tatil-sepeti

Dünyanın en kapsamlı girişimcilik projesi sayılan Küresel Girişimcilik Monitörü (GEM) 2016, Türkiye’nin durumuna ilişkin olumlu veriler içeriyor. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer, Küresel Girişimcilik Monitörü büyüme potansiyeline sahip erken dönem girişimcilerin sıralandığı araştırmada, Türkiye’nin 62 ülke arasında ikinci sırada yer aldığını bildirdi.

BÜYÜMEYİ ETKİLİYOR

Küresel Girişimcilik Monitörü araştırmasına katılan ülkelerin, dünya nüfusunun yüzde 69.2’sini ve dünya GSYH’sının yüzde 84.9’unu kapsadığını belirten KOSGEB Başkanı, hazırlanan rapora göre dünya genelindeki girişimcilerin yüzde 55’inin, gelecek 5 yıl içinde en az bir iş kurmayı umduklarını aktardı.

FAKTÖR ODAKLI

KOSGEB Başkanı Recep Biçer, “Erken dönem girişimcilik oranı, faktör odaklı ekonomilerde yüksek seviyede olma eğilimi gösterirken, ekonomik kalkınma seviyeleri yüksek ülkelerde azalış gösteriyor. Faktör odaklı ekonomilerde bu oran ortalama yüzde 17, etkinlik güdümlü ekonomilerde yüzde 14, yenilik odaklı ekonomilerde ise yüzde 9 olarak hesaplanıyor” dedi.

Türkiye’de erken dönem girişimcilik oranının geçen yıl yüzde 16.1 olarak belirlendiğini belirten Biçer, Küresel Girişimcilik Monitörü büyüme potansiyeline sahip erken dönem girişimcilerin sıralandığı araştırmada, Türkiye’nin 62 ülke arasında ikinci sırada yer aldığını bildirdi.

MEDYANIN ETKİSİ POZİTİF

Küresel Girişimcilik Monitörü (GEM) araştırması kapsamında yer alan her bölgedeki yetişkin nüfusun yüzde 60’ı, medyanın girişimcilik konusunda pozitif etkisi olduğuna inanıyor. Hindistan ve Meksika’da girişimciliği bir meslek olarak gören yetişkin nüfus oranı yaklaşık yüzde 45 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 81 olarak tespit edildi. 1997 yılında Babson Koleji ve Londra İş Okulu tarafından başlatılan akademik araştırma Küresel Girişimcilik Monitörü’nün, ilk verileri 1999’da yayınlandı. Araştırmaya, şu ana kadar 100 ülke katıldı.

15 Şubat 2017 Çarşamba

Etiketler : Sektörel