Cumartesi, 23 Kasım, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Uluslararası Biyolojik Mücadele Örgütü verilerine göre bitkisel üretimde, hastalık ve zararlılarla mücadele edilmediğinde ortalama yüzde 35 ürün kaybı yaşanıyor. Bu kayıp, salgın nitelikli bir hastalıkta yüzde 100’ü dahi bulabiliyor. Ürün hasadından sonra uygun şartlarda depolanmayarak zararlı saldırısına maruz kalan gıdalarda kayıplar yüzde 40’a erişebiliyor. Dünya Bankası, sadece altı zoonotik hastalığın küresel ekonomiye 80 milyar dolar zarar verdiğini geçtiğimiz yıllarda duyurmuştu. Küresel ekonomileri milyarlarca dolar kayba uğratan bu zararlılarla, entegre zararlı yönetimi ile başa çıkmak mümkün.
2.2 MİLYON KİŞİ
Her yıl gıda kaynaklı bulaşıcı hastalıklardan yaklaşık 2.2 milyon insan yaşamını yitiriyor. Gıda güvenliğinin en önemli adımlarından birini ise gıdayı tarladan sofraya kadar zararlı bakterilerden korumak oluşturuyor. Gıdadan barınmaya kadar onlarca alanda halk sağlığını korumak için faaliyet gösteren entegre zararlı yönetim sektörü, İstanbul Ticaret Odası’nda bir araya gelerek 2021 yılında uyum süreci tamamlanan Biyosidal Ürünlerin Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği masaya yatırdı.
İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman’ın açılışını yaptığı toplantının oturum başkanlığını, İTO İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Ünal yürüttü. Toplantıya, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri ile İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yetkililer de katıldı.
İZİNLİ ÜRÜNLER
Entegre zararlı yönetim sektöründe faaliyet gösteren firmalar, halk sağlığını korumak için biyosidal ürünlerle çalışıyor. ‘Kimyasal veya biyolojik açıdan herhangi bir hedef organizmayı zararsız kılan madde’ olarak ifade edilen biyosidal ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından izinli firmalarca kullanılması gerekiyor. Kimi zaman ilaç kimi zaman çeşitli maddelere emdirilmiş olarak kullanılan biyosidal ürünlerle ilgili yönetmelik, 2019 yılında çıkmıştı. Sektörde faaliyet gösteren firmalara uyum süreci olarak iki yıl verilmiş ve bu süreç, 2021 yılında tamamlanmıştı. Sektör uyum süreci tamamlanan yönetmelik ile ilgili eksiklerini gidermeye çalışıyor.
BİNA ŞARTI
Entegre zararlı yönetim sektörü, kimi zaman tarım alanlarını kimi zaman evleri kimi zaman depolama alanlarını zararlılardan kurtarmak için faaliyet gösteriyor. Biyosidal ürünün kullanılma durumu Sağlık Bakanlığı’nca yakından takip ediliyor. Yönetmelik konusunda titiz davranılırken sektör mensupları yönetmelikte yer alan işyeri büyüklüğünün en az 50 metrekare olması konusunda sıkıntı yaşıyor. Ayrıca yönetmelikte çalışma izninin iptali ile ilgili madde de sektör temsilcilerinin uyum sağlamakta zorlandığı maddeler arasında yer alıyor.
COVİD ÖNEMİNİ ARTIRDI
İbrahim Doğan Salman-İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi: Covid-19 süreci ülkeler için güçlü ve sağlıklı ilaçlamanın önemini gözler önüne serdi. Salgın koşullarında haşere popülasyonu artış riski de gösterdi. Biyosidal ürün uygulayıcı firmalar, halk sağlığı açısından çok önemli görev icra ediyor. Bu firmaların haksız rekabetle karşı karşıya kalmaması için kayıt dışılığın önüne geçilmesi gerekiyor.
SADECE HAŞERE İLAÇLAYICISI DEĞİLİZ
Övsen Zümre-Halk Sağlığı ve Haşere Kontrolü Derneği Başkanı: Pandemi, insanlar için halk sağlığı ve gıda güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkardı. Zararlıların fiziksel yakınlığı arttı. Dünyada her yıl milyonlarca insan zararlılar kaynaklı hastalığa yakalanıyor ve bu hastalıklar ölümle sonuçlanıyor. Bu anlamda kritik ve önemli bir meslek icra ediyoruz. Acaba halkımız yaptığımız işin öneminin farkında mı? Bizler haşere ilaçlayıcısı olarak görülmek istemiyoruz.
21 Mart 2022 Pazartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi
23 Kasım 2024 Cumartesi