HABER: ŞEREF KILIÇLI
İstanbul Ticaret Odası kayıtlarına göre İstanbul’da, 1 Ocak 2018 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasında 55 bin 34 şirket kuruldu. 2017’de ise 48 bin 556 şirket kurulmuştu. Yine İTO’da 2018’de kurulan yabancı şirket sayısı 8 bin 870 olurken, 2017’de bu rakam 4 bin 256 olarak gerçekleşmişti.
EN HEYECANLI HAFTA
İstanbul Ticaret Odası’nda 4 yıl boyunca görev yapacak Meslek Komitesi ve Meclis Üyeleri, 9 Nisan’da gerçekleştirilen seçimle belirlendi. İstanbul iş dünyasının yoğun ilgi gösterdiği seçimlerde, İTO’nun 81 Meslek Komitesi’nin 261’i Meclis Üyesi olmak üzere 603 üyesi seçildi.
EN YENİ YÖNETİM
İTO’nun 81 ayrı mesleğe mensup 261 Meclis Üyesi, yeni Yönetim Kurulu’nu seçmek üzere 14 Nisan’da Oda’nın Eminönü Merkez Binası’nda bir araya geldi. Seçim sonucunda, Şekib Avdagiç, İTO’nun 24. Yönetim Kurulu Başkanı oldu.
EN AYRINTILI TOPLANTI
İTO, iş dünyasının önündeki engelleri daha rahat aşması ve sektörlerin doğru şekilde büyümesi için temmuz ayında sektörel istişare toplantılarına başladı. Gıda, inşaat, tekstil, sanayi, enerji-iletişim ve teknoloji, lojistik-otomotiv sektörleriyle istişare toplantıları yapıldı; sorunlar, çözüm önerileriyle birlikte ayrıntılı olarak değerlendirildi.
EN ANLAMLI ARTIŞ
İTO, ‘Okul-Sanayi İşbirliği İstanbul Modeli’ projesi kapsamında uyguladığı mesleki okullara hamilik modelinde önemli bir atılım yaptı. Hamilik modeliyle desteklenen okul sayısı 16’dan 54’e çıkarıldı.
EN GLOBAL TOPLANTI
Dünya Pazarlama Zirvesi (World Marketing Summit-WMS), ilk kez İstanbul’da, Oda’nın ev sahipliğinde, 4 Aralık’ta gerçekleştirildi. Modern pazarlamanın duayeni olarak anılan ünlü pazarlama uzmanı Prof. Dr. Philip Kotler, kurucusu olduğu WMS’nin İstanbul organizasyonunda, Türk iş dünyasıyla buluştu.
EN ATILIMCI FAALİYET
İTO, yurtiçinde 9, yurtdışında 33 fuar olmak üzere toplam 42 fuara iştirak etti. Milli katılımını İTO’nun organize ettiği 23 fuara, 726 firma toplam 17 bin metrekarelik alanla katılma imkanı buldu. 7 uluslararası fuara, 633 metrekarelik alanda toplam 195 firma temsilcisi ile sektörel ticaret heyeti düzenlendi. 32 uluslararası fuara heyet inceleme programı organize edildi. Yurtiçinde de 9 fuara enformasyon standı ile katılım gerçekleştirildi.
EN YÜKSEK RAKAMLI TOPLANTI
İTO çatısı altında yer alan meslek komiteleri, 2018’de 1.193 komite toplantısı gerçekleştirdi. Bu rakam, 2017’de 948 idi. Komite toplantılarında yaklaşık yüzde 30’luk bir artış yaşandı. Ayrıca 2017’de 7 sektör toplantısı yapılırken, 2018’de bu rakam 11’e yükseldi. Sanayi, Otomotiv, İnşaat ve Gayrimenkul, Tekstil, Gıda, Ulaşım-Lojistik, Mesleki Eğitim, Kültür-Turizm, Dış Ticaret ve Bilişim İhtisas Komiteleri (10 ihtisas komitesi), 2018’de 31 toplantı gerçekleştirdi.
EN KOLAYLAŞTIRICI OFİS
Yabancı yatırımcıların Türkiye’de uzun dönem ikamet izni ve vatandaşlık işlemlerinin tek noktadan takibinin yapılması amacıyla İçişleri Bakanlığı’nın koordinasyonunda, Ankara ve İstanbul’da hizmet ofisleri kuruldu. İTO’nun Eminönü’ndeki Merkez Binası’nda açılan İstanbul ofisi, 22 Ekim’de çalışmalarına başladı.
EN İHRACATÇI DESTEK
İTO, 26 Mayıs’ta, iş dünyasına yeni pazar ve işbirliği fırsatları sunan küresel fuarlara katılımda doları 4 TL, Euro’yu da 4.8 TL’ye sabitlediğini duyurdu. İTO’nun desteği ihracatçı firmalar tarafından sevinçle karşılandı.
