’na veya Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçlarının ertelenmesine karar verildi. Ton başına hububatta 275 lirayı, bakliyatta ise 910 lirayı bulan prim ve destekler verilerek üreticilerin de giderlerine katkı sağlanacak.
1 Haziran sonrası için iyi hazırlanalım
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı desteklerin özellikle ciro kaybı yaşayan sektörler için önemli olduğunu söyledi. Avdagiç, “1 Haziran sonrası sürece iyi hazırlanalım” mesajı verdi.
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kabine Toplantısı sonrası açıkladığı desteklerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Avdagiç, tüccar ve sanayiciye yönelik verileceği açıklanan desteğe ilişkin, “Nefes Kredisi’nin, salgın yüzünden önemli ciro kaybı yaşayan firmalarımızın ve sektörlerimizin gücünü yeniden toplamasına imkan vereceğini düşünüyoruz” dedi.
Başkan Avdagiç, “Daha önce İTO olarak gündeme taşıdığımız gibi yeni bir banka kredi sürecine ihtiyaç vardı. Yeni destek ve kredilerin yanı sıra, mevcut kredilerde de bir yapılandırma bekliyoruz. Salgından zarar gören küçük işletmelerimize verilecek toplam 4 milyar 622 milyon liralık hibe desteğinin de katkı sağlayacağını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Kapsamlı ve kısıtlayıcı tedbirlerin gündeme gelme ihtimalinin azalmasının da iş dünyasına moral veren bir haber olduğunu belirten Avdagiç, “Şimdi kazanımlarımıza bir halel getirmeyecek şekilde, kademeli normalleşme takviminin 1 Haziran’dan sonra başlayacak ikinci etabına da en iyi şekilde hazırlanalım” dedi.
24 Mayıs 2021 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı