Dünyada her yıl 3 milyondan fazla kişi, işe bağlı kas iskelet sistemi hastalıklarına yakalanıyor. Kas iskelet sistemi kaynaklı problemler, meslek hastalıkları ve iş kazalarının da dahil olduğu tüm işgücü kayıplarının yüzde 34’ünü oluşturuyor. İşgücü kaybı da dünya genelinde yıllık 15-20 milyar dolara mal oluyor. Türkiye’de ise 2007-2013 yılları arasında yapılan bir çalışmaya göre, işe bağlı sağlık sorununa maruz kalanların yüzde 57’si kas iskelet sistemi hastalıkları yaşıyor.
ERGONOMİK RAHATSIZLIKLAR
İstanbul Medipol Üniversitesi de iş dünyasının önemli sağlık sorunlarından ergonomik rahatsızlıklara karşı Medipol Endüstride Sağlık Projesi’ni (MEDES) başlattı. Üniversitenin Teknoloji Transfer Ofisi ile birlikte geliştirdiği MEDES projesi kapsamında kas-iskelet sistemi, fiziksel uygunluk, duyusal sistemler açısından değerlendirmeler uygulanıyor.
YAŞAM KALİTESİ ARTACAK
Projeyi yürüten İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Devrim Tarakçı, proje ile fabrika, ofis, okul ve lojistik gibi farklı alanlarda yaşam kalitesini artırmayı amaçladıklarını belirtti. Tarakçı, işyeri veya okul ortamlarında kişilerin fiziksel inaktivite ve uygun olmayan pozisyonlarda gününün uzun bölümlerini geçirdiğinin altını çizerek, “Buna bağlı olarak kas iskelet sistemi ve kardiyovasküler sistem açısından ağrı, fonksiyon kaybı gibi olumsuz durumlarla karşılaşılıyor ve kişilerin yaşam kaliteleri olumsuz yönde etkileniyor” dedi.
MALİYETLER DÜŞECEK
Herhangi bir sebeple kas iskelet sisteminde problem yaşayanların bir süre sonra işlerini yapamadıklarını vurgulayan Tarakçı, bu olumsuzluklarla izin sürelerinin uzatıldığını ve hastane randevuları ile çalışanların verimliliklerinin düştüğünü söyledi. Tarakçı, şöyle devam etti: “Proje ile hedefimiz, hizmet verdiğimiz kurumlarda görülecek problemlerin başlamadan önlenmesini sağlamak. Böylece kişiler işlerine daha yoğun olarak motive edilecek, hastalık veya doktora gidiş izinleri de belirgin ölçüde azaltılarak, kurumlar açısından maliyetler düşürülecek.”
İŞYERİNDE YAŞAM KALİTESİ NASIL ARTIRILIR?
Kişilerin yaşam kalitesini artırmayı ergoterapi açısından değerlendiren Doç. Dr. Devrim Tarakçı’nın tavsiyeleri şöyle:
* Kişi açısından; kişinin becerileri, kas iskelet sisteminin uygunluğu, postürü, fiziksel aktivite düzeyi gibi alanlara dikkat edilmeli.
* Çevre açısından; çalışma ortamının ergonomik özellikleri (çalışma istasyonunun kişinin antropometrik ölçülerine uygunluğu, havalandırma, ışık, gürültü dizeyi) değerlendirilmeli.
* Aktivite açısından ise kişinin yaptığı iş ile uyumunun değerlendirilmesi önemli.
* Aktivitedeki performansı, diğer tüm alanlar ile bir bütün olarak ele alınmalı.
ÇOCUKLARDA VÜCUT FARKINDALIĞI
Doç. Dr. Devrim Tarakçı’ya göre, pandemi döneminde hareketsiz kalan çocukların kas iskelet sistemi, bilişsel ve duyusal gelişimi destekleyecek ortamlardan uzaklaşmış olmaları, vücut farkındalığını gelişim döneminde sekteye uğratıyor. Tarakçı, özellikle okul çağı çocuklarının kas iskelet sisteminin göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, değerlendirme ve müdahale programlarının çocuklara en kısa sürede ihmal edilmeden yapılmasını önerdi.
PROJE NASIL UYGULANIYOR?
* MEDES projesi kapsamında kurumlar, şirketler ve okullarla kurumsal değerlendirme ve risk analizleri yapılıyor.
* Değerlendirmenin ardından söz konusu tüm alanlarda çalışanların, gençlerin ve çocukların verimliliğinin devam ettirilmesi amacıyla kas iskelet sistemi, duyu, psiko-sosyal, bilişsel değerlendirmeleri bireysel olarak yapılıyor.
* Kişinin değerlendirme sonuçları, risk alanları belirtilerek kişiye rapor olarak sunuluyor. Riskleri en aza indirmek için yapılabilecekler, görüş ve öneri olarak aktarılıyor.
* Değerlendirme aşamasından sonra ihtiyaç duyulan alanlarda müdahale programları oluşturularak MEDES uzmanları tarafından yerinde hizmet sistemi ile kişilerin kendi çalışma ve okul ortamlarında uygulanmaya başlanıyor.