EN GİRİŞİMCİ YENİLİK
TBMM’de 15 Şubat 2018’de kabul edilen düzenleme ile şirket kuruluşu işlemleri tek adıma indirilmişti. İTO bünyesinde faaliyet gösteren Ticaret Sicil Müdürlüğü, 15 Mart’ta kolay şirket kuruluşuna başladı. Daha önce şirket kurmak istediğinde 5 kuruma giderek 7 farklı adım atan girişimci, tek adımla şirket kurma imkanına kavuştu.
Üyelerinin ticaret hayatını kolaylaştırmaya devam eden İTO, dijital hizmet ağına bir yenisini daha ekleyerek, tescil belgelerine online erişim imkanı sağladı. Ticaret sicili işlemlerinde büyük kolaylık getiren uygulama ile üyeler, istedikleri yerden anında e-imzalı tescil belgelerini online olarak alabiliyor.
EN KAPSAMLI BULUŞMA
Reel sektör ve finans kesiminin en kapsamlı buluşması, 8 Kasım’da, İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. İTO Meclis üyeleri, reel sektörün finansmana erişimde yaşadığı sorunları ve taleplerini bankaların üst düzey yöneticilerine aktardı. Reel Sektör ve Finans Sektörü Diyalog Güçlendirme Toplantısı’na, 14 bankanın genel müdür ve genel müdür yardımcıları seviyesinde yöneticileri katıldı.
Rotayı İstanbul belirledi
İstanbul, finans ve ticaret merkezi kimliği ile 2018’de de Türkiye ekonomisinin lokomotifi oldu. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, rakamlarla İstanbul’un ülke ekonomisi içindeki payını değerlendirdi. İşte İstanbul’un ‘en’leri…
İstanbul’da, kasım 2018 itibariyle 503 bin faal gelir vergisi mükellefi bulunuyor. Bu rakam Türkiye genelinde 2 milyon. İstanbul’un payı yüzde 25’in üzerinde. Kurumlar vergisi mükellef sayısında İstanbul’un payı ise yüzde 37 civarında.
EN TASARRUFÇU ŞEHİR
İstanbul’daki bankalarda geçtiğimiz yıl eylül ayı itibariyle 924 milyar TL mevduat bulunuyor. Aynı dönemde 81 ildeki mevduat toplamının 2.1 trilyon TL olduğu düşünüldüğünde, İstanbul’un payı yüzde 43’ü aşıyor. İstanbul, tek başına Türkiye’deki toplam mevduatın yarısını oluşturuyor.
EN CAZİP ŞEHİR
Avrupa’da en çok turist çeken üçüncü, dünyada ise dokuzuncu şehir İstanbul. Dünyanın en büyük metropollerinden olan İstanbul, 2018’in ilk 11 ayında 198 ülkeden 12.3 milyon yabancı ziyaretçi ağırladı. Bu da Türkiye’ye aynı dönemde gelen 37.5 milyon yabancı ziyaretçinin yaklaşık yüzde 33’ü demek.
EN İHRACATÇI ŞEHİR
Türkiye’nin ekonomi, finans ve kültür merkezi İstanbul, ihracatta da rekora doymadı. İstanbul firmaları ilk 11 ayda 78.2 milyar dolarlık ihracat yaptı. 154 milyar dolarlık Türkiye ihracatının yaklaşık yüzde 51’ini tek başına İstanbul iş dünyası gerçekleştirdi.
EN SEYAHATÇİ ŞEHİR
İstanbul havalimanları, ocak-kasım döneminde 94 milyon yolcu ağırladı. Bu dönemde havalimanlarından, iç ve dış hatlarda 641 bin sefer gerçekleştirildi
EN KONUTÇU ŞEHİR
Türkiye’de 2018’in ilk 11 ayında 1.2 milyon konut satıldı. 207 bin konut ise yani Türkiye’de satılan konutların yüzde 17’si, İstanbul’da alıcı buldu.
EN GİRİŞİMCİ ŞEHİR
İstanbul Ticaret Odası’na bağlı 432 bin işletme faaliyet gösteriyor. Geçtiğimiz yıl 55 bin firma İTO’ya kuruluş kaydını yaptırdı. Türkiye’deki her 10 şirketten 4’ü İstanbul’da kuruldu.
EN MOBİLİTECİ ŞEHİR
İstanbul’daki 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden yılın 10 ayında 97 milyonu aşkın araç geçerek Avrupa ve Asya arasında yolculuk yaptı. Ekim 2018 itibariyle Türkiye’deki 12.3 milyon adet otomobilin 2.8 milyonu İstanbul’da bulunuyor. Bu da her 100 otomobilden 23’ünün İstanbul’da bulunduğu anlamına geliyor.
EN EĞİTİMCİ ŞEHİR
Türkiye’deki 77 vakıf yükseköğretim kurumunun 48’i İstanbul’da. Bu şehirde yaşayan her 5 kişiden biri öğrenci.